سرویس بینالملل/ سلوک سیاسی احمدینژاد از استانداری اردبیل در دولت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی آغاز شد اما از سال ۷۶ که عزل شد به پنهانکاری سیاسی -بهمعنای مخفی شدن در پشت این جناح و آن جبهه- روی آورد هرگز مواضعی که امروز مدعی است همواره داشته را بروز نداد و پس از […]
سرویس بینالملل/
سلوک سیاسی احمدینژاد از استانداری اردبیل در دولت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی آغاز شد اما از سال ۷۶ که عزل شد به پنهانکاری سیاسی -بهمعنای مخفی شدن در پشت این جناح و آن جبهه- روی آورد هرگز مواضعی که امروز مدعی است همواره داشته را بروز نداد و پس از پایان فعالیت در اردبیل، در سال ۱۳۷۷ کاندیدای نخستین دوره انتخابات شورای شهر تهران و در سال ۱۳۷۸ کاندیدای ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از تهران زیر عنوان «فهرست ۳۰ نفره ائتلاف خط امام و رهبری» در کنار هاشمی رفسنجانی، علی لاریجانی و غلامعلی حدادعادل شد که در هر دو انتخابات ناکام ماند.
جمهوری اسلامی ایران از همان سالهای نخست خود از میان دول عربی اسلامی منطقه با کشورهایی چون «عمان» و «قطر» ارتباط خوبی داشت و حتی در برخی مقاطع که اختلاف بین ایران و عربستان سعودی بالا میگرفت، این کشور که خود را بزرگ دول عربی حوزه خلیج فارس میداند و اعتقاد دارد که در حوزه سیاسی و امنیتی باید برایشان، پدری کند از آنان میخواست سطح مناسبات خود را با «تهران»، کاهش دهند و برخی نیز به این توصیه گوش میکردند اما دو کشور «عمان» و «قطر» هرگز به اشاره «ریاض» در این خصوص عمل نکردند.
«آیت الله سید ابراهیم رییسی» روز گذشته و برابر برنامه قبلی درخصوص گسترش همکاری در میدانهای گازی مشترک بین ایران و قطر، راهی «دوحه» شد و در پای هواپیما مورد استقبال ویژه امیر قطر قرار گرفت.
این سفر بهمنظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیایسیاف) در قالب سفری ۲ روزه راهی دوحه پایتخت کشور قطر شده است، پیش از این سید ابراهیم رییسی به کشور روسیه هم سفر کرده بود.
ما قصدی برای طرح قراردادهایی که در این دیدار تا این لحظه امضا شد و نقل اظهارت طرفین نداریم که همه خبرگزاریها لحظهبهلحظه این بخش از سفر رییسجمهوری را پوشش داده و خواهند داد. مراد ما در این نوشتار تأکید بر نقش مسلّم و بیبدیل «رونق دیپلماسی» بر «رونق اقتصاد» و حتی تثبیت و تحکیم امنیت است.
بررسی مقاصد سفر رییسجمهوری -روسیه و قطر- نشان میدهد که تجارت گاز از جمله موضوعات محوری است که در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفته است زیرا روسیه و قطر به ترتیب نخستین و سومین دارندگان بزرگ گاز دنیا هستند.
همزمانی این دیدار با اخبار خوبی که از «وین» میآید و بهویژه تصاویری که از استقبال و پذیرایی ویژه «شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» از رییسی به جای آورد همه حکایت از عزم جدی دولت در حرکت هوشمندانه در حوزه دیپلماسی و موفقیت وی دارد.
قطعاً اتفاق این روزهای «وین» و اخبار مربوط به حضور رییس دولت سیزدهم در دوحه موج مثبتی برای کشورهای منطقه خواهد فرستاد تا متوجه ظرفیتهای اقتصادی و تجاری کشور ما شوند و همین زمینه را برای تنشزدایی در بین سیاسیون، دول منطقه و در نهایت توافق بین فعالان اقتصادی فراهم خواهد کرد.
بارها در این زمینه نوشتیم و تأکید کردیم که روابط با همه کشورها برابر آرمانهای انقلاب باید در دستور کار مدیران ارشد دولت باشد و این مفهوم «دیپلماسی» است و همین رویکرد بهراحتی مسیر تجارت و رونق اقتصادی را هموار میکند و فرصت سوءاستفاده را از دشمنان و بدخواهان میگیرد و بسیاری از تهدیدهای احتمالی و اختلافات اساسی را در شکم خود حل و هضم میکند.
نقطه مقابل چنین رویکردی، «قهر با دنیا» و ترک میز مذاکره است که هم در دراز مدت به اقتصاد ملی آسیب وارد میکند و هم موجبات بدنامی یک ملت بزرگ و صاحب تمدن در دنیا -دستِ کم در فضای تبلیغات- میشود و هم زمینه را برای اینکه دشمنان از این آب گلآلود ماهی بگیرند فراهم میکند و از این رهگذر هر روز یک تهدید امنیتی برای کشور درست میسازد و هزینه اداره کشور را افزایش میدهد.
ما بسیار خرسندیم که به موازات این نشست در دوحه، مذاکرات «وین» نیز در فاز پایانی خود است و رجای واثق داریم مذاکرات دوجانبه بین جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی نیز ختم به خیر شود و دولت بتواند ضمن گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی خود با کشورهای اسلامی منطقه، پای دشمنانی چون رژیم صهیونیستی را از این کشورها قطع کند و فضا را به سطحی از اعتماد پیش ببرد که شاهد حضور سرمایهگذاران عرب یا ایرانی ساکن کشورهای عرب منطقه در ایران باشیم و این همان اتفاقی است که در شُرُف افتادن است.
دیپلماسی عزتمندانه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای موثر منطقه، همچنین میتواند چتر امنیتی را در سطح خاورمیانه بگستراند تا جاییکه نیازی به حضور کشورهای بیگانه در این حوزه نباشد و در چنین فضایی، جنبشهای سلفی و خشونتمحور مانند «القاعده» و «داعش» نیز مجالی برای رشد و تکثیر پیدا نخواهند کرد.
برای دولت سیزدهم در این مسیر چند بعدی رونق دیپلماسی موفقیت آرزو داریم و امیدواریم سایر ارکان حکومت ازجمله مجلس شورای اسلامی نیز با این رویکرد همراهی کنند و از جبههگیری و تقابل با دولت بپرهیزند تا حاصل این رویکرد از حوزه دیپلماسی خود را به پهنه اقتصاد برساند و مردم نیز شاهد ثمرات و میوههای این رویکرد باشند.