هشتم ژوئن (۱۸ خرداد) هر سال با هدف «جلب توجه جامعه جهانی به موضوع مهم حفاظت و مراقبت از اقیانوسها» به نام «روز جهانی اقیانوسها (World Oceans Day)» نامگذاری شده است. مراسم روز جهانی اقیانوسها از سال ۲۰۰۲ در کشورهای مختلف برگزار میشود، اما این روز به طور رسمی از سال ۲۰۰۸ در تقویم سازمان […]
هشتم ژوئن (۱۸ خرداد) هر سال با هدف «جلب توجه جامعه جهانی به موضوع مهم حفاظت و مراقبت از اقیانوسها» به نام «روز جهانی اقیانوسها (World Oceans Day)» نامگذاری شده است.
مراسم روز جهانی اقیانوسها از سال ۲۰۰۲ در کشورهای مختلف برگزار میشود، اما این روز به طور رسمی از سال ۲۰۰۸ در تقویم سازمان ملل جای گرفت.
هدف از نامگذاری این روز، افزایش آگاهی جهانی درخصوص تهدیدات پیشروی اقیانوسها، پایبندی به تعهدات در جهت کاهش آلودگیها با در نظر گرفتن ۱۴ هدف توسعه پایدار، راهحلهای نوآورانه برای مقابله با آلودگی اقیانوسها، تقویت تعهدات در حوزه مقابله با آلودگی اقیانوسها در مجمع محیط زیست سازمان ملل در دسامبر ۲۰۱۷ عنوان شده است.
پیش بینی میشود امسال مراسم «روز جهانی اقیانوسها» در بیش از ۱۰۰ کشور جهان و با همکاری سازمانها و نهادهای دولتی و غیردولتی برگزار شود.
“ایرینا بوکووا”(دبیرکل یونسکو در سال ۲۰۱۷) به همین مناسبت نوشته بود: «یک اقیانوس سالم نیازمند ارتقای دانش جهانی درمورد علم اقیانوسها است. امکان مدیریت چیزی که قادر به اندازهگیری آن نیستیم، وجود ندارد و هیچ کشوری به تنهایی قادر به اندازهگیری تغییرات بیشماری که در اقیانوسها روی میدهد، نیست.»
بیل مات، مدیر اجرایی سازمان غیردوتی Ocean Project تأکید میکند: «روز جهانی اقیانوسها یک فرصت منحصربفرد برای بالا بردن آگاهی عمومی در جهت حمایت از اقیانوسها فراهم میکند. با همکاری میلیونها نفر از مردم جهان و صدها سازمان(دولتی و غیردولتی) بدنبال ایجاد تغییر در وضعیت اقیانوسها و حمایت از طرحهای جاری هستیم.» مات خاطرنشان میکند: «نیمی از جمعیت جهان را افراد زیر ۲۵ سال تشکیل میدهند؛ از این رو، توانمندسازی جوانان و مشارکت دادن آنها در رویکردهای حفاظت از اقیانوسها بسیار تأثیرگذار هستند. معتقدیم که جوانان کلید موفقیت در این حوزه محسوب میشوند. از همینرو، جوانان اولویت اصلی ما در روز جهانی اقیانوسهای امسال و سالهای آینده خواهند بود.
«شورای مشورتی جوانان روز جهانی اقیانوسها» متشکل از ۱۱ جوان ۱۴ تا ۲۲ سال از ۱۱ ملیت مختلف است که میتوانند نقش کلیدی در حمایت از اقیانوسها ایفا کنند.
«کمپین دریاهای پاک» سازمان ملل متحد از ماه فوریه سال ۲۰۱۷ شکل گرفته است و «شورای مشورتی جوانان برای روز جهانی اقیانوسها»، همکاری مشترک خود با این کمپین را آغاز کرده است.
شعار روز جهانی اقیانوسها در سال ۲۰۱۷ عبارت بود از «اقیانوسهای ما، آینده ما» با تمرکز بر پیشگیری از آلودگی اقیانوسها با زباله های پلاستیکی تعیین شده است.
نتایج تحقیقات نشان میدهند، سالانه بیش از ۸ میلیون تن زباله از خشکی وارد دریاها و اقیانوسها میشوند. حدود ۸۰ درصد از این زباله ها، زبالههای پلاستیکی هستند که اثرات مخربی بر محیط زیست، موجودات دریایی، صنعت کشتیرانی، ماهیگیری و گردشگری ساحلی- دریایی دارند.
هزینه ناشی از آسیبهای وارده به اکوسیستم دریایی سالانه بالغ بر ۸ میلیارد دلار تخمین شده میشود.
بلع قطعات بسیار ریز مواد پلاستیکی توسط ماهیها و انتقال آنها از طریق مصرف غذاهای دریایی به بدن انسان، تهدید جدی برای سلامت محسوب میشود. کاهش استفاده از کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف و حذف میکروپلاستیک ها در لوازم آرایشی (به عنوان دو منبع اصلی آلودگی دریایی) دو هدف اساسی هستند که برای کاهش آلودگی اقیانوسها تا سال ۲۰۲۲ تعیین شدهاند.
در کنار مشکل زباله های پلاستیکی، نباید از موضوع مهم اسیدی شدن اقیانوسها غافل شد. نابودی صخرههای مرجانی، مسمومیت و مرگ هزاران گونه موجودات دریایی بویژه ماهیان و به تبع آن، اثرگذاری منفی بر صنعت ماهیگیری در کل جهان، از چالشهای جدی این حوزه محسوب میشوند.
اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان به صنعت ماهیگیری وابسته است. درصورتیکه اقدامات موثری برای مقابله با اسیدی شدن اقیانوسها صورت نگیرد، زیان مالی صنعت ماهیگیری سالانه بالغ بر ۱۰ تریلیون دلار خواهد بود.