اراک_ محمدمهدی طایی اشتغال اتباع خارجی در ایران ممنوع نیست اما قانون، شروط ورود این افراد به بازار کار را مشخص کرده است به این ترتیب که مواد ۱۲۰ تا ۱۲۹ قانون کار به ضوابط اشتغال اتباع بیگانه اختصاص دارد. بر اساس آنچه که در قانون تکلیف شده، وزارت کار با رعایت سه شرط اصلی […]

اراک_ محمدمهدی طایی
اشتغال اتباع خارجی در ایران ممنوع نیست اما قانون، شروط ورود این افراد به بازار کار را مشخص کرده است به این ترتیب که مواد ۱۲۰ تا ۱۲۹ قانون کار به ضوابط اشتغال اتباع بیگانه اختصاص دارد. بر اساس آنچه که در قانون تکلیف شده، وزارت کار با رعایت سه شرط اصلی در صدور روادید با «حق کار مشخص» برای اتباع بیگانه موافقت و پروانه کار صادر خواهد کرد. «نبود نیروی کار واجد تحصیلات و تخصص مشابه در میان اتباع ایرانی»، «داشتن تخصص و مهارت کافی نیروی کار تبعه بیگانه» و «استفاده از تخصص تبعه خارجی برای آموزش و جایگزینی افراد ایرانی» سه شرط اصلی صدور مجوز برای اشتغال این افراد در بازار کار ایران هستند.
اما اتباع خارجی بالغ بر ۲ میلیون نفر از جمعیت کشور را شامل می شوند که حدود ۴۰۰ هزار نفر از آنها در بازار کار ایران شاغل هستند. به رغم اینکه تمام شاغلان غیر ایرانی باید برای اشتغال مجوز دریافت کنند اما در حال حاضر فقط ۵۰ هزار نفر از این افراد مجوز فعالیت در بازار کار ایران را دارند.
اشتغال حدود ۴۰۰ هزار غیر ایرانی در بازار کار ایران در حالی است که جمعیت بیکار کشور حدود ۳ میلیون و ۲۰۶ هزار نفر برآورد می شود. استان مرکزی از جمله استان هایی است که در این بخش استان با توجه به آنکه عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته می‌شود، مورد توجه اتباع قرار دارد.
*ساماندهی اتباع خارجی در استان مرکزی
فتح الله حقیقی، معاون سیاسی امنیتی استاندار مرکزی در این باره گفت: آمایش ۱۳ به منظور ساماندهی اتباع خارجی در استان اجرا و لازم است که تمامی اصناف، واحدهای تولیدی، ارگان‌ها و نهادهای خدمات‌دهنده و تمام افراد همکاری لازم را در این زمینه داشته باشند.
وی با بیان اینکه آمایش ۱۳ به منظور ساماندهی اتباع بیگانه در استان صورت می‌گیرد، گفت: با توجه به این که برخی از اتباع به شکل غیرقانونی وارد کشور شده و فاقد گذرنامه یا کارت هستند ضرورت ساماندهی این افراد امری ضروری است.
حقیقی بیان کرد: برخی از واحدهای تولیدی و نهادها بدون اطلاع از حضور غیرقانونی این اتباع از ظرفیت آنان به عنوان نیروی کار استفاده می‌کنند که این امر خلاف قانون جمهوری اسلامی ایران بوده و می‌بایست از اتباع قانونی و بنابر مقررات و محدوده‌ای که مشخص شده بکارگیری شود.
وی ادامه داد: فرمانداران به منظور ساماندهی اتباع بیگانه موظف هستند آن تعداد از اتباع غیرقانونی در استان را که در جایگاه‌های مشمول مالیات و بیمه در حال فعالیت هستند را شناسایی و اخراج کنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مرکزی تصریح کرد: حدود ۵۰ هزار نفر اتباع بیگانه و خارجی در استان مرکزی سکونت دارند که بیانگر این است که حدود چهار درصد از جمعیت استان را اتباع بیگانه شامل می‌شوند.
حقیقی با بیان اینکه ۹۵ درصد از اتباع بیگانه در شهرستان‌های ساوه، اراک، دلیجان، محلات و زرندیه سکونت داشته و به طور متوسط حدود ۸ درصد از جمعیت این شهرستان‌ها را شامل می‌شوند، گفت: بنابر آمار اعلام شده از مجموع اتباع بیگانه ساکن استان تنها ۴۵۱ نفر بیمه‌شده هستند که از نظر منطقی صحت ندارد.
وی بر لزوم برخورد قانونی با کارفرمایانی که به منظور پرداخت نکردن بیمه و مالیات از ظرفیت اتباع بیگانه غیرمجاز به عنوان نیروی کار استفاده می‌کنند، تاکید کرد و افزود: نظر بنده این است که تا دو هفته آینده تمام واحدهای تولیدی که اتباع بیگانه در آنجا مشغول به کار هستند، شناسایی و با اخراج اتباع غیرمجاز ظرفیت اشتغال برای نیروهای بومی و ایرانی فراهم شود.
* ۵۰ هزار نفر اتباع خارجی در استان مرکزی وجود دارند
محمود حسنی، مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی استان مرکزی هم در این جلسه گفت: در حال حاضر در استان مرکزی ۵۰ هزار نفر اتباع خارجی در ۵ شهرستان اراک، ساوه، دلیجان، زرندیه و محلات سکونت دارند.
نکته ای که در این باره وجود دارد آن است که مهاجرت یکی از سه عامل اصلی تغییر و تحول جمعیت بوده و به دلیل ماهیت خود می تواند علاوه بر تغییرات دراز مدت و طولانی، آثار سریع و کوتاه مدتی را نیز در تعداد و ساختار جمعیت ایجاد کند و تعادل و عدم تعادلهایی را در جمعیت تحت تأثیر خود به وجودآورد.با این
تفاسیر انتظار میرود دولت تدبیر و امید وسایر دولت ها قاطعانه عمل کنند تا در دراز مدت دچار مشکل نشویم.