مگر میشود جام جهانی را بدون موسیقی تصور کرد، شاید بسیاری از ما، مسابقات فوتبال جام جهانی سالهای قبل را درست به یاد نداشته باشیم اما به طور حتم، برخی آهنگهایی که توسط کشورهای مختلف برای این مسابقات ساخته شد را به خاطر داریم. حالا که جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه آغاز شده، خیابانهای سن پترزبورگ […]
مگر میشود جام جهانی را بدون موسیقی تصور کرد، شاید بسیاری از ما، مسابقات فوتبال جام جهانی سالهای قبل را درست به یاد نداشته باشیم اما به طور حتم، برخی آهنگهایی که توسط کشورهای مختلف برای این مسابقات ساخته شد را به خاطر داریم.
حالا که جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه آغاز شده، خیابانهای سن پترزبورگ و مسکو به تسخیر مردم از چهار گوشه جهان در آمده است. در وسط میدان سرخ مسکو که میایستند، موسیقی، آوازها و سرودهای کشورهای مختلف از سراسر جهان را میتوانند بشنوند. آنجا فرهنگ و ملیت رنگ باخته، همه با هم آواز و سرودهای فوتبالی میخوانند، پایکوبی میکنند، دست میزنند، شادی میکنند و در کنار هم فارغ از اینکه برای کدام کشور هستند، از این شعف میخندند.
خیابانهای روسیه این روزها نمایشگاه هزار و یک ملت است، اما چه چیزی میتواند مردم جهان را اینگونه گرد هم آورد، غیر از فوتبال و همسفر دلبرش، موسیقی؟
موسیقی سالهاست با جام جهانی فوتبال درآمیخته است، تا رویدادی بزرگ را هر چهار سال یکبار در ذهن جهان ثبت کند، آن یکی با بازیهای مهیج و این یکی با آهنگها و ملودیهای نشاط آور، اذهان مردمان جهان را به یکدیگر گره میزند.
شاید بتوان جام جهانی فوتبال را به نوعی آکادمی موسیقی نیز مشابهت داد چرا که همه کشورهای راه یافته به مسابقات جام جهانی، موسیقیای را به این مناسبت میسازند.
تحقیقات نشان داده است که موسیقی در تحریک سلولهای مغز نقش بسیار موثری دارد؛ به همین دلیل، نقش موسیقی در تقویت ادراک و احساس امری واضح است که به طور قطع همه ما آن را تجربه کردهایم.
افزودن موسیقی به حرکات روتین ورزشی میتواند شما را تشویق کرده و بر شدت حرکات شما بیفزاید؛ اما این تمام ماجرا نیست.
در همین رابطه رییس دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران میگوید: تاثیر موسیقی در بدن انسان به قدری بالاست که حتی در تحریک سلولهای مغز، باعث بالا رفتن ترشح دوپامین بدن میشود. دوپامین همان ماده احساس رضایت و لذت در مغز است.
آذین موحد میافزاید: موسسات و سازمانهای بزرگ ورزشی دنیا هم بدون شک به این امر واقف هستند، آنها برای تاثیرگذاری در ایجاد همدلی و احساس شور، شعف، قدرت و ایجاد اتحاد در شرکت کنندگان، چه تماشاچی و چه ورزشکار از نقش موسیقی به خوبی استفاده میکنند.
**موسیقی مقوله مهم در سیاستگذاریهای فرهنگی
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: ما باید بار دیگر از این فرصت استفاده کنیم و یادآور شویم که جایگاه موسیقی در سیاستگذاریهای فرهنگی یک نظام و اجتماع، بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: دولتها و سازمانها موظفند با انجام بررسیهای اجتماعی، اهمیت موسیقی، کاربرد و تاثیرگذاری هر یک از سبکها و گونههای مختلف موسیقی را بشناسند.
موحد ابراز خرسندی کرد که موسیقی در برنامه ریزی حضور تیم ملی فوتبال ایران در مسابقات جام جهانی در نظر گرفته شده است.
عضو هیات علمی گروه موسیقی دانشگاه تهران گفت: اطمینان دارم حضور هنرمندان و اجرای موسیقیهای مختلف ایرانی توسط آنان، باعث قوت و قدرت هرچه بیشتر ورزشکاران عزیز میهن در این مسابقات میشود و علیرغم هرگونه نتیجه تیم ملی ایران در این مسابقات، با احساس بالای ملی و اعتلای فرهنگی به میهن بازخواهند گشت.
لازم به ذکر است که ارکستر ویژهای از ترکیب ارکسترهای سمفونیک تهران و ملی ایران با حمایت بخش خصوصی، به روسیه سفر کرده است.
این ارکستر ۲۴ خرداد در شهر سن پترزبورگ، ۲۷ خرداد در مسکو و ۲۹ خرداد در شهر کازان سرودهای ساخته شده برای تیم ملی فوتبال را اجرا میکند. این سرود به خوانندگی سالار عقیلی است.