جمله: هر چند در دولت یازدهم جشن بیمه همگانی سلامت برگزار شد، اما هنوز هم افرادی وجود دارند که فاقد هر نوع بیمه درمانی هستند. گویا تعداد این افراد چندان هم کم نیست و آنگونه که تخمین زده می شود حدود ۶ تا ۷ میلیون نفر در کشور تحت پوشش هیچ نوع بیمه ای نیستند. […]
جمله: هر چند در دولت یازدهم جشن بیمه همگانی سلامت برگزار شد، اما هنوز هم افرادی وجود دارند که فاقد هر نوع بیمه درمانی هستند. گویا تعداد این افراد چندان هم کم نیست و آنگونه که تخمین زده می شود حدود ۶ تا ۷ میلیون نفر در کشور تحت پوشش هیچ نوع بیمه ای نیستند. به این ترتیب بر اساس طرح «پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی»، افراد فاقد بیمه درمانی موظفند نسبت به بیمه کردن خود اقدام و به شعب دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. این طرح از امروز ۱۳ آبان ماه اجباری می شود به عبارتی به جای طرح بیمه سلامت همگانی، طرح بیمه اجباری سلامت کلید می خورد و افرادی که تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند میتوانند با مراجعه به سایت سازمان بیمه سلامت یا دفاتر پیشخوان تحت پوشش بیمه قرار گیرند.
طرح بیمه سلامت همگانی با طرح بیمه اجباری سلامت تفاوت عمده ای دارد و آن هم در پرداخت حق بیمه و آزمون وسع آن است؛ به عبارتی اگر در طرح بیمه سلامت همگانی حدود ۱۱ میلیون نفر به طور رایگان بیمه شدند، در بیمه اجباری سلامت افراد بر مبنای وسع شان باید حق بیمه بپردازند و برای سنجش این وسع هم فرمول ها و آزمون هایی وجود دارد.
در سال ۱۳۹۳، طرح تحول سلامت کلید خورد و مقرر شد تا به این طریق ایرانیان فاقد بیمه به صورت رایگان تحت پوشش قرار بگیرند. با وجود اینکه این طرح با جامعه آماری ۵میلیون نفر بیمه گر رایگان آغاز شد که بودجه آن هم از قبل تعیین شده بود؛ ولی حدود ۱۱ میلیون نفر در سراسر کشور با همان بودجه تحت پوشش رایگان بیمه سلامت قرار گرفتند و همین موضوع به چالشی بزرگ برای شروع بدهی های سازمان بیمه سلامت به مراکز طرف قرارداد تبدیل شد.
به گفته وزیر بهداشت در مصوبه جدید دولت، صددرصد حق بیمه افرادی که تا ۴۰ درصد حداقل حقوق وزارت کار درآمد دارند توسط دولت پرداخت می شود. همچنین ۵۰ درصد حق بیمه افرادی که از ۴۰ درصد تا کمتر از صددرصد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت می کنند، توسط دولت پرداخت خواهد شد و افرادی که صددرصد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت می کنند باید حق بیمه را خودشان پرداخت کنند.
آنگونه که سعید نمکی می گوید؛ وزارت بهداشت میخواهد با این روش طرح بیمه اجباری سلامت را عملیاتی کند و بین ۷ تا ۱۰ میلیون نفر که تحت پوشش بیمه نیستند با این اقدام از پوشش بیمه ای برخوردار شوند.
معاون بیمه خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت هم گفته بود که اگر افراد قادر به پرداخت حق سرانه بیمه نباشند، می توانند درخواست ارزیابی وسع کنند. پس از دریافت اطلاعات دهک درآمدی خانوار متقاضی از وزارت رفاه، متقاضی می تواند از صددرصد یا ۵۰ درصد تسهیلات دولت در پرداخت حق سرانه بیمه پایه استفاده کند. براساس آیین نامه اجرایی مصوب دولت، وزارت رفاه باید حداکثر در بازه زمانی یک ماهه نسبت به اعلام نتیجه ارزیابی وسع متقاضی اقدام کند.
آغاز پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی
با تمام این تفاسیر قرار است بنابر قانون، تمام افراد از پوشش بیمه ای بهره مند شوند، به اذعان دکتر حسینی، مدیرکل بیمه سلامت استان تهران، بیمه سلامت از امروز ۱۳ آبان ماه اقدام به ادغام صندوق های بیمه سلامت همگانی و ایرانیان تحت عنوان بیمه سلامت همگانی ایرانیان می کند. طرح پوشش اجباری بیمه همگانی اما دیگر قرار نیست برای همه افراد به شکل رایگان باشد. پس از بدهی های سازمان بیمه سلامت، حالا بیمه سلامت رایگان نیست و در این زمینه قرار است آزمون ارزیابی وسع برای افراد برگزار شود تا افرادی که خودشان توانایی پرداخت حق بیمه دارند، از پوشش بیمه رایگان خارج شوند؛ حق بیمهای که برای هر نفر سالانه معادل ۵۸۰ هزار و ۸۰۰ تومان است. بر همین اساس چنانچه این افراد در دهک درآمدی اول تا سوم باشند به عبارتی افرادی که تا ۴۰ درصد حداقل حقوق مصوب شده توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را دریافت می کنند، تمام حق بیمه آنها توسط دولت پرداخت خواهد شد.
بخش دوم افرادی هستند که ۴۰ درصد حداقل حقوق را دریافت می کنند و در دهک درآمدی ۴ قرار دارند. ۵۰ درصد حق بیمه این دهک را نیز دولت پرداخت می کند و مابقی را خودشان.
اما گروه سوم افرادی هستند که حقوق شان بالاتر از حداقل حقوق مصوب است، صد در صد سرانه حق بیمه خود را خودشان پرداخت می کنند.
در این میان افرادی هستند که تاکنون بیمه رایگان بوده اند اما اکنون مشخص می شود که توانایی پرداخت حق بیمه خود را دارند. به گفته مدیرکل بیمه سلامت استان تهران، این افراد تا تاریخ ۳۱ فروردین سال آینده همچنان بیمه رایگان خواهند بود و در شش ماه آتی تا تاریخ مذکور این افراد دفترچه بیمه شش ماهه با ۱۲ برگ دریافت میکنند. پس از موعد مقرر اگر در ارزیابی وسع مشخص شود میتوانند حق بیمه خود را به شکل کامل و یا بخشی از آن را پرداخت کنند، از ۳۱ فروردین ۹۹ به بعد حق بیمه پرداخت خواهند کرد. همچنین ارزیابی وسع برای روستاییان نیز مانند سایرین انجام میشود و پس از آن، چه در صورتی که مقرر شود فرد خود میتواند وجه بیمه را پرداخت کند و چه مقرر شود پرداخت به عهده دولت است، افراد در قالب نظام ارجاع و پزشک خانواده خدمات دریافت میکنند.