گزارش «جمله» از ورود واگن‌های نو و بازسازی شده به حوزه ناوگان ریلی؛/ تحقق اهداف تبصره ۱۸ در حمل‌ونقل ریلی مسافری
گزارش «جمله» از ورود واگن‌های نو و بازسازی شده به حوزه ناوگان ریلی؛/ تحقق اهداف تبصره ۱۸ در حمل‌ونقل ریلی مسافری

  زهرا ایران‌شاهی/ درست یک سال پیش در چنین روزهایی قرار بود که يک هزار دستگاه واگن مسافربری با كمك تبصره ۱۸ به ظرفيت ناوگان ريلي كشور افزوده شود. از این تعداد، در ۹ ماهه نخست سال جاری ۴۵۶ دستگاه ناوگان وارد خطوط ریلی کشور شده و در آینده نزدیک نیز ۲۷۰ واگن وارد خطوط […]

 

زهرا ایران‌شاهی/

درست یک سال پیش در چنین روزهایی قرار بود که يک هزار دستگاه واگن مسافربری با كمك تبصره ۱۸ به ظرفيت ناوگان ريلي كشور افزوده شود. از این تعداد، در ۹ ماهه نخست سال جاری ۴۵۶ دستگاه ناوگان وارد خطوط ریلی کشور شده و در آینده نزدیک نیز ۲۷۰ واگن وارد خطوط ریلی کشور خواهد شد.
این در حالی است که شبکه حمل ونقل کشور به سیستم حمل ونقلی عمومیِ ریلی در حوزه برون شهری و درون شهری (مترو) به ناوگان زیادی نیاز دارد و برداشت از صندوق توسعه ملی، استفاده اط توان و ظرفیت های بخش خصوصی یا کمک به این بخش از طریق تبصره ۱۸ می تواند به توسعه سریع تر آن کمک کند.
مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در اینباره گفته است: همکاری و تعامل با بخش غیردولتی یکی از اولویت‌های مهم شرکت راه‌آهن است و در این راستا استفاده از ظرفیت های تبصره ۱۸ قانون بودجه و مبادله اسناد آنها نشان می دهد که شرایط مناسبی در آینده خواهیم داشت.
سعید رسولی افزود: خوشبختانه با امضای تفاهم‌نامه ۲ هزارمیلیارد تومانی بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه در ۲۷ اسفندماه سال ۹۷ ظرفیت های قانونی مناسبی در این بخش فراهم شده و تاکنون چند شرکت حمل‌و‌نقل ریلی برای دریافت تسهیلات مورد نیاز به بانک‌های عامل معرفی شده‌اند.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهارداشت: در مرحله نخست هم اکنون پرداخت ۵ هزار میلیارد ریال با عاملیت بانک توسعه تعاون، ۲۶۰۰ میلیارد ریال توسط بانک آینده، ۴۰۰ میلیارد ریال توسط بانک ایران و ونزوئلا و ۵ هزارمیلیارد ریال توسط بانک صادرات ایران برای شرکت‌های حمل و نقل ریلی اختصاص یافته است که نرخ سود آن در حوزه تولید واگن‌های باری ۱۳درصد و درحوزه واگن‌های مسافری ۱۲درصد تعیین شده است.
رسولی بیان کرد: خوشبختانه با تلاش تمام دست اندرکاران بخش دولتی و غیردولتی در ۹ ماهه نخست سال جاری ۴۵۶ دستگاه ناوگان وارد خطوط ریلی کشور شده است و در آینده نزدیک نیز ۲۷۰ واگن وارد خطوط ریلی کشور خواهد شد.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت حمل‌ونقل ریلی رجا نیز دیروز و در جلسه هیأت دولت از حرکت پر شتاب این شرکت در فرآیند بازسازی واگن‌ها به حمایت وزیر راه و شهرسازی اشاره کرد و گفت: به‌زودی پنج دستگاه واگن بازسازی شده از محل تبصره ۱۸ از شرکت نوین صنعت رجا تحویل گرفته می‌شود.
