سپیده قلندری اسفدن   خراسان جنوبی با داشتن محصولات استراتژیک کشاورزی همچون عناب، زرشک، زعفران آنگونه که شایسته است از این محصولات استفاده نکرده است. عدم فرآوری، خام فروشی یکی از مهمترین مشکلاتی است که فراروی کشاورزان این خطه است و کشت این محصولات استراتژیک در سایر استان‌ها در مقیاس وسیع زنگ خطری برای این […]

سپیده قلندری اسفدن

 

خراسان جنوبی با داشتن محصولات استراتژیک کشاورزی همچون عناب، زرشک، زعفران آنگونه که شایسته است از این محصولات استفاده نکرده است.

عدم فرآوری، خام فروشی یکی از مهمترین مشکلاتی است که فراروی کشاورزان این خطه است و کشت این محصولات استراتژیک در سایر استان‌ها در مقیاس وسیع زنگ خطری برای این استان محروم است.

خشکسالی‌های طولانی مدت و کمبود آب امکان افزایش سطح زیرکشت این مخصولات را در این استان سلب کرده است.

چاه‌های کشاورزی متعدد تهدیدی برای ادامه حیات کشاورزی

 

حسین حسین زاده، یک عناب‌کار خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: کم شدن آب چاه‌های کشاورزی و از طرفی وجود چاه‌های کشاورزی توسط نهادها و ارگان‌ها همچون بنیاد مستضعفان، ارتش و مرکز تحقیقات کشاورزی تهدیدی برای ادامه حیات کشاورزان است.

 

وی ادامه داد: وجود چندین چاه کشاورزی توسط مرکز تحقیقات کشاورزی که به اسم کارهای تحقیقاتی انجام می‌دهند اما تاکنون هیچ فایده و عایده‌ای برای کشاورزی نداشته است.

 

نگذاریم عناب خراسان جنوبی مصادره شود

 

موسوی‌نژاد اظهار کرد: عناب یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی است که طی چند سال آینده توسط استان‌های دیگر مصادره خواهد شد و امیدواریم مسئولین هر چه زودتر اقدام عاجلی انجام دهند.

 

محمد شفیعی، فرماندار خوسف نیز به ایسنا گفت: حدود ۳ هزار هکتار در استان خراسان جنوبی زیرکشت عناب است که شهرستان خوسف با داشتن ۱۵۰۰ هکتار، بیشترین سطح کشت در این استان دارد.

 

عناب خراسان جنوبی نیازمند برندسازی

 

وی افزود: برندسازی و فرآوری این محصول می‌تواند به افزایش درآمد کشاورزان و همچنین ثبات اینکه این استان به عنوان استانی مطرح در بحث عناب معرفی شود کمک شایانی خواهد کرد.

 

فرماندار خوسف بیان کرد: ایجاد مشوق‌های اقتصادی برای کشاورزان می‌تواند آن‌ها کاشت درختان عناب و حفظ درختان موجود کمک کند.

 

شفیعی ادامه داد: استفاده از همه ظرفیت‌ها همچون جشن شکرگزاری برداشت عناب که در روستای سیوجان قرار به برگزاری بود که به دلایلی لغو شد می‌توانست در معرفی این محصول استراتژیک تاثیر مثبتی داشته باشد.

 

پیش بینی برداشت ۵۵۰۰ تن عناب در خراسان جنوبی

 

عبدالرضا رضایی، مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان‌ جنوبی نیز به ایسنا گفت: در حال حاضر ۳۱۲۰ هکتار از مزارع استان زیر کشت عناب است که پیش بینی می‌شود امسال حدود ۵۵۰۰ تن برداشت شود.

 

وی افزود: در سال جاری تاکنون پنج درصد عناب به صورت تازه و ۲۰ درصد در اثر وزش باد ریزش کرده و جمع آوری شده است.

 

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان‌ جنوبی با بیان اینکه بیشترین برداشت مربوط به شهرستان‌های خوسف و سربیشه بوده است، تصریح کرد: در بازار محلی عناب استان دلالی وجود دارد که دلالان این محصول را از کشاورزان خرده مالک خریداری کرده که در مواردی اجتناب ناپذیر است.

 

رضایی با اشاره به خسارت‌های وارده به باغستان‌های عناب در سال جاری، اظهار کرد: در اثر طوفان و گرما حدود ۱۰ درصد خسارت به باغستان‌های عناب وارد شده است.

 

وی ادامه داد: دلال در عرصه اقتصادی به عنوان یک عامل اجتناب ناپذیر بوده اما کنترل و نظارت و آگاهی دادن به تاولیدکنندگان و انسجام و ایجاد تشکل‌های قوی توسط تولیدکنندگان می‌تواند آثار سوء پدیده دلالی را کاهش داده و دلال به عنوان یک بخش از زنجیره اقتصادی هر محصول اثرات و نقش مثبتی را ایفا کند.

 

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان‌ جنوبی بیان کرد: ایجاد تعاونی و فعال کردن آن می‌تواند راهکار اصلی برای مقابله با دلالان باشد.

 

رضایی اظهار کرد: در خصوص استفاده از روش‌های نوین آبیاری در کشت عناب هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد و باغدارانی که تمایل به اجرای سیستم‌های نوین آبیاری داشته باشند می‌توانند با استفاده از کمک‌های بلاعوض دولتی از این سیستم‌ها استفاده کنند.

 

وی با اشاره به اینکه به ازای هر هکتار کشت عناب، ۱۰ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت می‌شود، افزود: برگزاری کارگاه‌های آموزشی، تهیه نشریات و پیام‌های ترویجی، تهیه برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، تغذیه باغات به صورت الگویی، حضور مستمر کارشناسان در باغات و راهنمایی باغداران از جمله کارهای صورت گرفته در خصوص محصول عناب است.

 

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان‌ جنوبی بیان کرد: احداث واحد کشت بافت عناب و ایجاد کلکسیون عناب شامل فنوتیپ‌های عناب از جمله کارهای صورت گرفته برای استفاده از دانش به روز در حوزه عناب است.

 

ثبات قیمت عناب در سال‌های اخیر

 

رضایی اظهار کرد: ضمن رشد و روند صعودی قیمت عناب از سال‌های گذشته معمولا قیمت آن نسبت به سایر محصولات از نظم و ثبات نسبتا خوبی برخوردار است.

 

وی یادآور شد: در سال های ۹۵ و ۹۶، ۲۳۷ تن عناب از خراسان جنوبی به کشورهای دیگر صادر شده است.

 

می‌‌توان با اتخاذ تدابیر ویژه، عناب خراسان جنوبی را که یکی از محصولات استراتژیک این استان است حمایت کرد و کشاورزان را از سردرگمی چندین ساله نجات داد.