احمدرضا صباغی برقراری ارتباط درست ومتناسب با ملل مختلف همواره از جمله با اهمیت‌ترین مسائلی بوده است که برای رشد وتوسعه اقتصادی مورد توجه دولت مردان وحکومت کنندگان در کشورهای مختلف جهان است. به جرات می‌توان به این نکته مهم وحیاتی اشاره کرد که کارکرد دیپلماسی وبرقراری ارتباط تنگاتنگ در قاره‌های مختلف جهان می‌تواند یک […]

احمدرضا صباغی

برقراری ارتباط درست ومتناسب با ملل مختلف همواره از جمله با اهمیت‌ترین مسائلی بوده است که برای رشد وتوسعه اقتصادی مورد توجه دولت مردان وحکومت کنندگان در کشورهای مختلف جهان است.

به جرات می‌توان به این نکته مهم وحیاتی اشاره کرد که کارکرد دیپلماسی وبرقراری ارتباط تنگاتنگ در قاره‌های مختلف جهان می‌تواند یک برگ برنده برای دولت مردان یک کشور باشد به طوری که رایزنی‌های متعدد بین المللی به طور قطع موجب ورود سرمایه گذارها وسرمایه های خارجی به یک کشور می‌شود و وقوع این اتفاق در رشد وتوسعه اقتصادی یک سرزمین نقش انکارناپذیری خواهد داشت.

در حقیقت بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که نباید از موضوع دیپلماسی خارجی باچاشنی اقتصادی غافل شد زیرا کشورهایی که در عرصه سیاست خارجی رویکرد توسعه‌گرا در پیش گرفته و دارای دیپلماسی اقتصادی فعالی هستند، تلاش می‌کنند که در تأمین اهداف اقتصادی خود در عرصه بین‌المللی از ابزارها و ظرفیت‌های سیاسی خود استفاده کنند که طی چند سال اخیر کشورهای همسایه ایران نیز از این شیوه به خوبی بهره برده‌اند.

به طور مختصرو مفیددیپلماسی اقتصادی به اقدامات رسمی دیپلماتیکی گفته می‌شود که بر افزایش صادرات، جذب سرمایه خارجی و شرکت در سازمان‌های اقتصادی بین‌المللی تاکید دارد؛ به عبارت دیگر؛ دیپلماسی اقتصادی فعالیت‌هایی را شامل می‌شود که تأییدکننده منافع اقتصادی کشور در سطح بین‌المللی باشد.

دیپلماسی اقتصادی منافع اقتصادی یک دولت را در خارج از کشور و در اقتصاد جهانی گسترش می‌دهد و ضمن استفاده از ابزارهای مختلف برای دست یابی به منافع اقتصادی، پیوندی بین قدرت و رفاه فراهم می‌کند.

البته نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که در روزگار کنونی نقش و اهمیت اقتصاد درمولفه‌های قدرت ملی بیش از پیش موجب شده است تا شاهد افزایش نقش رهبران سیاسی در رایزنی‌های اقتصادی در عرصه بین‌الملل باشیم.

در واقع با توجه به اینکه هدف کلان دیپلماسی اقتصادی کمک به افزایش قدرت و توسعه اقتصاد ملی است، تعیین نهادها و سازمان‌های متولی از اهمیت زیادی برخوردار است. وزارتخانه‌ها و سازمان‌های متعددی خود را شریک وزارت امور خارجه در پیگیری مسائل اقتصادی بین‌المللی می‌دانند به طوری که وزارت‌خانه‌های اقتصاد، تجارت و بازرگانی درکشورها در این امر سهیم هستند.

بنابراین دیپلماسی اقتصادی به مفهوم اهمیت یافتن مناسبات اقتصادی در روابط خارجی، یکی از ابزارهای مهم برای پیشبرد اهداف بلند مدت رشد و توسعه اقتصادی کشورها به حساب می‌آید. این موضوع به‌ویژه در فرآیند جهانی شدن اقتصاد، اهمیتی دوچندان یافته است. در حقیقت ایران نیز به‌عنوان کشوری در حال توسعه که براساس سند چشم‌انداز ۲۰ ساله، نیازمند بهره‌گیری بیشتر از از امکانات و ظرفیت‌های داخلی در عرصه تعاملات اقتصادی جهان و دستیابی به جایگاه برتر اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه خاورمیانه است. درواقع با توجه به نقش عنصر اقتصاد در فرآیند جهانی شدن، مسئولان باید زمینه رقابت اقتصاد کشور را در صحنه بین‌المللی فراهم آورند و به تحقق اهداف توسعه اقتصادی کشور کمک کنند که در این میان، نقش دستگاه دیپلماسی در پیشبرد روابط اقتصادی خارجی اهمیت فراوانی دارد.