محمد رجبی افزود: باید اقدامات جدی برای آماده‌سازی و تجهیز قطارها اعم از فنی یا زیباسازی درونی و بیرونی همچنین آمادگی مطلوب مأموران موظف انجام شود، تا مردم رنگ و بوی نوروز را احساس کنند. رجبی به اهمیت برنامه‌ریزی برای شستشوی قطارها حتی در نواحی تأکید کرد و گفت: طرح بازدید‌های ویژه که پیش از این به نام «طرح غدیر» معروف بود باید از همین امروز آغاز شده و همه مدیران فارغ از هر گونه تخصص با در اختیار داشتن چک لیست‌های لازم به مسیرهای مختلف سفر و همه موارد را بررسی و گزارش آن را برای پیگیری جهت رفع نواقص تا پیش از آغاز سفرهای نوروزی به دبیرخانه ستاد ارائه کنند.
وی با اشاره به اینکه با پیگیری‌های متعدد، رجا از ماده ۱۴۱ خارج شده اظهار داشت: در حال حاضر دارایی رجا از ۱۳۵ میلیارد تومان به ۲۷۰۰ میلیارد تومان رسیده که حمایت‌های سازمان تأمین اجتماعی در این افزایش قابل تقدیر است.
رجبی با اشاره به اقدامات رجا برای تحقق تبصره ۱۸گفت: خوشبختانه تا امروز همه موافقت‌ها برای بازسازی ۱۲۴ دستگاه واگن مسافری رجا در قالب قراردادهای جداگانه با شرکت‌های نوین صنعت رجا، واگن پارس و احیاء صنعت گرفته شده و قرارداد دو مورد اول ابلاغ که به همین منظور مجموعاً ۵۲ میلیارد تومان به حساب مربوطه در بانک واریز شده است.
مدیرعامل رجا به ابراز خرسندی وزیر راه و شهرسازی در روند بازسازی‌ها طی بازدید چند روز گذشته و حمایت ایشان در جلسه هیأت دولت از حرکت پر شتاب رجا در این فرآیند اشاره و خاطرنشان کرد: به زودی ۵ دستگاه واگن بازسازی شده از محل تبصره ۱۸ از شرکت نوین صنعت رجا تحویل گرفته می‌شود.
وی تاکید کرد: با پیگیری‌های ویژه انجام شده از سوی مدیرعامل واگن‌پارس و تلاش‌های همکاران در آن مجموعه، تا پایان سال جاری بخشی از واگن‌های بازسازی شده از محل تبصره ۱۸ و ۴ دستگاه واگن نو همچنین چند واگن ترن‌ست از نوع C توسط شرکت واگن پارس تحویل رجا خواهد شد.
رجبی همچنین در خصوص همکاری با سایر شرکت‌های داخلی برای بازسازی و نوسازی واگن‌ها بر اساس تبصره ۱۸ گفت: به زودی قرارداد همکاری با شرکت ایریکو نیز برای بازسای واگن‌های مسافری رجا منعقد و عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود که امیدواریم ۲۰ واگن نو هم از همین محل مجدد از واگن پارس تحویل بگیریم که در حال حاضر در صف قرار داریم.
این در حالی است که این شرکت در تامین قطعات اساسی از خارج دچار مشکلاتی است و طبق خبر رسیده، با مشقت‌های فراوانی که کشیده شد بعد از ۲۷ ماه مذاکره به زودی ۵ دستگاه گیربکس ترن‌ست تعمیر اساسی شده توسط شرکت خارجی، توسط این شرکت به عناون تنها دارنده واگن های ترن ست وارد کشور می‌شود.
مدیرعامل شرکت واگن پارس هم در خصوص همکاری مشترک واگن پارس و شرکت رجا گفت: بازسازی اساسی ۵۵ دستگاه واگن مسافری رجا از محل تبصره ۱۸ مورد موافقت قرار گرفت. محمدرضا مختاری اظهار کرد: در گام اول از این همکاری مشترک، بازسازی اساسی تعداد ۲۵ دستگاه واگن با اعتباری معادل ۴۱۰ میلیارد ریال آغاز شده است.
گفتنی است که بر اساس این اخبار می توان به آینده بخش مسافری ریلی بسیار امیدوار بود. همچنین ساخت ۸ دستگاه واگن مسافری نو شرکت حمل و نقل ریلی رجا نیز در این کارخانه در حال انجام است و هم اکنون این دو شرکت در حال توافقات نهایی برای ساخت ۲۰ دستگاه واگن مسافری نو دیگر برای این شرکت از محل تبصره ۱۸ به ارزش ۱۵۰۰ میلیارد ریال هستند.