یک تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه در مذاکرات دیپلماتیک باید به دنبال کسب منافع حداکثری باشیم، گفت: پیمانشکنی آمریکا اعتبار اروپا و ساختار روابط بینالملل را هدف گرفته اما اروپا باید بهطور عملی نشان دهد حاضر است برای حفظ یک پیمان بینالمللی، «منافع اقتصادی» ایران به «منافع سیاسی» اروپا گره بخورد. نصرتالله تاجیک در […]
یک تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه در مذاکرات دیپلماتیک باید به دنبال کسب منافع حداکثری باشیم، گفت: پیمانشکنی آمریکا اعتبار اروپا و ساختار روابط بینالملل را هدف گرفته اما اروپا باید بهطور عملی نشان دهد حاضر است برای حفظ یک پیمان بینالمللی، «منافع اقتصادی» ایران به «منافع سیاسی» اروپا گره بخورد.
نصرتالله تاجیک در ارزیابی خود از شروط رهبری برای ادامه برجام با اروپا، اظهار کرد: اصولا در سازمانها و همچنین جامعه بهعنوان یک سازمان وسیع اجتماعی رهبری در صدد ترسیم چشم انداز وسیع برای دستیابی به اهدافی است. در زمینه برجام و اقدام یکطرفه آمریکا و نقض عهد یک سند بینالمللی به دلایل سیاسی و به منظور فشار بر ایران این حق رهبری است که دغدغههایی داشته باشند و به صورت یک خواسته اساسی و حداکثری چشمانداز درازمدتی را مطرح کنند و اروپا هم باید به این دغدغهها پاسخ دهد. متاسفانه در قالب برجام تا حدی اروپاییها هم کم گذاشتند، اما آمریکاییها به طور کامل کمکاری کردند و این نقض تعهد که یک کشور به این صراحت یک پیمان بینالمللی مصوبه شورای امنیت را نقض کرده و از آن خارج شده، بسیار کمیاب است و این امر در دراز مدت هم به ضرر آمریکا است و هم به ضرر حقوق بین الملل.
وی تصریح کرد: به طور کلی جهان در ارتباط با ایران در یک شرایط پارادوکس قرار گرفته است. از یک طرف میبیند ایران با این حسن نیت برجام را میپذیرد و به آن وفادار میماند تا راه کره شمالی را نرود، بلکه بتواند با یک الگوی جدید از رفتار بینالمللی و نشان دادن مسئولیت در قبال تحولات بینالمللی، مسائلش را با جامعه بینالمللی به تدریج حل کند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه مساله هستهای و توافق آن در قالب برجام پس از مذاکره طی ۱۰-۱۲ سال اتفاق افتاد، گفت: به نظر میرسد در درجه اول وضعیت ما در قبال برجام این بود که سازمانها و مجامع بینالمللی و خصوصا آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهدات را تایید کردند و فکر میکنم آمریکا جدای از شخصیت و دیدگاههایی که ترامپ دارد و قولهایی که به لابی یهودی و طرفدارانش داده، باید این مساله را یک فرصت میدانست و با ایران یک تعامل سازنده برقرار میکرد تا دو کشور بتوانند از این فضا خارج شوند.
تاجیک خاطرنشان کرد: با اقدامی که آمریکا در خروج از برجام انجام داد، نه تنها زمینه اعتماد عمومی را به حقوق بین الملل از بین برد، بلکه زمان زیادی لازم است و یکی از وظایف سیاست خارجی کشور این است که آسیبهای جدی نقض عهد آمریکا در برجام و ابعاد آن را برای افکار عمومی بشکافد. اگر اروپا برای حفظ برجام تلاش میکند دلایل بیشماری دارد: ۱- اروپا حلقه اول امنیتی خاورمیانه است و از آمریکا در هنگام هر گونه بروز نا آرامی در خاورمیانه ضربه پذیرتر است. ۲- اروپا نه صرفا برای حجم و ارزش اقتصاد ایران که در مقابل آمریکا ناچیز است بلکه برای پرستیژ خود نگران است و ۳- پیمان شکنی آمریکا مستقیما اعتبار بین المللی اروپا و ساز و کار و ساختار روابط بین الملل را که اروپائیها در پایه گذاری آن پیشقدم بودند هدف گرفته است. لذا این اقدام ترامپ به ضرر اروپا و آمریکا توام است.