در روزگاری نه چندان دور مشهد به واسطه حضور آیتالله واعظی طبسی، شهری همراه با هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی بود. سفر رییس جمهور و رییس مجمع تشخیص به این شهر با آغوش باز تولیت حرم امام رضا روبرو میشد. فوت آیتالله مشهد، باعث شد کم کم اعتدالیون و اصلاحطلبان یک پایگاه مهم خود را […]
در روزگاری نه چندان دور مشهد به واسطه حضور آیتالله واعظی طبسی، شهری همراه با هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی بود. سفر رییس جمهور و رییس مجمع تشخیص به این شهر با آغوش باز تولیت حرم امام رضا روبرو میشد.
فوت آیتالله مشهد، باعث شد کم کم اعتدالیون و اصلاحطلبان یک پایگاه مهم خود را از دست بدهند و مشهد در اختیار مخالفان سرسخت رییس جمهور روحانی قرار بگیرد.
آیتالله علم الهدی ( امام جمعه مشهد)، سید ابراهیم رییسی( تولیت حرم امام رضا(ع))، جواد کریمی قدوسی و پژمان فر( نمایندگان مجلس) مشهد را تبدیل به پایتخت مخالفان روحانی کردهاند. آیتالله علم الهدی در خطبههای نماز جمعه مشهد یک شاه بیت اساسی دارد و آنهم انتقاد از رفتارهای ریز و درشت دولت حسن روحانی است.
آیتالله علم الهدی حتی در آخرین سفر روحانی به مشهد به استقبال رییس جمهور نرفت.
سید ابراهیم رییسی که به عنوان رقیب انتخاباتی رودروی «شیخ دیپلمات» قرار گرفت و البته رقابت را به او واگذار کرد. در همین اواخر وقتی روحانی برای سفر استانی به مشهد رفت؛ رییسی برای بازدید از نمایشگاه کتاب به تهران آمد تا مشخص شود اختلاف این دو به وسعت مسیر تهران تا مشهد است.
کریمی قدوسی و پژمانفر هم در مجلس تبدیل به مخالفان شماره یک دولت دوازدهم شدهاند و از هیچ کاری برای ناکارآمد نشان دادن روحانی دریغ نمیکنند.
دیگر نه تهران و نه قم، پایتخت مخالفان رییس جمهور روحانی نیست. مشهد رسما عنان کار را به دست گرفته است و تلاش میکند در سمفونی سیاست ایران ساز خود را بزند. در روزهایی که آیتالله مصباح و آیتالله یزدی و بسیاری از اعضای جبهه پایداری ساکت هستند، مشهدیها کار را به دست گرفتهاند.
برخی از نمایندگان اصلاحطلب مجلس هم در گفتوگوهایی از پیامکهای تهدیدآمیز ارسالی از مشهد در مورد ماجرای تصویب لایحه «اف ای تی اف» سخن به میان آوردند.
محمد محمودی نماینده شهریار در پارلمان گفت: « در پیامکهایی اخیرا با مرگ تهدیدمان کردند. برای من بیشتر از ۲۵۰ تا ۳۰۰ پیامک با کد مشهد ارسال شد.روزهای آخر پیام میدادند که اگر مردید چطور میخواهید جواب خدا را بدهید؟»
امام جمعه مشهد در آخرین نماز جمعه خود به نمایندگان هشدار داد که «حواستان جمع باشد که در تاریخ اسمتان دنبال مملکت فروشان نیاید و نگویند شما هم با تصویب FATF جزو مملکت فروشان بودید.»
علی مطهری هم در مقام پاسخ درآمد و گفت:« اولا اگر بنا بود نمایندگان مجلس تشخیصهای آقای علم الهدی را ملاک تصمیمهای خود قرار دهند امروز اثری از جمهوری اسلامی نبود.ثانیا این گفته آقای علم الهدی شاید بتواند به کشف منشأ پیامکهای بعضا تهدیدآمیز ارسالی از مشهد برای نمایندگان در ایام طرح لایحه مرتبط با FATF کمک کند.»
زمین بازی برای روحانی به صورت واضح مشخص شده است.او دیگر میداند مخالفتها علیه دولتش در مشهد کوک میشود و در خارج از مرزها در ریاض، واشنگتن و تلآویو.
بایدها و نبایدهای مذاکره احتمالی با آمریکا
در روندهای مربوط به سیاست خارجی مذاکراتی نتایج مطلوب را میآفرینند که با درک درست از “مقدورات داخلی” و “محذورات بینالمللی” توامان با برنامه و زمان درست طراحی شده باشند.مذاکرات اخیر دو رهبر خاص و ویژه از لحاظ ادبیات و شخصیت، ” دونالد ترامپ” و ” کیم جونگ اون” در سنگاپور بسیاری از کنشگران سیاسی را متوجه چنین راه حلی میان ایران و ایالات متحده نیز کرده است؛ طوریکه اخیرا تعدادی از فعالان مطرح سیاسی خواستار مذاکرات بدون پیش شرط ایران و آمریکای ترامپ شده اند.
درخواست مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا به ریاست جمهوری دونالد ترامپ درحالی مطرح میشود که ساکن فعلی کاخ سفید توافقی بسیار مهم را که نتیجه بیش از دوازده سال گفت وگو ایران با پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل بهمراه آلمان بوده است را بطور یکطرفه کنار نهاده است.
توجه به تاریخ روابط بین الملل نشان میدهد که کشورهایی با قدرت متفاوت در روندهای مذاکرات با قدرتهای بزرگ و قویتر، نتایج متفاوت کسب میکنند.
درخواست برای مذاکرات بدون پیش شرط با ایالات متحده در حالی مطرح میشود که هنوز مذاکرات رهبران آمریکا و کره شمالی تا رسیدن به مطلوب طرفین فاصله بسیار دارد.
از سوی دیگر میان ایران با جغرافیا و اقتصاد و فرهنگ و سیاست و همسایگان متفاوت در برابر کره شمالی هسته ای که از نظر اقتصادی به نابودی نزدیک شده و دولت و مردمش بیش از پنجاه سال را در انزوای کامل از جهان بسر برده و تنها در دهه نود میلادی حدود دو میلیون نفر از جمعیتش را بدلیل گرسنگی از دست داده است پلان و برنامه متفاوتی را برای نوع مذاکرات میطلبد.
کره شمالی با افزونی قدرت نظامی خویش تا حد رسیدن به سلاح هستهای به بهای نابودی اقتصادی کشورش در جهت پذیرش خویش از سوی ایالات متحده و گرفتن امتیازات سیاسی و اقتصادی و امنیتی وارد گفت وگو با این کشور شده است این درحالیست که ایران در منطقه پرآشوب خاورمیانه قرار گرفته است و هر نوع امتیاز و بده بستانی باید بتواند در عین موفقیت و تامین منافع ملی ایران غرور ملی ایرانیان و آینده سیاسی و امنیتی کشور را نیز مورد توجه قرار دهد.
اگرچه پس از موفقیت و تحقق تعهدات آمریکا و ایران در برجام، میشد متصور بود که در موارد دیگر مورد علاقه، گفت وگو و مذاکره صورت گیرد لیکن در شرایطی که ایالات متحده دوازده پیش شرط را برای مذاکره تعیین کرده است دیگر مذاکره بدون پیش شرط خود به خود رنگ می بازد.
در برابر پیش شرطهای شفاف تیم سیاسی وامنیتی ترامپ برای مذاکره با ایران در ماه های اخیر، باید شروط منزلت ساز و واقعگرایانه ای برای مذاکره ازسوی ایران پیشنهاد گردد.