رضا شریعتی، روزنامه نگار: هر روز زلزلههاي پي در پي کشور ما را ميلرزاند و داغ قربانيان زلزلههاي بم و رودبار هنوز از دل هموطنان ما خارج نشده است که داغ کرمانشاه به دلمان مینشیند. اما مشکل هنوز هم رفع نشده و در اکثر خيابانهاي شهرهاي کوچک و بزرگ در کشور و حتي مناطق خارج […]
رضا شریعتی، روزنامه نگار:
هر روز زلزلههاي پي در پي کشور ما را ميلرزاند و داغ قربانيان زلزلههاي بم و رودبار هنوز از دل هموطنان ما خارج نشده است که داغ کرمانشاه به دلمان مینشیند. اما مشکل هنوز هم رفع نشده و در اکثر خيابانهاي شهرهاي کوچک و بزرگ در کشور و حتي مناطق خارج از شهر ساخت و سازهاي جديد به شدت ادامه دارد. اين امر با توجه به رشد شتابان جمعيت جوان طبيعي مينمايد، اما آيا براي مقاومسازي اين بناها که بيشتر مسکوني هستند فکري شده است و قوانين استحکام بنا به اجرا درميآيد؟
شنبه شب بود که سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری لرستان خبر از زلزله چهار ریشتری در کوهدشت داد و تعداد مصدومان این زلزله را ۲۰ نفر اعلام کرد.
غلامرضا آقامیرزایی با اشاره به زلزله ۴٫۱ ریشتری شنبه شب در کوهدشت، بیان کرد: این زمین لرزه با طول جغرافیایی ۴۷٫۶۸ و عرض ۳۳٫۶۵ در عمق ۱۰ کیلومتری زمین به وقوع پیوست.
وی ادامه داد: در این زمینلرزه ۲۰ نفر مصدوم و به بیمارستان کوهدشت منتقل شدند. آقامیرزایی اظهار کرد: از این تعداد ۱۸ نفر بهصورت سرپایی مداوا و دو نفر نیز بستری شدند.
وی تصریح کرد: میزان دقیق خسارات وارده مشخص نیست و امروز برآورد اولیه آن انجام خواهد شد.
از آنجا که کشور ايران در کمربند زلزله قرار دارد و بسیاری از استانها زلزلهخيز هستند، رعايت استانداردهاي لازم در امر ساخت بناها به خصوص بناهاي مسکوني از اصول مهم و اساسي است که بايد از سوي دستگاههاي اجرايي ذيربط جدي گرفته شود و در بين عموم مردم رعايت آن نهادينه شود.
شجاعي يکي از شهروندان کوهدشت ميگويد: متاسفانه زلزله کوهدشت باعث خسارت به قشر ضعیف جامعه شده است و بیشتر دامنه تخریب در روستاها بوده است.
او ادامه داد: در اين شهر در سالهاي اخير ساخت و سازهاي فراواني صورت گرفته و در حال حاضر هم با سرعت در حال انجام است، آنچه ما از بيرون نگاه ميکنيم ساختمانهايي شيک با نماهايي خيرهکننده است اما تا چه حد مسائل ايمني و مقاومت در مقابل حوادث پيشبيني نشده در آنها رعايت شده است؟
با توجه به نحوه و سرعت ساخت وسازها، رعايت مسائل ايمني به طور کامل بعيد به نظر ميرسد. صادقي کارشناس ساختمان و عضو سازمان نظام مهندسي ساختمان کوهدشت در اين رابطه ميگويد: مهندسين ناظر مطابق با دستورالعمل اجرايي که دراين زمينه تهيه شده بر کار ساخت يک بناي مسکوني نظارت دارند اما براي آنکه تمامي مسائل و نکات در رابطه با مقاومسازي ساختمان به طور کامل به اجرا درآيد يک مهندس ناظر بايد وقت زيادي را صرف نظارت بر ساخت واحد مسکوني نمايد تا بتواند به طور دقيق از ايمني آن مطمئن باشد.
او ادامه داد: در اين رابطه در بسياري مواقع به دليل مشکلات فراوان از جمله حقالزحمههاي کم، عجله کارفرما، کم بودن اعتبار و دهها مشکل ديگر اين امر محقق نميشود.
صادقی میافزاید: در حال حاضر به دليل رشد فرهنگ مقاومسازي ساختمانها در کشور، عمر مفيد بناها از ۳۰ سال به ۴۰ سال افزايش داده است اما براي مقاومسازي تمامي واحدهاي مسکوني درمقابل زلزله دستگاههاي اجرايي مختلفي دخيل هستند که هرکدام از آنها اگر به طور کامل به قوانين و تعهدات مرتبط پايبند باشند و از طرفي مقاومسازي بناها به عنوان يک اصل اساسي در بين عموم مورد توجه کاربردي قرار گيرد ميتوان اميدوار بود که تاحدود زيادي شاهد خسارت در بلایای طبیعی نباشیم.
وی با تاکید بر اینکه نظارت بر ساختمان و ساز برعهده شهرداری قرار دارد، در اين زمينه ميگويد: در مراحل ساخت يک بنا تمامي موارد تعريف شده است و با توجه به کارشناساني که در اين رابطه در اختيار آنها قرار دارد کار نظارت و تصويب انجام ميگيرد اما براي اجراي دقيقتر، دستورالعملهاي جديد همراه با رعايت اصل نظارت ميتواند راهگشا باشد.
اسعدي از کارشناسان لرزهنگاري در اين رابطه ميگويد: کشور ایران به علت قرارگیری بر روی کمربند کوهزایی آلپ – هیمالیا یکی از مناطق زلزلهخیز جهان بوده و پوسته سازنده آن از قطعات نامتجانس کنار هم تشکیل شده که گسلهای بزرگ و فعال، قطعات یاد شده را از هم جدا میسازد.
وی ادامه داد: بررسیهای آماری توسط محققان نشان میدهد از تعداد حدود یکهزار زلزله ۹۰ سال اخیر در کشور، بیش از ۵۰ درصد آنها مربوط به منطقه زاگرس به ویژه راندگی اصلی زاگرس است.
این کارشناس ارشد زمینشناسی افزود: استان لرستان نیز به لحاظ قرارگیری بر روی منطقه لرزهای زمین ساخت زاگرس یکی از نواحی زلزلهخیز کشور است که وقوع زمینلرزههای مخرب درکوهدشت، دره سیمره، سیلاخور، دورود و بروجرد در ادوار گذشته بهترین گواه لرزهخیزی استان لرستان است.
وی فراهم آوردن امکانات آموزش و اطلاعرساني شهروندان را ضروری دانست و اظهار کرد: اگر مردم خطر را احساس کنند و به مقاومسازي واحدهاي مسکوني ايمان بياورند خودشان اين کار را جلوتر از دستگاههاي اجرايي ذيربط انجام ميدهند.