
تداوم تنش در روابط آنکارا و واشنگتن به دلیل تحریم دو وزیر ترک از سوی آمریکا به تلافی محکومیت حبس خانگی کشیش برونسون در شهر ازمیر، طی چند روز اخیر بر بی ثباتی بازار ارز ترکیه تاثیرات عمیقی گذاشته است. نرخ ارز دلار در بازار روز سه شنبه ترکیه باز هم افزایش یافت و هر […]
تداوم تنش در روابط آنکارا و واشنگتن به دلیل تحریم دو وزیر ترک از سوی آمریکا به تلافی محکومیت حبس خانگی کشیش برونسون در شهر ازمیر، طی چند روز اخیر بر بی ثباتی بازار ارز ترکیه تاثیرات عمیقی گذاشته است. نرخ ارز دلار در بازار روز سه شنبه ترکیه باز هم افزایش یافت و هر دلار آمریکا به رکورد بی سابقه ۵٫۳ لیر رسید که به باور کارشناسان اقتصادی ترکیه، این رقم به معنای بروز بحران ارزی در ترکیه است.
بررسی نرخ ارز در بازار ترکیه نشان می دهد که ارزش پول ملی این کشور در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۱۸ حدود ۳۰ درصد ارزش خود را از دست داد، اما بروز تنش اخیر میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس کشیش آمریکایی در ازمیر، شوکی دیگر را به بازار ارز ترکیه وارد کرد به طوری که طی یک ماه و به خصوص چند روز اخیر، پول ملی ترکیه ۱۰ درصد دیگر از ارزش خود در برابر دلار را از دست داد.
اوایل سال جاری میلادی، قیمت هر دلار ۳٫۷۵ لیر در بازار ترکیه معامله می شد اما این نرخ امروز به رقم بی سابقه ۵٫۳ لیر رسید و رکورد جدیدی را در بازار ترکیه ثبت کرد. این درحالی است که نرخ یورو نیز با رشدی کم نظیر در چند روز اخیر از رقم ۵٫۶ لیر به ۶٫۲ لیر رسید.
بعضی از کارشناسان ترک معتقدند که اقتصاد این کشور با یک بحران ارزی مواجه است و دولت باید در برخی از سیاست های خارجی خود تغییراتی ایجاد کند. اوغو گورسس روزنامه نگار و تحلیلگر امور اقتصادی با انتشار یادداشتی در روزنامه جمهوریت نوشت: تا زمانی که سیاست خارجی ترکیه به رعایت حقوق بین الملل بازنگشته و نرمال نشود، حل مشکل بحران ارزی عملی نیست.
امید آکچای، اقتصاددان و مفسر تلویزیونی ترک با انتشار پیامی توییتری نوشت: ترس از افزایش بهره بانکی به رکود اقتصادی منجر می شود و از سوی دیگر تنش در روابط کشور با آمریکا، بازار ارز را وارد یک بی ثباتی پیچیده ای می کند به طوری که امروز شاهدیم ترکیب تنش در روابط با آمریکا و بهره بانکی موجب جهش دلار در بازار شده است.
شبکه خبر.۷ ترکیه نیز با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود تحت عنوان ‘دلار از نرخ پنج لیر گذشت، دلایلش این است’ به دلایل بی ثباتی در بازار ارز ترکیه به خصوص افزایش نرخ دلار پرداخت و نوشت: دولت ترکیه که با حوادث پارک گزی استانبول، کودتای اقتصادی ۱۷ ـ ۲۵ دسامبر ۲۰۱۳، کودتای ۱۵ جولای ۲۰۱۶ و فتنه موسسات بین المللی اعتبارسنجی مقابله و با اتخاذ تدابیر ویژه ای از آن مهلکه ها عبور کرده بود، بار دیگر از سوی دولت آمریکا به بهانه محکومیت حبس خانگی کشیش برونسون تحت فشار قرار گرفته است.
این رسانه با استناد به اخبار دریافتی از منابع موثق در لندن افزود: ایالات متحده آمریکا برای به زانو در آوردن ترکیه در سیاست خارجی، جنگ اقتصادی جدیدی را از طریق افزایش نرخ ارز و در ادامه ایجاد هرج و مرج در بازار در پیش گرفته است به طوری که امروز نرخ دلار از ۵٫۲ لیر گذشت.