گروه اقتصادی جمله – در مهرماه سال جاری در میان کالاهای خوراکی تورم ماهانهی گوشت گوسفند بیش از ۱٫۵ برابر رشد کرده است و این کالا بیشترین تورم نقطه به نقطه را در میان تمام اقلام خوراکی داشته است.
این در حالی است که دولت به صورت مداوم از موفقیت خود در حوزه کنترل تورم کالاهای خوراکی و غیرخوراکی خبر میدهد اما رکوردشکنی تورم گوشت و اجاره بها هردو ادعا را باطل میکند.
به گزارش جمله مرکز آمار گزارش متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور در مهر ماه سال جاری را منتشر کرد. شاخص تورم کل ماهانه کشور در این ماه برابر با ۲٫۳ درصد بوده است. همچنین شاخص تورم ماهانه گروه کالاهای خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نیز برابر با ۰٫۵ درصد و برای مناطق شهری برابر با ۰٫۳ درصد بوده است. در این میان بررسی تورم اقلام منتخب خوراکی نشان میدهد در این ماه میزان تورم در اقلام مختلف خوراکی اختلاف زیادی داشته است.
طبق داده های مرکز آمار ایران از قیمت خوراکی ها در مهر ماه امسال، در میان کل این ۵۳ قلم مذکور متوسط قیمت ماهی قزلآلا در ماه مهر نسبت به ماه قبل بیشترین رشد را داشته است. قیمت متوسط یک کیلوگرم ماهی قزلآلا در ماه مهر برابر با ۱۹۱ هزار و ۴۰۵ تومان بوده که نسبت به ماه شهریور با متوسط قیمت ۱۷۷ هزار و ۶۰۴ تومان ۷٫۸ درصد افزایش یافته است.
گزارش مرکز آمار گوشت گوسفند که در مهر ماه سال جاری با متوسط قیمت ۴۶۸ هزار و ۲۸۵ تومان برای هر کیلوگرم و در مهر ماه سال ۱۴۰۱ با متوسط قیمت ۱۸۶ هزار و ۸۰ تومان معامله شده است، در سال گذشته تورم ۱۵۰٫۷ درصدی را تجربه کرده است و در این مقطع زمانی بیشترین تورم در میان خوراکیها را داشته است.
بررسی روند نقطهای عرضه و قیمت متوسط گوشت قرمز به تفکیک گوسفند، گوساله و گاو در دو سال گذشته، نشان میدهد قیمت گوشت گوسفند و گاو در اغلب مقاطع تحت تاثیر روند عرضه این محصولات بوده و سهم عمدهای از تغییرات قیمت توسط تغییرات عرضه پاسخ داده میشود. طبق آمارها عرضه این محصولات در پایان سال قبل سقوط معناداری داشته و واکنش رشد قیمت را در پی داشته است.
بنابراین بهنظر میرسد کاهش عرضه به همراه افزایش هزینهها بر نرخ نهایی گوشت تاثیر منفی داشته و این ماده مهم پروتئینی را بیش از گذشته از دسترس مردم خارج کرده است.
از سوی دیگر افزایش نرخ ارز، تورم تولیدکننده را نیز مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد و منجر به افزایش هزینههایی از جمله تامین خوراک دام و تهیه نهاده میشود. با توجه به روند تورمی در دو سال اخیر، تولیدکننده همواره تحت تاثیر این مولفه با افزایش هزینه نگهداری، حمل و نقل، دستمزد مواجه میشود و تاحدودی تولید، هزینهبر شده و عایدی برای تولیدکنندگان ندارد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی