عشق یکی از مهم ترین نقاط عطف زندگی هر انسانی است. اغلب مردم وقتی می خواهند بخش های با اهمیت زندگی خود را تعریف کنند یکی از اصلی ترین بخش هایی که روی آن تکیه می کنند تجربه عاشقانه ای است که با دیگری داشته اند.در هر دوره از زندگی، اعم از دوره جوانی تا […]
عشق یکی از مهم ترین نقاط عطف زندگی هر انسانی است. اغلب مردم وقتی می خواهند بخش های با اهمیت زندگی خود را تعریف کنند یکی از اصلی ترین بخش هایی که روی آن تکیه می کنند تجربه عاشقانه ای است که با دیگری داشته اند.در هر دوره از زندگی، اعم از دوره جوانی تا میانسالی و پیری، آدم های زیادی احساسی نزدیک به عشق را تجربه می کنند و با شادی ها و عذاب های آن آشنا می شوند. آنها که طعم عاشقی را چشیده اند، خوب می دانند که این احساس پر تب و تاب با انسان چه می کند. اما عشق دقیقا چیست؟ آیا می توان آن را اندازه گرفت یا در بدن دید؟
دانشمندان سال هاست که به دنبال حل معمای عشق هستند. آنها که طعم عاشقی را چشیده اند، خوب می دانند که این احساس پر تب و تاب با انسان چه می کند. اما عشق دقیقا چیست؟ آیا می توان آن را اندازه گرفت یا در بدن دید؟ دانشمندان سال هاست که هستند.
دوناتلا مارازیتی، استاد دانشگاه پیزا، که خود دو بار عاشق شده و قدرتی را که عشق ایجاد می کند، به شخصه تجربه کرده بود، علاقمند شد که پدیده عشق را بیشتر کنکاش کند. او در سال ۱۹۹۹ نتایج تحقیقی را منتشر کرد که در آن نشان داده شده بود، سطح سروتونین، از ناقل های عصبی که نقش آرام بخش دارد، در کسانی که به گفته خود عاشق هستند بسیار پایین تر از میزان طبیعی است.
هورمون ها، موتور عشق
قوه محرک عشق را شاید به درستی بتوان هورمون ها دانست، هرچند که با این حال نمی توان به تنهایی از یک یا دو هورمون معین و تغییرات آنها سخن گفت. در ارگانیسم بدن انسان سیستم کنترل هورمونی به هم پیوسته است به طوری که هر تغییر بر روی کل سیستم تأثیر می گذارد.کریستوف کک، پژوهشگر آلمانی، عاشقی را یک “احساس استرس مثبت” توصیف می کند که در آن بیش از همه غده تیروئید و هورمون های جنسی و استرس دخیل هستند.دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که احساس عشق دیوانه وار به طور میانگین تنها ۷ ماه طول می کشد
رنگ رخسار خبر می دهد از سر درون
رنگ رخسار عاشق به خوبی از بی تابی درونی او خبر می دهد. هنگام مشاهده معشوق یا چیزی مرتبط با وی، تصویر به مغز عاشق مخابره و در آنجا آنالیز می شود. پس از آن مغز پیام هایی را به رگ های خونی در صورت می فرستد که موجب شل شدن عضلات آنها می شود.به این ترتیب مویرگ ها منبسط شده، خون بیشتری در آنها به جریان می افتد و در نتیجه صورت قرمز می شود.عرق کردن کف دست ها نیز یکی دیگر از نکات جلب توجه کننده است. مغز پیام هایی را به غدد عرق به ویژه در ناحیه زیربغل و کف دست ها می فرستد تا عرق بیشتری تولید کنند. این واکنش ها به گفته دکتر کریستان زاندر، متخصص پوست، به هنگام تحریکات ذهنی در زمان دلباختگی متداول هستند.
وقتی عشق چشم آدم را کور می کند
این که قدیمی ها معتقد بودند، عشق انسان را کور می کند، ظاهرا بدون حکمت نبوده است. پژوهش های علمی نشان داده اند که عاشق شدن واقعا چشم انسان را بر کم و کاستی های معشوق می بندد.تیم پژوهشی دکتر آندریاس بارتلز دریافتند، زمانی که انسان ها به کسانی که عاشقشان هستند، می نگرند مدارهای عصبی که در حالت معمول با ارزیابی های انتقادی از دیگران مرتبط هستند، غیرفعال هستند.
عشق تنها سه سال طول می کشد
آنهایی که طعم عاشق شدن را چشیده اند، می دانند که این مرحله پر تب و تاب، مدت زمان محدودی دارد. دکتر هلن فیشر، انسان شناس و نژادشناس آمریکایی، که از وی به عنوان یکی از مشهورترین محققان پدیده عشق در جهان نام می برند، به همراه همکارانش آرتور آرون و لوسی براون، سال ها پیش به این نتیجه رسیدند که احساس “عشق دیوانه وار” به طور میانگین تنها ۷ ماه طول می کشد. پس از گذشت این زمان بالا و پایین رفتن های هورمونی آهسته کاهش می یابد. نتیجه آن که دورانی آغاز می شود که پیوند میان زن و مرد قوی شده و آنها وارد رابطه با یکدیگر می شوند. هورمون ها در این زمان به حد نرمال خود نرسیده اند اما مثل قبل نیز فعال نیستند.با توجه به تئوری های تکامل، اعتقاد بر این است که احساس جذابیت بین ۶ ماه تا ۳ سال عمر دارد که زمانی کافی است برای این که مرد در کنار زن بماند. این زمان لازم است تا زن بتواند باردار شده، وضع حمل کرده و نیازهای اولیه نوزاد را برآورده کند.