یک قدم تا بخشیده شدن
یک قدم تا بخشیده شدن

  گروه اجتماعی/   سال گذشته، یک خبر تلخ و دردناک از جنس محیط بان بودن، همه فعالان محیط زیست را نگران کرد. ماجرا از این قرار بود که در شامگاه ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ حدود ساعت ۲۱:۳۰ در منطقه‌ حفاظت‌ شده بیستون کرمانشاه حادثه‌ای رخ‌ داد، به این ترتیب که با وصول خبری به مسئول […]

 

گروه اجتماعی/

 

سال گذشته، یک خبر تلخ و دردناک از جنس محیط بان بودن، همه فعالان محیط زیست را نگران کرد.

ماجرا از این قرار بود که در شامگاه ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ حدود ساعت ۲۱:۳۰ در منطقه‌ حفاظت‌ شده بیستون کرمانشاه حادثه‌ای رخ‌ داد، به این ترتیب که با وصول خبری به مسئول منطقه مبنی بر حضور تعدادی شکارچی غیرمجاز در منطقه، محیط‌بان «برومند نجفی» به همراه سه محیط‌بان و مدیر حراست اداره کل، برای بررسی شرایط به منطقه مراجعه می‌ کند که با یک دستگاه خودروی پراید حامل ۶ مظنون به شکار غیرمجاز در حال خروج از منطقه مواجه می‌شوند و بعد از عدم تمکین راننده خودرو به‌ فرمان ایست مأموران و تلاش برای زیر گرفتن یکی از آن‌ها، درگیری رخ‌ داده و تیر اسلحه برومند نجفی سهواً به‌ جای لاستیک، به یکی از سرنشینان برخورد می‌کند که در اثر خونریزی زیاد، منجر به فوت وی می‌شود.
پس از تلاش‌های بسیار سازمان حفاظت محیط زیست برای تعدیل حکم اعدام این محیط بان، نهایتا در بیست و یکم دی ماه سال گذشته، حکم قصاص محیط بان کرمانشاهی از سوی دیوان عالی کشور تایید شد.
بعد از آن در اسفندماه بود که تقاضای تجدیدنظر توسط سازمان حفاظت محیط زیست راهی دیوان عالی کشور شد. سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به اظهارات سخنگوی قوه قضائیه با اصحاب رسانه در سوم اسفندماه سال ۱۴۰۰ مبنی بر عدم درخواست اعمال ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری از سوی سازمان حفاظت محیط زیست جهت اعاده دادرسی پرونده محیط بان برومند نجفی اظهار داشت: درخواست اعمال ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری ۲۶ دی ماه با امضای معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به رییس قوه قضاییه ارسال شد که با دستور رییس قوه قضاییه مبنی بر بررسی و ارائه گزارش و ارسال اصل پرونده به حوزه معاونت قضائی دستگاه قضاء نامه ای خطاب به رییس دادگستری استان کرمانشاه ارسال شده است.
وی اقدام های حقوقی مرتبط با ایرادهای پرونده را تا حصول نتیجه مطلوب ارزیابی کرد و اضافه کرد: اقدام های بعدی توسط وکلای سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است.
محبت خانی با بیان اینکه تاکنون چندین بار برای رفع مشکل محیط بان برومند نجفی با رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست به استان کرمانشاه سفرکرده‌ایم، گفت: تلاش های فراوانی از سوی دادگستری استان کرمانشاه، استانداری و چهره‌های ملی، محلی و ریش‌سفیدان برای کمک به حل این پرونده و جلب رضایت اولیای دم انجام شده است تا این مساله با صلح و سازش خاتمه یابد.
تا اینکه طی روزهای گذشته خبری از سوی سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد که نگرانی‌ها را تا حدود زیادی برطرف کرد.
خبر این بود: «سازمان محیط زیست در پی اخذ رضایت برای محیط‌بان کرمانشاهی – توقف حکم قصاص» فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به توقف حکم قصاص برومند نجفی (محیط‌بان کرمانشاهی) گفت: با وجود اینکه حکم قصاص این محیط‌بان متوقف شده اما اولویت ما گرفتن رضایت از خانواده فلاحی (متوفی) است.
