گزارش «جمله» از اهداف بازافرینی شهری در ایران و راه‌های حصول آن؛ تسهیلات ویژه‌ای برای بازآفرینی شهری ایجاد خواهد شد
گزارش «جمله» از اهداف بازافرینی شهری در ایران و راه‌های حصول آن؛ تسهیلات ویژه‌ای برای بازآفرینی شهری ایجاد خواهد شد

ماهور مهراد اخیرا پنجاه و یکمین نشست ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار برگزار شده است و دراین نشست خلاصه گزارش های دستاورد های پنجاه جلسه قبلی ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار( ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۷)، ارائه گزارش عملکرد و برنامه های آتی کارگروه تدوین برنامه اقدام برای روستاهای واقع در حریم شهرها توسط سازمان شهرداری ها […]

ماهور مهراد
اخیرا پنجاه و یکمین نشست ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار برگزار شده است و دراین نشست خلاصه گزارش های دستاورد های پنجاه جلسه قبلی ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار( ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۷)، ارائه گزارش عملکرد و برنامه های آتی کارگروه تدوین برنامه اقدام برای روستاهای واقع در حریم شهرها توسط سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور، ارائه گزارش عملکرد و برنامه های آتی کارگروه پیش بینی و پیش گیری از گسترش بافت های ناکارآمد شهری توسط معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و ارائه جدول تسهیلات و اعتبارات پیشنهادی سال ها ی۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در اجرای بند الف ماده ۵۹ قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور از جمله موضوعاتی است که دراین نشست مورد بررسی و ارزیابی اعضای ستاد ملی بازآفرینی شهری قرار گرفت.
برگزاری چنین نشست هایی نشان از توجه به امر بازآفرینی شهری، به معنی سکونت پذیرتر کردن شهرها دارد. اتفاقی که منجر می شود تا شهرها و محلات هم به لحاظ بصری و مبلمان شهری و هم از نظر توان ارائه موقعیت های تفریحی سالم، شرایطی به خود بگیرد که وقوع جرم و جنایت در آنها پایین بیاید و اصطلاحا سکونت پذیر شوند.
در طول سال های گذشته به این مهم توجه ویژه ای شده است و موضوع بازافرینی شهری توسط شرکت بازافرینی شهری و شهرداری ها با جدیت بیشتری دنبال شده است.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه تکمیل دو هزار پروژه بازآفرینی در کشور نیازمند چهار هزار میلیارد تومان بودجه است، شتاب‌‌بخشی به بازآفرینی را در گرو مشارکت بخش خصوصی و مشارکت مردمی دانست و گفت: دولت تنها باید به‌عنوان محرک توسعه در بافت‌های فرسوده ورود پیدا کند.
سیدمحمد پژمان با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۲۰میلیون نفر در ۱۴۰ هزار هکتار بافت فرسوده در کشور زندگی می‌کنند، بهسازی کارآمد این بافت‌ها را نیازمند دهه‌ها زمان نیاز عنوان و خاطرنشان کرد: مستحکم‌نبودن بافت‌های فرسوده از چالش‌های اساسی کشور است و ناپایداری خانه‌ها، ساکنان این ساختمان‌ها را در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه تهدید می‌کند و آسیب‌های اجتماعی دیگری نیز در این بافت‌ها اتفاق می‌افتد.
گفتنی است که شتاب‌بخشی به احیا و نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری در گرو هم‌افزایی بخش خصوصی و مشارکت‌های مردمی است. پژمان در همین ارتباط، شتاب‌بخشی به احیا و نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری را در گرو هم‌افزایی بخش خصوصی و مشارکت‌های مردمی دانست و افزود: حل مشکلات این مناطق تنها با استفاده از درآمدهای دولتی امکان‌پذیر نیست و مجموعه مدیریت استان با هم‌فکری و ارائه راهکارهای محلی باید سرمایه‌گذاران را به اجرای پروژه‌های محرک توسعه تشویق کنند.
گفتنی است که نگرانی‌های موجود در بافت‌های فرسوده، ابتدا به خود ساکنان و خانواده‌های آن‌ها ضربه وارد می‌کند و سپس منظره ظاهری مناطق هم‌جوار را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، و اگر در سال‌های گذشته سرمایه‌ها به درستی در بخش بازآفرینی شهری هزینه می‌شد، اکنون شاهد بهره‌برداری از ده‌ها پروژه در این زمینه بودیم. بنابراین باید وجه غالب اقتصادی هر منطقه شناسایی شود تا با تقویت مولفه‌های آن بافت‌های فرسوده رونق گیرد.

