کو آدم عادل؟
کو آدم عادل؟
شاید باورش کمی سخت باشد اما امروز بیش از پنج سال از کنار گذاشته شدن «عادل فردوسی‌پور» از صداوسیما گذشته‌است.

در مدت این پنج سال، که به اندازه گذار یک نسل به نسل جدید زمان کافی موجود بوده‌است، ذره‌ای از میزان تعلق خاطری که جامعه به مجری برنامه ۹۰ داشت کم نشده که زیاد هم شده است. همچنان تلاش مدیران برای جایگزین کردن افراد نیز ره به ترکستان برده و مثلا همین «محمدحسین میثاقی» حتی اگر جنجالی‌ترین برنامه را با حضور پرسروصداترین افراد برگزار کنند، بازتاب رسانه‌ای‌اش از یک توئیت اکانت پرطرفدار در توئیتر کمتر است. این نشان می‌دهد که روند پروژه حذف، اشتباه و شکست‌خورده است اما کیست که قانع شود؟ تا امروز نیز توضیحاتی که درخصوص علت کنار گذاشته شدن فردوسی‌پور ارائه شده به‌قدری بی‌منطق و غیرعلمی بوده که حتی ارزش تحلیل نوشتن و بازگو کردن را هم ندارد و طیف گسترده‌ای از اینکه (شب شهادت مشکی نپوشید) تا (زنگ می‌زد آدم‌ها را در برابر هم قرار می‌داد تا دعوا کنند) را شامل می‌شود. دلایلی که هیچکدام در محدوده قانون نیستند و یک انسان عادل با کسی که چنین اعمالی کرده، برخورد نمی‌کند اما کو آدم عادل؟
یک ماه پیش بود که پلتفرم فیلیمو اعلام کرد قرار است بازی‌های لیگ قهرمانان اروپا در این بستر با اجرای عادل فردوسی‌پور پخش شود. هجوم تماشاچیان به این پلتفرم برای تماشای بازی‌ها با صدای کسی که دوستش داشتند، برای عده‌ای خوشایند نبود. کوچ «سروش صحت» به شبکه نمایش خانگی هم مزید بر علت شد و اعلام شد که گزارشگری فردوسی‌پور حتی در پلتفرم‌ها هم ممنوع است. برنامه سروش صحت هم توقیف شد. این خبر را «محمدجواد شکوری»، مدیرعامل صبا ایده با انتشار مطلبی در توییتر که با صوت همراه بود داد و از دستور ساترا درخصوص ممنوعیت پخش گزارش‌های عادل فردوسی‌پور در آپارات اسپورت خبر داد.
روابط عمومی ساترا درباره علت برخورد با برنامه عادل فردوسی‌پور چنین آورده است: «با توجه به انتشار صوت یکی از کارکنان سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی از سوی مدیر سکوی آپارات درخصوص یک برنامه زنده ورزشی در این سکو، به اطلاع می‌رساند طبق بند ۴ ماده واحده «تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر»، تولید و پخش «زنده» برنامه‌ها و نیز صدور مجوز و نظارت بر «پخش زنده» در فضای مجازی در اختیار سازمان صداوسیما است. نظر به اینکه سکوی یادشده مجوز پخش زنده از سازمان صداوسیما دریافت نکرده لذا در خصوص برنامه‌های پخش زنده این سکو از جمله برنامه مذکور تذکر داده شده است. عدم توجه سکوی آپارات به قوانین پخش زنده، همواره اعتراض سایر سکوهای دارای مجوز از ساترا را سبب شده است و مطالبه اجرای عادلانه تنظیم‌گری بدون تبعیض به درستی همواره از سوی سایر سکوها مطرح می‌شود. لذا ساترا وظیفه خود می‌داند برای انجام تنظیم‌گری عادلانه و حمایت از پخش زنده قانونی، با توجه به مطالبات بحق سایر رسانه‌های کاربرمحور کشور و در راستای حمایت از سکوهای قانونمند، از اقدامات بدون مجوز سکوها بدون هیچگونه تبعیضی ممانعت به‌عمل آورد. موضوع پیام ساترا به سکوی مذکور نیز در همین راستا بوده‌است که برای همه سکوهایی که اقدام به تخلف مشابه کنند فارغ از نوع برنامه‌ ابلاغ می‌شود و ربطی به کارشناس برنامه ندارد.»
«محمدصادق افراسیابی»، معاون امور کاربران و تنظیم‌گری اجتماعی «ساترا» نیز در این خصوص توضیحاتی داده و تاکید داشته که مشکل با فردوسی‌پور شخصی نیست و کلا باید به شرایط آپارات رسید. در خصوص سروش صحت هم باید حق برنامه «کتاب باز» رعایت شود.
مسئله صحت، فصلی جداست و اصلا برنامه او «کتاب باز» نبوده و این‌ها همه بهانه‌های واهی است. در خصوص عادل اما این از معدود دفعاتی است که دولت وقت، هم‌نظر با مردم است و تلاش دارد فردوسی‌پور را بازگرداند. گزارش‌های فردوسی‌پور که در فیلیمو آغاز شد، «فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت برایش نوشت: «بازگشت از برخی تصمیمات که مردم را شاد می‌کند، هم به نفع دوست‌داران فوتبال است، هم توان افزایش سرمایه اجتماعی را دارد. گاه با یک تصمیم ساده می‌توان وفاق بزرگی در جامعه ایجاد کرد.»
همچنین پس از اعلام ممنوع‌الکاری مجدد او در مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های ورزشی، «پژمان بازغی» از «احمد دنیامالی»، وزیر ورزش و جوانان خواست تا عادل فردوسی‌پور به تلویزیون بازگردد. وزیر ورزش نیز در پاسخ به این درخواست، اعلام کرد که «مسعود پزشکیان» شخصاً پیگیر بازگشت فردوسی‌پور به تلویزیون است.
«پیمان جبلی»، رئیس سازمان صداوسیما نیز مدعی شده این خود فردوسی‌پور است که تمایل ندارد بازگردد. اما باید پرسید آیا به گزارشگری در سکوهای آنلاین هم تمایل نداشت؟ آن را هم که شما توقیف کردید.
ماجرای عادل، مصداق سخت گرفتن بی‌دلیل یک جریان ساده و بسیار قابل حل در کشور است. تمایل اکثریت مردم و دولت وقت، در برابر سلیقه چند نفر محدود اما غالب، زوری ندارد و این به‌قدری باعث ناامیدی در میان جامعه و جوانانی که تازه می‌خواهند مسیر کاری خود را شروع کنند می‌شود که اگر مدیران می‌دانستند، از همین امروز برای بازگردان عادل فردوسی‌پور، بدون توجه به عدم تمایل احتمالی‌اش به بازگشت، به او التماس می‌کردند.

  • نویسنده : سایه برین/ روزنامه‌نگار