یوناتن بت کلیا- عضو کمیسیون عمران مجلس در حالی این روزها و از زمان آغاز فصل جابجایی مستاجران با افزایش نجومی اجاره بهای خانه مواجه هستیم که این افزایش با هیچ منطقی سازگاری ندارد. در واقع رشد سررسام آور اجاره خانه با نرخ تورم هم هیچگونه همخوانی و مطابقت ندارد. اما هر چند که آمار […]

یوناتن بت کلیا- عضو کمیسیون عمران مجلس

در حالی این روزها و از زمان آغاز فصل جابجایی مستاجران با افزایش نجومی اجاره بهای خانه مواجه هستیم که این افزایش با هیچ منطقی سازگاری ندارد. در واقع رشد سررسام آور اجاره خانه با نرخ تورم هم هیچگونه همخوانی و مطابقت ندارد.

اما هر چند که آمار بانک مرکزی نشان دهنده افزایش ۹٫۳ درصدی نرخ اجاره بها در ماه های اخیر است، ولی آنچه که از تحولات و شرایط بازار می‌توان متوجه شد این است که افزایش نرخ اجاره بها در ماه های اخیر بیشتر از میزان تورم بوده و در شرایطی که پیشی گرفتن نرخ اجاره بها از نرخ تورم کاملا آشکار و نمایان است، متاسفانه نظارتی بر این موضوع وجود ندارد.

در عین حال موضوع دیگر این است که افزایش نجومی نرخ اجاره بها با درآمد خانواده ها هم همخوانی و مطابقت ندارد. این در حالی است که در کنار مسایل دیگری که بر قیمت کالاهای اساسی تاثیر منفی گذاشته، بالا رفتن بی دلیل و بی منطق اجاره بهای مسکن هم بر تورم موجود در جامعه تاثیر گذاشته و این موضوع حالا تبدیل به یکی از دلایل بالا رفتن قیمت کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم شده است.

اما موضوع دیگری که باید به آن توجه کنیم تعداد بالای خانه های خالی در کشور است؛  بنا به گفته مسئولان بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار خانه خالی در کشور وجود دارد که اگر این خانه ها خالی نبود، این میزان افزایش قیمت کاذب در بخش مسکن رخ نمی داد. در واقع این موضوع بیانگر ضعف در تنظیم و مدیریت بازار و غفلت نهادها و وزارتخانه های مسئول از اجرای قوانینی مانند مالیات بر خانه های خالی است که متاسفانه تاکنون اجرا نشده است.

در مجموع و با توجه به آنچه که اشاره شد، به نظر می‌رسد در این شرایط یک راهکار مناسب این است که کف و سقف برای نرخ مسکن و اجاره بها تعیین شود تا از نرخ های نجومی جلوگیری به عمل بیاید. در واقع اگر دولت به صحبت کارشناسان و صاحبنظران مبنی بر ضرورت ایجاد سامانه نظارت بر نرخ اجاره بها توجه می‌کرد و دست کم این سامانه قبل از آغاز فصل جابجایی مستاجران به وجود می‌آمد، در حال حاضر شاهد این نرخ های نجومی نبودیم و کنترل روی بازار مسکن وجود داشت.

در کشورهای پیشرفته هم الگوهایی برای تعیین نرخ اجاره بها و همچنین خرید و فروش مسکن وجود دارد که یکی از آنها همین سامانه های نظارتی است که برخی دولت ها ایجاد کرده اند. در واقع اگر ما هم در کشورمان چنین الگویی داشتیم، می‌توانستیم از تنش قیمتی در بازار جلوگیری کنیم و حتی با اتکا به این الگو می‌توانستیم روند نرخ اجاره بها و قیمت خرید و فروش مسکن را پیش بینی کنیم.