داشتن فرزندی باهوش و فعال آرزوی همه والدین است و توجه به این باور که « فرزند ما باهوش است» به یک ارزش اجتماعی در جوامع انسانی تبدیل شده است. خوشبختانه از نظر روانشناسی مفهوم هوش ماهیت رتبه‌ای ندارد و روانشناسان هرگز به کسی عنوان زرنگ یا خنگ نمی‌دهند. به گزارش ایسنا و به نقل […]

داشتن فرزندی باهوش و فعال آرزوی همه والدین است و توجه به این باور که « فرزند ما باهوش است» به یک ارزش اجتماعی در جوامع انسانی تبدیل شده است. خوشبختانه از نظر روانشناسی مفهوم هوش ماهیت رتبه‌ای ندارد و روانشناسان هرگز به کسی عنوان زرنگ یا خنگ نمی‌دهند.

به گزارش ایسنا و به نقل از سایکوسنترال، باور سنتی در مورد ماهیت هوش و استعداد از نظر علم نوین کامل به نظر نمی‌رسد. طبق باور سنتی افرادی هستند که به طور ذاتی از موهبت هوش بیشتری برخوردارند و در این میان افرادی هستند که باز هم به طور ذاتی هوش و استعداد ضعیف‌تری دارند.

از آنجایی‌که علم روانشناسی همچنان در حال کشف ابعاد جدید و ناشناخته انسان است، بنابراین بهتر است بدانیم که هوش و استعداد یک مفهوم ساده و ذاتی نیست، بلکه هوش و استعداد نیازمند شکوفایی است و این وظیفه پدر و مادر است که استعداد فرزند خود را در گام اول شناسی کنند و در مراحل بعد در جهت شکوفایی آن گام بردارند.

از نظر روانشناسی مدرن، مفهوم هوش و استعداد به عواملی همچون مراقبت صحیح والدین، سیستم آموزش و پرورش مطلوب، شرایط جسمی و ذهنی مطلوب، انگیزه بالا و توانایی کشف، تمرکز و کنترل احساسات وابسته است.

از نظر علم روانشناسی هوش و استعداد صرفا کسب رتبه مشخصی در شاخص IQ نیست، بلکه این مفهوم دارای ابعاد و مفاهیم پیچیده‌تری است که به شکل مستقل ظاهر می‌شوند.

بنابراین برای جلوگیری از مقایسه و تحلیل هوش کودکان بهتر است به دسته‌بندی هوش و استعداد دکتر هاوارد گاردنر، روانشناس پرآوازه توجه کنید.

وی هوش و استعداد را در هشت گروه طبقه‌بندی کرد و با طبقه‌بندی افراد صرفا از طریق شاخص IQ  مخالفت کرد.

۱٫    هوش زبانی( توانایی استفاده مطلوب از زبان)

۲٫ هوش منطقی( توانایی و ظرفیت درک منطق و استدلال)
۳٫ هوش فضایی( درک مطلوب از فضاها و فواصل بین اجسام)

۴٫ هوش موزیکال (توانایی خلق و تکرار الگوهای صوتی خاص)

۵٫  هوش بدنی( توانایی حرکتی و استفاده از عضلات بدن)

۶٫ هوش شناختی دیگران ( توانایی درک دیگران از طریق احساساتی همچون هوش اجتماعی و عقل سلیم)

۷٫  هوش شناخت خود ( هوش هیجانی و هوش شخصی)

۸٫ هوش طبیعی( شناخت و درک پدیده‌های طبیعی جهان اطراف مثل گیاهان و حیوانات)