گزارش «جمله» از ناآگاهی در مورد یک بیماری به بهانه حادثه لردگان تابوی ایذر را بشکنیم
گزارش «جمله» از ناآگاهی در مورد یک بیماری به بهانه حادثه لردگان تابوی ایذر را بشکنیم

ایران در حوزه آموزش راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس HIV و بالا بردن آگاهی مردم به روز نیست شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی ماجرای روستای چنار محمودی با همه تلخی و مصائب و ضد و نقیض های خود که چه بسا سرانجام هم بسیاری از زوایای آن پنهان بماند، می تواند و باید […]

ایران در حوزه آموزش راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس HIV و بالا بردن آگاهی مردم به روز نیست

شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
ماجرای روستای چنار محمودی با همه تلخی و مصائب و ضد و نقیض های خود که چه بسا سرانجام هم بسیاری از زوایای آن پنهان بماند، می تواند و باید عبرت آموز و راهگشا باشد. در شرایطی که در اکثر کشورهای جهان با توجه به پیشرفت علم و توجه به آموزش و پیشگیری، تلاش می شود با تابوزدایی، ایدز را در کنار بسیاری از بیماری ها قابل پیشگیری و درمان سازد. اما در ایران و در طی سال های متوالی حتی آمار دقیقی از مبتلایان به این بیماری در دستری نیست. ماجرای روستای چنار محمودی به عنوان یک نمونه قابل لمس می تواند عبرت آموز باشد تا مسئولان از پنهانکاری و تناقض گویی دست برداشته تا تابوی ایدز در ایران شکسته شود.

یک هفته است که خبرهای لردگان در صدر اخبار قرار گرفته اند. منطقه ای که زمانی به آبشارهای بکر و منطقه سرسبزش معروف بود حالا به همراه بیماری ایدز یکی از روستاهایش به نام روستای چنار محمودی دهان به دهان می چرخد. اخبار ضد و نقیض زیاد است. اخباری که تایید یکی دیگر آن را تکذیب می کند. یکی از شایعه می گوید و یکی از واقعیت. تصاویر و ویدئوهای منتشر شده از اعتراض اهالی در مقابل فرمانداری شهرستان لردگان در اعتراض به شیوع بیماری ایدز، موجب انتشار اخبار گوناگون در این زمینه شد. با انتشار این ویدیو، شایعات زیادی درباره دلایل انتقال این ویروس منتشر شد و هر روز هم به طور طبیعی دایره این شایعات بزرگ و بزرگ تر می شد. تا جایی که گفته می شد ماموران شبکه بهداشت برای تست قند خون با سرنگ آلوده از مردم روستا خون گرفته اند و این عامل اصلی ابتلای روستائیان به ویروس اچ آی وی بوده است.
البته ظاهرا ماجرا به این شایعه هم ختم نشد و برخی معتقد بودند که این ویروس منتشر شده اچ آی وی نیست و ناشناخته است. حتی شنیده شد که مدارس روستاهای اطراف، دانش ‌آموزان روستای چنارمحمودی را با تصور مبتلاشدن به این ویروس از مدرسه اخراج و اهالی هم روستا را تخلیه کرده ‌اند. همچنین اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه، اهالی شیشه‌ های مرکز بهداشت را شکسته ‌اند و بهیار مرکز بهداشت را مورد ضرب ‌و شتم و رئیس آن را بازداشت کرده اند. در ادامه این هم اعلام شد که بعضی از اهالی روستا احتمال آلوده ‌بودن وسایل حجامت و اندازه‌گیری دیابت را دلیل این اتفاق می ‌دانند. همچنین در این شایعات عدد مبتلایان از ۱۰ تا ۳۰۰ نفر را شامل می ‌شد. حتی ماجرای شیوه ابتلا هم پیچیده ‌تر شد. مثلا اعلام شده که در روستا اصلا برنامه‌ای برای تست دیابت اجرا نشده و به هر ترتیب برای این تست هم قطعا از سوزن یک ‌بار مصرف استفاده می ‌شود. یا اعلام شد که دو تن از مبتلایان گفته‌ اند برای کمپین فشار خون رفته و مبتلا شده ‌اند، آن هم در حالی که در تست فشار خون، از کسی خونی گرفته نمی‌ شود!

