گذر ۳ دوره تاریخی در ۳ محراب مسجد جامع ساوه
گذر ۳ دوره تاریخی در ۳ محراب مسجد جامع ساوه

    مسجد جامع ساوه در جنوب شهر ساوه واقع شده و آخرین واحد ساختمانی داخل باروی جنوبی شهر به حساب می‌آید. به احتمال فراوان این مسجد با بناهای همجوار خود همچون راسته بازار، کاروانسرا، حمام و آب‌انبار که اکنون وجود ندارند، پیوستگی و ارتباط داشته است. قدمت این مسجد را با مساجد تاری‌خانه دامغان، […]

 

 

مسجد جامع ساوه در جنوب شهر ساوه واقع شده و آخرین واحد ساختمانی داخل باروی جنوبی شهر به حساب می‌آید. به احتمال فراوان این مسجد با بناهای همجوار خود همچون راسته بازار، کاروانسرا، حمام و آب‌انبار که اکنون وجود ندارند، پیوستگی و ارتباط داشته است. قدمت این مسجد را با مساجد تاری‌خانه دامغان، مسجد اولیه شوش و مسجد جامع عتیق یزد که مربوط به قرون اوله اسلام است، مقایسه می‌کنند. محراب متعلق به قرن پنجم و ششم هجری قمری است، در سال ۱۳۵۶ از کاوش باستان‌شناسی جبهه شمالی مسجد جامع کشف شد. محراب کوچکی که باقی مانده از یک محراب بزرگ در این مکان بوده است. محراب گچ‌بری سمت چپ شبستان گنبد به قرن هشتم هجری قمری تعلق دارد. در حاشیه محراب و با خط کوفی بنایی قسمتی از سوره یاس گچ‌بری شده است و فقط از آیه هشت تا ۱۵ این سوره در حاشیه محراب باقی مانده است. محراب سمت راست شبستان گنبد مربوط به دوره صفویه است. در طاق محراب آیه ۲۵۴ سوره بقره «آیه الکرسی» به خط ثلث گچ‌بری شده است. در وسط محراب جمله «یا قاطع البرهان، یا خلیفه الرحمن، یا صاحب الزمان» به خط ثلث گچ‌بری و در هشت لوزی هشت کلمه «علی» به خط کوفی بنایی گچ‌بری شده است. بالای محراب قسمتی از سوره اخلاص به خط کوفی بنایی با رنگ روی گچ نوشته شده که فقط «…الصمد لم یلد ولم یولد و لم یکن…..» باقی مانده و در بالای این سوره جمله «لا اله الا الله محمد رسول الله علی ولی الله» به خط ثلث نوشته شده است.

 

ایران زیباست؛ ترکمن صحرا

شمال استان گلستان و بخشی از خراسان شمالی را دشت وسیعی به مساحت تقریبی ۴۰۰ کیلومتر در بر گرفته است. این دشت که از سواحل دریای خزر در بندر ترکمن و از غرب به شرق گسترده شده، از شمال به کشور ترکمنستان و از شرق به خراسان و منطقه نیمه‌خشک بجنورد و دره‌گز و از جنوب به کوهپایه‌های جنگلی البرز شمالی محدود است. وجود عوارض زمین شناسی فوق العاده، گل فشانها، شوره زارها، پستی ها و بلندی ها، دره های خاکی، آب بندانها و سدهای طبیعی، تپه های کوچک و بزرگ، رودخانه باستانی و کهن اترک همچنین مراتع سبز در مقابل زمین های خشک و بی علف باعث شده اکوسیستم عجیب منطقه در گوشه و کنار خود در این وسعت عظیم جلوه ای خاص از قدرت لایتناهی خداوند را به تصویر بکشد. وجود آثار تاریخی مختلف که در راس آن میتوان از بلندترین برج آجری جهان (برج قابوس) در گنبد کاووس همچنین دیوار تاریخی جرجان و مقبره پیامبر خالد نبی و گورستان مرموز آن نام برد نیز از ویژگی های ترکمن صحرا است.