سایه برین روزنامه نگار – همزمان با وقوع جنگ فلسطین و رژیم صهیونیستی، دسترسی مردم فلسطین به بسیاری از امکانات اساسی زندگی محدود یا کاملا منقطع شد. اسرائیل، بدون ذرهای پایبندی به قوانین کنترلکننده بینالمللی، آب، برق و امکانات بهداشتی و درمانی را از مردم غیر نظامی دریغ کرد و تا همین لحظه، با تما توان اجازه ارسال مواد غذایی و بهداشتی را به سرزمینهای اشغالی نمیدهد. یکی از امکانات دریغ شده از مردم فلسطین، اینترنت است. اینترنت غزه همزمان با شروع جنگ، اختلال شدید پیدا کرد و اکنون که در حال خواندن این سطور هستید، کاملا قطع است. مستحضر هستید که تبادل اخبار به شکل تصویر نیز نسبت به روزهای ابتدایی جنگ، کاهش یافته و اگر تصویر و پیامی هم مخابره میشود، توسط خبرنگاران اعزامی از سراسر دنیاست که در منطقه حاضرند و امکان رد و بدل شدن هیچ نوع اطلاعاتی توسط مردم فلسطین با جهان وجود ندارد.
بلافاصله پس از اختلال شدید و قطع اینترنت در غزه، موج عجیبی در داخل کشور ما به راه افتاد و آن هم مقایسه اینترنت ایران و غزه بود. منتقدان اظهار داشتند که شرایط اینترنت سرزمینهای اشغالی پس از اختلال شدید، مشابه اینترنت ایران شدهاست و این یعنی شرایط اینترنت ایران جای تامل دارد. «آرش هاشمی»، خبرنگار و یکی از این منتقدان که از اولین مقایسهکنندگان اینترنت ایران و غزه بود، نوشت که حتی اینترنت غزه از ایران بهتر است و بیان کرد: «انتشار سریع کلیپها از دل جنگ و غزه نشون میده که سرعت اینترنت غزه از اینترنت آقای زارعپور خیلی بهتره.»
این موج و مقایسه تا جنجال روی آنتن زنده تلویزیون نیز ادامه پیدا کرد. «محمدجواد آذریجهرمی»، وزیر ارتباطات دولت سابق در برنامه «به افق فلسطین» شبکه افق حاضر شد تا در خصوص جنایت جنگی رژیم صهیونیستی مبنی بر قطع اینترنت مردم فلسطین صحبت کند اما شروع به مقایسه شرایط داخل ایران و غزه کرد و عصبانیت شدید مجری برنامه را برانگیخت.
آذری جهرمی در این برنامه گفت: «پیامرسانهای بینالمللی، محل تقاطع افکار عمومی و محل مواجهه و توجیه و دفاع از واقعیت است. فرد (برای حضور در این پیامرسانها) باید ابتدا فیلترشکن بخرد. اگر آن فیلترشکن متصل بشود، اگر متصل شد کیفیتش مناسب باشد. تازه وقتی متصل شد، ویدئویی را بارگذاری کند یا ببیند یا دربارهاش نظر دهد. بعد میبیند آن کسی که در غزه در حال جنگ است ویدئویش را آنلاین میگذارد و ما که اینجا میخواهیم برویم و از او دفاع کنیم، با این همه معضلات مواجهیم. این ابزارها را باید فراهم کرد. ما که در فضای داخلی خودمان نمیخواهیم بنشینیم و درباره فضای رسانهای بینالمللی صحبت کنیم و افکار عمومی دنیا را متوجه کنیم. این ساختارها آماده نیست. ما دور خودمان دیوار کشیدیم.»
پس از این اظهارات، «سیدحسین حسینی»، مجری برنامه عصبانی شد. طبق تصاویری که در فضای مجازی از این جنجال پر بازدید شده، حسینی میگوید من انتظار داشتم آقای جهرمی درباره غزه صحبت کند نه اینکه حاکمیت ایران را نقد کند. آذری جهرمی پاسخ میدهد حالا یک سوزن به خودمان زدیم و مجری پاسخ میدهد این سوزن نبود؛ دسته بیل بود! در این میان «المیرا شریفیمقدم»، مجری دیگر برنامه معتقد است که ادامه دعوا باید به پس از انتهای برنامه موکول شود. به بهانه این بحث و جدل بچگانه در خلال یکی از بزرگترین تحولات جهان، لازم میدانیم نظر خود را در خصوص مقایسه اینترنت ایران و غزه اظهار کنیم.
اینترنت ایران، بسیار ضعیف و دور از شان مردم کشور است و هیچکس نمیتواند از محدودیت گسترده، قیمت بالای ارتباطات، سرعت پایین و عالمی مشکلات دیگر دفاع کند. اما فیالواقع هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. اساس اتفاقی که در غزه برای اینترنت افتاده، بسیار با اتفاقات پیرامون اینترنت در ایران فرق دارد و چنین مقایسهای از بیخ و بن غلط است. در غزه به دلیل اصابت تجهیزات جنگی و چیرگی رژیم صهیونیستی، چیزی به اسم اینترنت در دست مردم نیست و عادیترین مردم نیز میدانند که خبرنگاران حاضر در صحنه، از اینترنت خود برای ارائه اخبار استفاده میکنند. در مقابل، اینترنت ایران قطع نیست و توسط حکومت فیلتر شدهاست. اینترنت ایران مفتضح است و هزار بار جای تذکر دارد اما نه در مقایسه با اینترنت غزه که این مقایسه کاملا غلط است؛ آن هم از جانب کسی که در زمان مسئولیتش، مصادف با آبان ماه ۹۸ و اعتراضات سراسری بنزین، دو هفته اینترنت بینالمللی کاملا در کشور قطع شد و یکی از اپلیکیشنهای پرقدرت، یعنی تلگرام، برای همیشه فیلتر شد.
نتیجه اینکه اولا آزاری که مردم از شرایط نابسامان اینترنت ایران میبرند، آب گلآلودی نیست که هرکس دلش خواست از آن ماهی بگیرد. دوم اینکه مجددا تاکید میکنیم اگرچه شرایط شبکه جهانی اینترنت در ایران جای تعریف ندارد و ما نیز در «جمله» بارها نسبت به آن تذکر دادهایم، اما طبق ادله فوقالذکر، یکبار برای همیشه باید مقایسه اینترنت غزه و ایران به پایان برسد چرا که اگر در خصوص یک نابسامانی آشکار و مسلم، در زمان اشتباه تذکر داده شود، اساس مطالبه و حقطلبی زیر سوال خواهد رفت.
- نویسنده : ارسالی توسط سایه برین