دولت باید به‌عنوان محرک توسعه
در بافت‌های فرسوده ورود پیدا کند
پژمان در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه دولت تنها باید به عنوان پایلوت و محرک توسعه در بافت‌های فرسوده ورود پیدا کند، تصریح کرد: طرح‌ها باید خودکفا و خودگردان باشد و کار در این بافت‌ها اقدامی پیچیده و بالینی است و نیاز به بازنگری، به‌روزرسانی و بومی‌سازی طرح‌ها و محله‌محوری دارد.
وی یادآور شد: می‌توانیم ۱۰۰ هزار فقره تسهیلات ارزان‌قیمت برای نوسازی واحدها به ساکنان بافت‌های فرسوده بدهیم و صد درصد اعتبار آن موجود است. حتی تا سقف ۹۰ و ۱۰۰ میلیون تومان هم تسهیلات ارائه می‌شود که در استانی مانند زنجان ۴۰ میلیون تومان آن یارانه‌ای و باقی به روش معمول تسهیلات اعطا می‌شود.
پژمان با بیان اینکه وقتی در زنجان ظرفیت برای سرمایه‌گذاری و توسعه وجود دارد، مجموعه مدیریت استان، مسئولان شهری و سرمایه‌گذاران باید وارد میدان شوند، گفت: مسئولان استانی با هم‌فکری یکدیگر و در تعامل نزدیک با مردم باید راهکارهای محلی ارائه دهند و این مسائل به مسئله ملی تبدیل نشوند. ما معتقدیم ورود مجلس و دولت برای توسعه بافت‌های قدیمی شهری و تزریق منابع ناکامی می‌آورد، اگر سرمایه‌ها در چند سال اخیر با همت خوب انجام می‌شد شاهد اتفاقات مناسب در حوزه بازآفرینی شهری بودیم.
۲۰۰۰ هزار پروژه بازآفرینی نیازمند ۴۰۰۰ میلیارد تومان بودجه است
معاون وزیر راه و شهرسازی، تعداد پروژه‌های در حال اجرای کشور در بافت‌های فرسوده را دو هزار پروژه برشمرد و گفت: برای اجرای این پروژه‌ها بیش از چهار هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است تا کمبودهای زیرساختی و زیربنایی برطرف شود.
گفتنی است که شرکت بازافرینی شهری با بهسازی این مناطق فرسوده به دنبال حذف هویت مردم نیست و قصد دارد با بهسازی بناها و کالبد بافت موجود، برای ساکنان سازگاری ایجاد کند. در این رابطه اختلافی با میراث‌فرهنگی وجود ندارد و تفاهم‌نامه‌هایی نیز با آن‌ها منعقد شده است. بنابراین در بهسازی این مناطق بر حفظ بناهای با ارزش تاکید دارد و برای املاک‌ مردم نیز اگر بنا به همان صورت قابل بهسازی باشد، به مردم راهکارهایی در خصوص بهره‌برداری بهتر از بنا نظیر ایجاد یک مجموعه فرهنگی یا خانه بوم‌گردی ارائه می‌شود.
همچنین در کنار اهداف شرکت بازآفرینی شهری ایران، ستاد بازآفرینی شهری نیز در سطح ملی وجود دارد که دارای ۲۱ عضو رسمی است. این ستاد به ریاست رئیس‌جمهور و نایب‌رئیسی وزیر راه و شهرسازی تشکیل می‌شود و دبیرخانه آن در وزارت راه و شهرسازی (شرکت بازآفرینی شهری ایران) مستقر است.