سرهنگ جمشید محبت خانی روز یکشنبه اظهار داشت: درخواست اعاده دادرسی محیط‌بان «برومند نجفی» در دیوان عالی کشور پذیرفته شده و پرونده مجدد باید به استان برگردد و در یک شعبه هم عرض همان دادگاه با یک قاضی دیگر رسیدگی شود. در واقع، پرونده دوباره از اول رسیدگی و مدارک مورد بررسی قرار می‌گیرد و یک بار دیگر رأی صادر می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه رأی قبلی مبنی بر قصاص محیط‌بان، منتفی شده است افزود: البته نمی‌دانیم که در دادگاه جدید چه رأیی صادر خواهد شد، در هر صورت به رأی صادره حق اعتراض داریم اما فعلا باید منتظر صدور رأی جدید باشیم چون مانند این است که پرونده از اول تشکیل شده و مدارک دوباره از اول بررسی می‌شود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: معمولا ۲ تا ۳ ماه زمان می‌برد تا رأی جدید صادر شود البته گاهی ممکن است تا یک سال هم طول بکشد که به پرونده و قاضی بستگی دارد و اینکه مدارک چه زمانی به دست قاضی برسد. وی در پاسخ به اینکه آیا با خانواده متوفی دیدار داشته‌اند یا نه گفت: خانواده متوفی اجازه دیدار به ما ندادند. تلفنی هم جواب ما را ندادند اما ریش سفیدان و بزرگان کرمانشاه را به منزل آنها فرستادیم تا صحبت کنند، البته تاکید می‌کنم اکنون حکم متوقف شده اما اولویت ما اخذ رضایت از خانواده متوفی است و آن چیزی که برای ما مهم است و دنبال آن هستیم این است که خانواده فلاحی گذشت کنند. این خواهش را از اول داشتیم و باز هم پیگیری می‌کنیم اما فعلا منتظر صدور رأی جدید هستیم تا بعد که دفاعیات قانونی را در دادگاه انجام دهیم.
محبت خانی اظهارداشت: اگر حکم قصاص به قتل شبه عمد تبدیل شود به خانواده متوفی دیه تعلق می‌گیرد که از طریق بیمه مسئولیت حرفه‌ای که ماموران یگان حفاظت دارند، پرداخت می‌شود. رئیس اداره حقوقی محیط زیست استان کرمانشاه نیز طی گفت‌وگویی به بیان جزییات توقف حکم اعدام محیط‌بان کرمانشاهی پرداخت. حسین ویسی با اشاره به اینکه وکلای پرونده محیط بان محکوم به اعدام کرمانشاهی با توجه به ادله و مستنداتی که داشتند درخواست اعاده دادرسی داده بودند، افزود: این درخواست در دیوان عالی کشور پذیرفته شد و تا زمان بررسی مجدد پرونده، حکم اعدام نیز متوقف است. وی ادامه داد: حالا پرونده مجددا برگشت خواهد خورد و در شعبه هم ارز دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه بررسی می‌شود. رئیس اداره حقوقی محیط زیست استان کرمانشاه پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی را یک نکته مثبت و امیدوارکننده دانست که نشان داده ادله و مستندات قابل بررسی است و عنوان کرد: امیدواریم با بررسی مجدد پرونده، مجددا شاهد صدور مجدد حکم قبلی نباشیم. به گفته ویسی، حکمی که در این مرحله صادر می‌شود به میزان زیادی به تلاش وکلا در اثبات ادله و مستندات برای غیرعمد بودن این قتل بستگی دارد.
وی درباره زمان احتمالی که این روند ممکن است به طول بیانجامد نیز یادآور شد: در پرونده‌های حقوقی امکان تعیین زمان وجود ندارد، زیرا ممکن است برای یک پرونده یک جلسه زمان نیاز باشد و برای پرونده دیگری چند جلسه کارشناسی برگزار شود.
رئیس اداره حقوقی محیط زیست استان کرمانشاه تاکید کرد: در کنار روند حقوقی رسیدگی به پرونده محیط بان کرمانشاهی، تلاش برای رضایت گرفتن از خانواده مقتول نیز با شدت‌تر بیشتر از قبل انجام خواهد شد و این بعد قضیه را رها نخواهیم کرد.