سرپرست هیأت باستان شناسی محوطه باستانی معصوم‌زاده بجنورد گفت: کشف سازه‌ای هشت ضلعی، ساخته شده از سنگ‌های ورقه‌ای با ملاط گل از یافته‌های شاخص کاوش گسترده این محوطه است. ، بهزاد علی ‌طالش اظهار کرد: محوطه باستانی معصوم‌زاده بر روی برآمدگی طبیعی در سمت جنوب- جنوب‌شرقی شهر فعلی بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی و در […]

سرپرست هیأت باستان شناسی محوطه باستانی معصوم‌زاده بجنورد گفت: کشف سازه‌ای هشت ضلعی، ساخته شده از سنگ‌های ورقه‌ای با ملاط گل از یافته‌های شاخص کاوش گسترده این محوطه است.

، بهزاد علی ‌طالش اظهار کرد: محوطه باستانی معصوم‌زاده بر روی برآمدگی طبیعی در سمت جنوب- جنوب‌شرقی شهر فعلی بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی و در میان بافت شهری قرار گرفته که در حال حاضر در حدود ۵/۶ هکتار از آن به همت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان شمالی حفظ شده است.

طالش افزود: این اثر نخستین بار توسط دکتر نگهبان در سال ۱۳۴۶ شناسایی شد و با شماره ۷۰۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و سپس در سال ۱۳۵۵ محدوده آن میله کوبی و در سال‌های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۶ گمانه‌زنی و تعیین حریم آن انجام شده است.

این باستان شناس اظهار داشت: طرح کاوش گسترده این محوطه در کارگاهی به وسعت ۵۰۰ متر مربع در منتهی‌الیه بخش شمال‌شرقی محوطه آغاز شد.

او تصریح کرد: به رغم آنکه هنوز کاوش در کارگاه یاد شده به پایان نرسیده ولی تاکنون شواهدی از سده‌های دوم تا هشتم هجری قمری در آن شناسایی شده است.

به گفته طالش، سه مرحله معماری منتسب به ادوار یاد شده شناسایی شده که شامل ستون‌های آجری، سازه‌های سنگی، خشتی و چینه‌ای است.

 

۲

سومین سوپر غار عمیق ایران شناسایی شد

با پیمایش جدید هیات غارنوردی متشکل از ایران، لهستان، ایتالیا، ارمنستان و فرانسه، سومین غار عمیق ایران شناسایی و به این ترتیب رتبه‌بندی این دسته از غارها تغییر کرد.

یوسف سورنی‌نیا ـ غارشناس، غارنورد و سرپرست گروه کاوشگر سورنا ـ درباره این کشف جدید به ایسنا توضیح داد: این پیمایش در غار «قیژلان» کرمانشاه که پیش‌تر تا عمق ۴۵۰ متر آن شناسایی شده بود توسط گروهی از غارنوردان ایرانی و خارجی به مدت ۱۰ روز انجام شد که پس از فرود این تیم به عمق ۶۷۵ متر، سومین غار عمیق ایران به نام «قیژلان» ثبت شد.

به گفته او، این رتبه قبلا از آنِ غار «قلا» بود که با حدود ۵۵۹ متر ژرفا پس از غارهای «جوجار» به عمق ۱۳۰۰ متر و «پراو» با ۷۵۲ متر عمق، رتبه سوم را داشت که با پیمایش جدید این رتبه‌ها جابه‌جا شد.

سورنی‌نیا گفت: این اکتشاف در جریان اکسپدیشن ۱۰ روزه‌ای انجام شد که نزدیک به ۳۰ غارنورد از پنج کشور در آن حضور داشتند. این برنامه‌های مشترک بین‌المللی از چند سال قبل بین غارنوردان ایرانی و سایر کشورها برگزار می‌شود که هدف اصلی آن اکتشاف و پیمایش غارهای ناشناخته در مناطق بکر و دور دست است.