گزارش «جمله» از کاهش ملموس سن یک بیماری در کشور؛ سکته مغزی پایان زندگی نیست
گزارش «جمله» از کاهش ملموس سن یک بیماری در کشور؛ سکته مغزی پایان زندگی نیست

سکته مغزی از وجود لخته خونی در مغز ناشی می‌ شود. این عارضه عامل اصلی معلولیت‌ های طولانی مدت در انگلیس است. یک چهارم از موارد سکته مغزی در افراد زیر ۶۵ سال اتفاق می‌افتد و آسیب ‌های ناشی از آن موارد مختلفی از جمله از دست دادن قدرت گفتاری، سختی در یافتن لغات و […]

سکته مغزی از وجود لخته خونی در مغز ناشی می‌ شود. این عارضه عامل اصلی معلولیت‌ های طولانی مدت در انگلیس است. یک چهارم از موارد سکته مغزی در افراد زیر ۶۵ سال اتفاق می‌افتد و آسیب ‌های ناشی از آن موارد مختلفی از جمله از دست دادن قدرت گفتاری، سختی در یافتن لغات و از دست دادن قدرت در یک طرف بدن یا صورت شامل می‌شود. بیش از یک پنجم موارد سکته مغزی کشنده هستند و تشخیص و درمان به موقع آن به معنای کسب نتایج بهتر است.
مشاور معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به سه اقدام جدید وزارت بهداشت در حوزه درمان سکته‌های حاد مغزی، تاکید کرد: مهم‌ترین چالش ما در این زمینه آگاهی مردم از علائم سکته مغزی و مراجعه سریع آنها به مراکز درمانی به‌ویژه از طریق اورژانس است.
دکتر جمشید کرمانچی با اشاره به مبحث سکته مغزی در کشور، گفت: سکته مغزی به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های کشور محسوب می‌شود؛ به‌طوری که سالانه ۱۰۰ هزار مورد سکته مغزی در کشور داریم. نکته مهم دیگر این است که سکته مغزی همچنان به عنوان علت مهم و اصلی معلولیت‌ها و ناتوانی‌ها در کشور شناخته می‌شود.

۴ ساعتِ طلایی برای درمان مبتلایانِ
سکته‌ مغزی
وی با بیان اینکه با توجه به شیوع سکته‌های مغزی در کشور، لازم بود که وزارت بهداشت برنامه‌ای ملی در این حوزه داشته باشد، به ایسنا ‌افزود: بر همین اساس از سال ۱۳۹۵ برنامه ملی درمان سکته‌های حاد مغزی آغاز شد. در این برنامه چند عنصر اصلی وجود دارد؛ ابتدا ما یک هماهنگی برای درمان این بیماران بین بیمارستان و اورژانس ایجاد کردیم و مهم این بود که ما بتوانیم به موقع به بیماران رسیدگی کنیم. زیرا اگر در کمتر از چهار ساعت بتوانیم بیمار سکته مغزی از نوع بدون خونریزی‌دهنده را به بیمارستان برسانیم، حتما می‌توانیم اقدامات خیلی خوبی برایش انجام دهیم. باید توجه کرد که سکته مغزی دو نوع انسدادی و خونریزی‌دهنده دارد. حال اگر در نوع انسدادی سکته مغزی بیمار را در کمتر از چهار ساعت به بیمارستان برسانیم، می‌توان بیمار را نجات داد.

اصلی‌ترین علائم سکته مغزی
کرمانچی با اشاره به علائم اصلی سکته مغزی، ادامه داد: این علائم عبارتند از نامتقارن شدن صورت، ضعف یک‌طرفه در دست یا پا، اشکال در تکلم فرد و … افراد با مشاهده این علائم باید در کمتر از چهار ساعت بیمار را به مرکز درمانی برسانند. تاکید می‌کنم که بهترین مسیر رساندن بیمار به بیمارستان نیز از طریق اورژانس است. زیرا اورژانس می‌داند که کدام بیمارستان‌ها خدمات درمانی سکته مغزی را ارائه می‌کنند. حال زمانیکه فرد به بیمارستان رسید، با تشخیص نوع سکته، درمان را برایش آغاز می‌کنند.

درمان سکته‌های حاد مغزی
در ۱۱۰ بیمارستان و ۸۳ شهر
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت برنامه درمان سکته‌های حاد مغزی یا ۷۲۴ را با ۴۰ بیمارستان آغاز کرد، گفت: امروز بیش از ۱۱۰ بیمارستان در کشور در حال ارائه این خدمت هستند و توانستیم این خدمت را به شهرهای بیشتری ببریم؛ به‌طوری که پیش از این در ۳۰ شهر کشور این خدمت را ارائه می‌کرد، ‌ اما در سال اخیر در ۸۳ شهر خدمات مربوط به درمان سکته مغزی را ارائه می‌دهیم. به عنوان مثال در شهرهای دور دست استان اصفهان، زابل و… این خدمت ارائه می‌شود. از آنجایی که این درمان تکنولوژی پیچیده‌ای نیاز ندارد و با حضور یک متخصص مغز و اعصاب و یک دستگاه سی‌تی اسکن انجام می‌شود، ‌ برنامه ما این است که به تدریج در کلیه بیمارستان‌های کشور که این دو شرط را دارند، این درمان را انجام دهیم. مشاور معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه در مجموع حدود ۳۰۰ بیمارستان در کشور به صورت بالقوه می‌توانند خدمت درمان سکته مغزی را ارائه دهند، ‌ اظهار کرد: در حال حاضر به یک‌سوم این تعداد رسیده‌ایم و به تدریج کار را پیش می‌بریم.

تخت ویژه سکته مغزی به بیمارستان‌ها می‌آید
کرمانچی تاکید کرد: در عین حال نکته مهم این است که در حوزه درمان علاوه بر گسترش برنامه، کیفیت درمان را هم ارتقاء داده‌ایم. به طوری که پیش از این در کشور تنها تخت سی‌سی‌یو برای بیماران قلبی داشتیم، اما تخت خاصی برای بیماران سکته مغزی نداشتیم. کاری که طی یکسال اخیر انجام شد، این بود که تخت مراقبت از بیماران سکته مغزی یا SCU، تعریف و در بخش‌ها ایجاد شد. خاصیت این تخت‌ها این است که بیماری که با علائم سکته مغزی و در زمان تعیین شده مراجعه می‌کند، ‌بلافاصله بعد از درمان در این بخش بستری می‌شود و به بیمار به صورت ویژه‌تر رسیدگی می‌شود. بر این اساس به نوعی مراقبتی همه‌جانبه از بیمار به عمل می‌آید.