هزینه های رایگان
این شایعات در حالی مطرح می شود که وزارت بهداشت صراحتا اعلام کرده درباره راه‌ های انتقال بیماری در این منطقه هیچ ابهامی وجود ندارد و هیچ اقدام تشخیصی و بهداشتی، واکسیناسیون و ….. مطلقا عامل انتقال بیماری در منطقه نبوده است. در همین زمینه وزیر بهداشت تاکید کرد که سرنگ آلوده، عامل شیوع این بیماری نیست و عوامل را شناسایی کرده ایم البته مردم شریف و پاکیزه آن منطقه بی دلیل یا از راه هایی به این ویروس آلوده شده اند که هیچ گناه و تقصیری ندارند. کودکی که از مادر مبتلا به HIV متولد می شود، معصوم تر از آن است که مورد اتهام قرار گیرد یا زنی که به شیوه ای آلوده شده باشد که شاید اطلاعی از آن نداشته باشد. به گفته سعید نمکی خودمان را مکلف به درمان این بیماران صرف نظر از هر عامل ابتلا به ویروس HIV می دانیم و خوشبختانه امروز داروهای درمان HIV بسیار خوب عمل می کنند و تمامی این بیماران را درمان می کنیم و آزمایشات گسترده ای بر روی مردم این منطقه انجام می دهیم و امیدواریم بتوانیم تمامی بیماران این روستا را درمان کنیم. وی با بیان اینکه هزینه های درمان مبتلایان به ویروس HIV کاملا رایگان است، گفت: کمترین هزینه ای را در این زمینه به مردم تحمیل نمی کنیم و در مورد عوامل آلودگی به این ویروس نیز بعد از بررسی دقیق کارشناسان بهداشتی، اطلاع رسانی خواهیم کرد.

از حاشیه تا واقعیت
در همین زمینه رییس مرکز تحقیقات ایدز معتقد است که انتقال ویروس اچ‌آی‌وی از طریق سرنگ آزمایش قند خون را غیرممکن است و به دلیل عدم اطلاع درست از فرآیند و راه‌های انتقال ایدز متاسفانه موضوع لردگان بزرگ شد و مردم ترسیده‌اند. تا جایی که من می‌دانم یکسری افراد در این روستا که از سوی به‏ورز معاینه شدند، اچ‌آی‌وی مثبت بودند و زن و بچه‌هایشان نیز مبتلا شده‌ بودند. بر همین اساس حدود ۲۸ نفر اچ‌آی‌وی مثبت در یک روستا شناسایی شده و به همین دلیل شلوغ شده و گفته شده که به دلیل سرنگ آزمایش قند خون انتقال ویروس اتفاق افتاده است.
دکتر مینو محرز با بیان اینکه این افراد باید تحت درمان قرار گیرند، به ایسنا گفت: باید توجه کرد که راه انتقال اچ‌ای‌وی در درجه اول رابطه جنسی محافظت نشده است. دومین راه نیز استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی است. باید بدانیم که با سرنگ آزمایش قند خون، خون از بدن گرفته می‌شود، اما خونی به بدن وارد نمی‌شود. بنابراین اصلا ممکن نیست کسی از این طریق به اچ‌آی‌وی مبتلا شود. در عین حال همیشه در تست قند خون از سرنگ یکبار مصرف استفاده می‌شود. این درحالیست که در معتادان تزریقی که از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند و افراد معتاد هم اقدام به خون‌بازی می‌کنند. یعنی مقداری از خون را می‌کشند و دوباره مواد را تزریق می‌کنند.

بیماران مبتلا به ایدز در کشور
برآورد می‌شود که حدود ۸۰ هزار بیمار اچ‌آی‌وی در کشور وجود داشته باشد. عضو کمیته کشوری ایدز با بیان این مطلب گفت: تاکنون حدود ۳۸ هزار مورد مبتلا به اچ‌آی‌وی شناسایی شده‌اند و افراد تحت درمان نیز نتایج خوبی گرفته‌اند. البته ما باید بیشتر بر روی آموزش راه‌های پیشگیری از اچ‌آی‌وی تمرکز کنیم؛ چراکه هنوز در بالا بردن آگاهی‌های مردم در این حوزه عقب هستیم.
به گفته د کتر مسعود مردانی حتما آموزش پیشگیری از اچ‌آی‌وی و راه‌های انتقال این ویروس در سطح جامعه بیشتر مطرح شود. همچنین پرسنل پزشکی، معلمان، روحانیون، خانواده‌ها و…. باید در اطلاع‌رسانی و آگاهی رسانی در این حوزه نقش فعالی را ایفا کنند تا بتوانیم جوانان‌مان را در این حوزه تجهیز کنیم.