صنعت گردشگری در حالی روزهای خود را در کشور ما می گذراند که جهان در آستانه یک اتفاق جدید است؛ اتفاقی که با اقدام یکجانبه و البته خصمانه آمریکا در خروج از برجام آغاز شد و به تشدید جنگ سرد آن کشور علیه ایران انجامید. گردشگری، صنعتی ظریف و شکننده ای است که حتی یک […]

صنعت گردشگری در حالی روزهای خود را در کشور ما می گذراند که جهان در آستانه یک اتفاق جدید است؛ اتفاقی که با اقدام یکجانبه و البته خصمانه آمریکا در خروج از برجام آغاز شد و به تشدید جنگ سرد آن کشور علیه ایران انجامید. گردشگری، صنعتی ظریف و شکننده ای است که حتی یک سخنرانی خصمانه نیز می‌تواند بر رونق آن تأثیر بگذارد. ناامنی‌های سیاسی و اجتماعی یکی از دلایل اصلی کاهش گردشگر ورودی به یک کشور و پس از آن هزینه تمام‌شده سفر به یک مقصد، عامل دیگری است که از رشد ورود گردشگران خارجی به یک کشور جلوگیری می‌کند.

 

نیلوفر منصوری: ماه گذشته بود که رئیس سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد که ورود  گردشگر به ایران ۳۰ درصد رشد داشته است، اما بررسی ها و گزارش های میدانی از فعالان صنعت گردشگری نشان از آن دارد که از ابتدای سال ۹۶ تاکنون با افت ۴۰ درصدی آمار گردشگر از اروپا، شرق آسیا و آمریکا مواجه بوده ایم. خروج آمریکا از برجام و پروژه ایران هراسی، بر بازارهای گردشگری ایران تاثیر زیادی گذاشت و  براساس آمار هتل‌ها و شرکت‌های خدمات گردشگری، ورودی گردشگران خارجی از کشورهای اروپایی، آمریکا و جنوب شرق آسیا در ۳ماهه نخست سال۹۷ با کاهش مواجه شد.

طبق گفته رئیس جامعه تورگردانان ایران ۴۲درصد ورود تورها به ایران کم شده است. ابراهیم پورفرج با بیان این مطلب توضیح داد: در بخش های مختلف گردشگری با مشکل روبرو هستیم، هم در ورود مسافر و هم در خروج گردشگر.

به گفته رئیس جامعه تورگردانان در فصل پیش رو و در فصل بهار اوج ورود تورها به ایران و اوج گردشگری ایران است ولی هرروز تورهای ورودی به ایران کنسل می شود و ما این  استرس را داریم که کنسلی تورهای ورودی به کشوربه ۵۰  و ۶۰درصد برسد.

پور فرج ادامه داد: در حال حاضر از ۴ هزارو ۳۰۰ آژانس فعال در کشور ،۱۸۲ آژانس در تورهای ورودی فعال هستند  که همه آنها حرفه ای این کار هستند. ما تور به ایران می آوریم و امنیت عامل جذب بیشتر تور به ایران است و اگر خارجی ها احساس کمی نا امنی کنند سفر خود را کنسل می کنند.

وی با اظهار نگرانی  از وضعیت پیش روی گردشگری ورودی  به کشور از رئییس سازمان میراث فرهنگی گله کرد که چرا تاکنون یک نشست با اعضای جامعه تورگردانان برگزار نکرده و از مشکلات آنها نپرسیده است.

رئیس جامعه تورگردانان ایران در بخش دیگری از صحبت های خود به حضور در نمایشگاه های خارجی اشاره کرد و گفت: براساس مقاصد پیش بینی شده برای ورود گردشگران به کشور بایددر نمایشگاه های خارجی که ۱۱ نمایشگاه است شرکت کنیم ولی با توجه به شرایط ارزی کشور به عنوان نمونه درنمایشگاه آلمان در سال های گذشته ۲ و نیم میلیارد برای ما هزینه داشت. اما با توجه به شرایط فعلی به ۶ میلیارد رسیده است. این مقدار از توان بخش خصوصی  وآژانس ها خارج است. در این میان  نقش سازمان برای تامین این مقدار چیست؟ متولی نمی گوید که ما چه کاری باید انجام دهیم. متولی حمایت نمی کند که ما بازار هایمان را از دست ندهیم.

 

فرهنگسازی برای سفر

نایب رئیس جامعه تورگردانان  با اشاره به اینکه با وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی از حیات خلوتی خارج می شود گفت: در سال های گذشته سازمان میراث فرهنگی به یک سازمان سیاسی و حیات خلوت تبدیل شده بود  که وظایف خود را که همان انجام سفر در کشور بود فراموش کرده بود.

سید محمد علی اشرف واقفی، در ادامه گفت: ما درحال حاضر شرایط مملکت را درک می کنیم و نمی خواهیم که گردشگری  و ما تافته جدا بافته باشیم ولی تقاضا داریم هر تصمیمی که برای بنگاه های اقتصادی دیده می شود برای صنف گردشگری هم دیده شود.

واقفی بیان کرد: در کشور ما سفر فرهنگسازی نشده است ودر تعطیلات همه ما به یکباره به سمت قم و مشهد و شمال  می رویم باید فرهگسازی برای سفر از مدارس و در دوران دبستان آغاز شود.

او در ادامه گفت: تمامی سمینارها و کنفرانس های داخلی و خارجی کشور در فصل بهار و پاییز و در بهترین هتل ها است. درست زمانی که تمامی هتل ها پر است و زمان ورود گردشگر به کشور است.

 

 

کارشناسان

۱

سیدمحمدعلی اشرف واقفی: هر وزارتخانه ای برای خود امکانات رفاهی دارد، تمامی وزارتخانه ها و  برای خود امکانات رفاهی و آژانس دارند که به کار حرفه ای گردشگری لطمه می زند چرا که هم خدمات خوب ارائه نمی دهند و هم گران تر است

۲

رحیمیان، عضو کانون سراسری انجمن راهنمایان:  راهنمایان به عنوان حلقه اتصال میان بخش های مختلف هستند. راهنمایان نیرو های متخصص و تحصیکرده ای هستند که با تعطیلی دفاتر فعالیت آنها با مشکل برخورد می خورد.

۳

فرامز سعیدی: ما ۹ درصد ارزش افزوده را از مسافران خود نمی گیریم  ولی باید پرداخت کنیم. پرداخت مالیات بار سنگینی را به دفاتر وارد می کند که در شرایط حاضر چاره ای جز بستن و تعطیلی دفاتر را نداریم.