استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده در کشور، یک سوم از مردم ایران به سندروم متابولیک مبتلا هستند. دکتر علیرضا استقامتی اظهار داشت: سندروم متابولیک مجموعهای از چند بیماری شامل چاقی تنهای، فشارخون بالا، میزان بالای قند، کاهش چربی خون و افزایش تری گلیسیرید خون است و افرادی […]
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده در کشور، یک سوم از مردم ایران به سندروم متابولیک مبتلا هستند.
دکتر علیرضا استقامتی اظهار داشت: سندروم متابولیک مجموعهای از چند بیماری شامل چاقی تنهای، فشارخون بالا، میزان بالای قند، کاهش چربی خون و افزایش تری گلیسیرید خون است و افرادی که دارای سندروم متابولیک هستند باید واجد سه مورد از این عوامل باشند. وی افزود: مطالعات نشان میدهند که میزان بستری در بیمارستان، بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه و میزان مرگ و میر در افراد مبتلا به سندروم متابولیک که به کووید۱۹ نیز دچار میشوند، بیشتر از سایر افراد است و دیده شده که ۸۰ درصد میزان مرگ و میر را در این افراد بالا میبرد و ممکن است در بسیاری از موارد، این بیماران وقتی در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری میشوند، نیاز به دستگاههای کمک تنفسی داشته باشند. این فوق تخصص غدد و متابولیسم ضمن تاکید بر لزوم آگاهی رسانی به جامعه در مورد سندروم متابولیک، خاطرنشان کرد: شدت بیماری کووید۱۹ در بیماران سندروم متابولیک، بیشتر است و باید تلاش کنیم تا اجزای سندروم متابولیک از جمله دیابت، فشارخون بالا، چاقی تنهای و چربی بالای خون را کنترل کنیم. دکتر استقامتی یادآور شد: سندروم متابولیک به عنوان یک بیماری، داروی خاصی ندارد و درمان این عوامل خطر یعنی چاقی، اضافه وزن، کنترل پرفشاری و قند خون و اصلاح میزان چربی و شیوه زندگی، به معنی درمان این بیماری است. وی گفت: در دوران کرونا به دلیل توصیهها به جامعه برای عدم حضور در تجمعات و حتی ورزشهای گروهی در مکانهای مسقف و لزوم ماندن در خانه، زمینههای افزایش چاقی و عدم تحرک فراهم است و چاقی و عدم تحرک، زمینه ساز دیابت و برخی بیماریهای دیگر میشود بنابراین شرایط کنونی زندگی، افراد را مستعد ابتلا به سندروم متابولیک میکند و حتی احتمال شیوع بیشتر سندروم متابولیک نسبت به گذشته نیز وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: با توجه به شدت بیشتر بیماری کووید۱۹ در افراد مبتلا به سندروم متابولیک، تاکید ما اصلاح شیوه زندگی، تغذیه سالم و مناسب و تحرک بدنی حتی در منزل است. برخی افراد از پیاده روی در فضای آزاد واهمه دارند در حالیکه اگر از ماسک استفاده شود، پیاده روی نیز مشکلی ندارد. دکتر استقامتی اظهار داشت: کووید۱۹ تا کنون حدود ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار قربانی در سراسر دنیا گرفته در حالیکه دیابت بر اساس آخرین برآوردها سالانه موجب مرگ حدود ۵ میلیون نفر در جهان میشود. درست است که در دوران بیماری کرونا هستیم و توجهات به این بیماری جلب شده اما نباید از بیماریهای غیرواگیر غفلت کنیم. وی خاطرنشان کرد: به همان اندازه که حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به کرونا مهم است، پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر هم اهمیت بسزایی دارد. متاسفانه آمار دیابت در کشور رو به افزایش است. برآوردهای ۵ سال پیش از وجود ۴ و نیم تا ۵ میلیون بیمار دیابتی نوع ۲ در کشور حکایت داشت اما براساس آخرین برآوردها این آمار به حدود ۷ میلیون نفر رسیده است. دکتر استقامتی با اشاره به روند رو به رشد چاقی و دیابت در کشور، گفت: اثرات افزایش دیابت و چاقی در سالهای آتی مشخص خواهد شد. کرونا ممکن است تغییر شکل دهد و همانند بیماری آنفلوآنزا شود و افراد بتوانند با تزریق واکسن، با این بیماری زندگی کنند اما تبعات ناشی از بیماریهای مزمن و غیرواگیر تا آخر عمر با بیماران میماند و علاوه بر این، بسیار هزینه پر هستند که شاید از توان دولتها خارج باشد بنابراین توجه به کووید۱۹ نباید مانع از توجه به بیماریهای غیرواگیر شود.