موسوی لاری سیاستمداری میانهرو از طیف اصلاحطلب است که بسیاری از اصولگرایان منصف نیز صداقت وی را تأیید میکنند.
وزیر کشور دولت اصلاحات روز گذشته، مصاحبهای مُفصّل با یکی از رسانهها انجام داد و به طیف گستردهای از مسائل سیاست داخلی، سیاست خارجی و پیشینه برخی رجال سیاسی چون محمود احمدینژاد پرداخت که مطالعه آن در درک بهتر برخی اتفاقات سیاسی، به خواننده کمک میکند.
آنچه موضوع این تحلیل است بخشی از توصیه وی به مسعود پزشکیان درخصوص اولویت مذاکره با آمریکا و برداشتن برخی از تحریمها است که در ادامه به آن میپردازیم.
موسوی لاری در بخشی از این مصاحبهی مفصل گفت: پزشکیان باید همانطور که میگوید در خدمت رهبری هستم و سیاستهای کلی رهبری را دنبال میکنم، خدمت ایشان برود و بگوید باید در چارچوب سیاستهای کلی مذاکره کنم، باید مسأله FATF را حل کنم و سوییفت بانکی را فعال کنم. تا کِی میتوانیم تجارت چمدانی داشته باشیم؟ تا کِی بازرگان ما پیش مشتریان سرافکنده باشد که نه بتواند پولش را مصرف کند و نه برگرداند، باید این موارد را حل کنیم.
وی ادامه داد: پزشکیان اگر همین دو مسأله را حل کند بسیاری از مشکلات ما کم میشود. نمیخواهم مدینه فاضلهای درست کنم که اگر پزشکیان FATF را حل کرد همه چیز درست میشود. ولی یک قدم به جلو است.
درخصوص این اظهارنظر مشفقانه موسوی لاری چند نکته را لازم به طرح میدانیم؛
نخست اینکه یکی از ویژگیهای عجیب انسان این است که گاه پس از یک حادثه، ممکن است زیر و زبر شود و تغییرات رفتاری کلی در وی ایجاد گردد. همه ما در تجربه زیسته خود دیدهایم افرادی پس از یک دوره زمانی کوتاه و بعد از یک اتفاق، چه اندازه تغییر و حتی رشد کردهاند.برابر آنچه که گفته شد لازم است تأکید کنیم دونالد ترامپ به فرض اینکه در انتخابات امروز برنده شود و به کاخ سفید راه یابد، دونالد ترامپ سال ۲۰۱۶ نخواهد بود همانگونه که در مناظرات انتخاباتی خود بارها گفته بود اگر به کارخ سفید راه یابد، حتماً با تهران مذاکره خواهد کرد.
نکته دوم اینکه حتی اگر کامالا هریس هم پیروز انتخابات شود نیز رفتاری کاملاً منطبق با جو بایدن نخواهد داشت و تهران باید از این فضاها استفاده کند و این روزها که از نظر نظامی نیز دستِ بالا را دارد، باب مذاکره را باز کند و فرصتی به گفتوگو بدهد.
نکته سوم و در ضرورت شکستن تابوی مذاکره با آمریکا وضعیت تباه اقتصادی کشور است. روز گذشته «محمدباقر قالیباف» رییس مجلس شورای اسلامی در همایش بنیاد مسکن و در میان خنده حاضران گفت: دهکهای پایین ما میروند و صاحب خانه نمیشوند چون اگر بتوانند پسانداز کنند حدود ۸۰ سال زمان میبرد تا خانهدار شوند. این هشدار رییس مجلس را باید جدی گرفت.
رییسجمهور نیز در مراسم تجلیل از فعالان طرح جهش تولید در دیمزارها گفت: امروز با جنگ تمام عیار اقتصادی مواجه هستیم؛ دشمن نمیتواند ما در عرصه نظامی زمینگیر کند اما در حوزهی جنگ اقتصادی مشکل داریم. بیان ساده سخن مسعود پزشکیان این است که ما در جنگ اقتصادی شکست خوردیم.
نکته بعدی در پیوند با سخن رییسجمهور این است که دشمن به توان نظامی ما پی برده است و از این منظر، جمهوری اسلامی ایران، دستِ بالا را دارد و همه کارشناسان بر این باور هستند که دقیقاً در چنین زمانی باید پای میز مذاکره نشست چون بیشترین امتیاز را به دست خواهیم آورد.
نکته بعدی که در سخنان وزیر اسبق کشور آمده و هر انسان آگاهی آن را تأیید میکند این است که بهخاطر تحریمها تاجران و بازرگانان ما از بازارهای ملی حذف شدهاند و حتی ایران نیز از نقشه اقتصادی جهان در حال حذف شدن است و مذاکره برای جلوگیری از تحقق کامل این حذف، نه تنها درماندگی نیست بلکه کمک به عزت ملی است و نباید از انجام آن شانه
خالی کرد.
نکته آخر اینکه ما نیز نمیخواهیم اینگونه القا کنیم که با مذاکره، برداشتهشدن بخشی از تحریمها و باز شدن گره «افایتیاف» همه مشکلات اقتصادی کشور و معیشت مردم مرتفع خواهد شد. اما تأکید داریم موانع بسیاری از سر راه اقتصاد برداشته خواهد شد و طنابی که بر گردن پول ملی محکم شد و به اقتصاد مجال تنفس نمیدهد، شل میشود و در نهایت راه تجارت ایران در حوزه شرق نیز گستردهتر خواهد شد.
پیشنهاد موسوی لاری سازنده، مشفقانه و همچنین اولویت نخست سیاست خارجه کشور است و اگر امروز که از نظر نظامی دست بالا را در منطقه داریم، اجرا شود، نتایج بهتری خواهد داشت و حتی موقعیت سیاسی کشور در منطقه به نفع جبهه مقاومت و علیه اسراییل را نیز تقویت خواهد کرد و دولت چهاردهم و شخص مسعود پزشکیان نباید این فرصت را از دست بدهد.