اظهارات بی سابقه وزیر کشور اسبق عربستان که ‘ملک سلمان’ و ولیعهد این کشور را مسئول تمامی نابسامانی های داخلی و ماجراجویی های خارجی دانست، بیانگر این واقعیت است که رژیم سعودی نه به دست دشمنان خارجی بلکه بر اثر اختلافات داخلی، در حال فروپاشی است . شاهزاده ‘احمد بن عبدالعزیز’ در ویدئویی که سه […]

اظهارات بی سابقه وزیر کشور اسبق عربستان که ‘ملک سلمان’ و ولیعهد این کشور را مسئول تمامی نابسامانی های داخلی و ماجراجویی های خارجی دانست، بیانگر این واقعیت است که رژیم سعودی نه به دست دشمنان خارجی بلکه بر اثر اختلافات داخلی، در حال فروپاشی است .

شاهزاده ‘احمد بن عبدالعزیز’ در ویدئویی که سه شنبه گذشته در فضای مجازی در سطح وسیعی منتشر شد، در پاسخ به شعارهای جمعی از تظاهر کنندگان علیه آل سعود به آنها گفت: خاندان آل سعود هیچ دخالتی در مسایل سیاسی ندارند و کسانی که مسئولیت اصلی اوضاع کنونی در یمن را بر عهده دارند، شخص شاه و ولیعهد هستند.

این شاهزاده سعودی خطاب به تظاهرکنندگانی که با تجمع در مقابل منزل وی در لندن با شعارهای مرگ بر آل سعود ، جنایات ائتلاف سعودی در یمن را محکوم می کردند، با جدا کردن حساب خاندان آل سعود از ملک سلمان و پسرش افزود: امیداریم جنگ در یمن همین امروز و نه فردا پایان یابد.

بروز اختلاف میان خاندان آل سعود دو دلیل عمده دارد. ملک سلمان به دو عامل اصلی بقای آل سعود یعنی قبیله (خاندان سلطنتی) و مذهب به شدت لطمه وارد کرده است . دوران کنونی در حالی شاهد یکی از بی نظیرترین کشمکش ها در درون خاندان سلطنتی است که در گذشته و در بدترین شرایط ، بسیاری از موضوعات در داخل این خاندان حل و فصل می شد و موضوع به سطح جامعه کشیده نمی شد.  تردیدی نیست که ‘محمد بن سلمان’ ولیعهد جوان سعودی در اقدامی که بیشتر به کودتا شبیه است، بدون نوبت و طی کردن مراحل و مناسک، قدرت در کشور را قبضه کرده است . او که به خوبی می داند این ترقی تنها به لطف حمایت پدرش صورت گرفته و مورد رضایت دیگر اعضای خاندان سلطنتی نیست، با کوچک ترین بهانه ای ، افراد مخالف را دستگیر و روانه زندان می کند.

او علاوه بر آنکه ‘متعب بن عبدالله’ فرزند شاه قبلی و وزیر گارد ملی و ‘ولید بن طلال’ میلیارد معروف سعودی و دیگر پسر عموی خود را برای مدتی میهمان هتل ‘رتیز کارلتون’ کرد، دو تن دیگر از شاهزاده های معروف کشور به نام های ‘عبدالعزیز بن فهد’ و ‘ترکی بن عبدالله’ را هم بازداشت کرده، اما خبری از سرنوشت آنها در دسترس نیست .

گفته می شود، بن فهد ۳۳ درصد از سهام شرکت ‘ام بی سی’ را در اختیار دارد. بن سلمان ولیعهد سعودی، پسر عموی خود را در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۷ بازداشت کرد. منابع رسانه ای می گویند، بازداشت بن فهد چند علت داشت که از جمله آنها تمایل بن سلمان برای دستیابی به بخشی از دارایی های او است.

بن فهد همچنین به ‘محمد بن زاید آل نهیان’ ولیعهد ابوظبی دشنام داده بود. بعضی از منابع رسانه ای گفتند، بن سلمان با بازداشت عبدالعزیز تلاش کرد بن زاید را که متحد بن سلمان محسوب می شود، راضی کند.

ترکی بن عبدالله بن عبدالعزیز دیگر شاهزاده ای است که از سرنوشت او پس از بازداشت، اطلاعی در دست نیست. بن عبدالله در دوره پادشاهی پدرش، امیر منطقه مکه مکرمه بود. او در ماه نوامبر گذشته بازداشت شده است.

علاوه بر این بسیاری از مردم همچنان اعتقاد دارند که ‘منصور بن مقرن بن عبدالعزیز’ معاون امیر منطقه ‘عسیر’ که نوامبر گذشته در اثر سقوط بالگرد در مرز عربستان و یمن جان باخت، به دستور مستقیم بن سلمان کشته شده است .

همه اینها در حالی بود که چنانچه گفته شد، در گذشته و در بدترین شرایط هم پیامدهای اختلافات بین اعضای خاندان حاکم سعودی، مهار می شد تا وحدت آنها حفظ شود.

شاید اقدامات بن سلمان در ابتدا، سرآغاز انجام اصلاحات در سیاست داخلی و خارجی کشوری محسوب می شد که سالها محافظه کاری از شاخصه های اصلی آن بود، اما پس از گذشت یک سال، علایمی بروز کرد که آل سعود را متزلزل تر نشان می دهد.

یکی از این علایم جنگ بی پایان یمن و خسارات جانی و مالی فراوانی است که آل سعود در این راه متحمل شده است .  سه سال و نیم از جنگ یمن که بن سلمان آن را به راه انداخته است، می گذرد. با وجود ویرانی زیرساخت ها و تاسیسات حیاتی یمن و کشته یا زخمی شدن هزاران غیرنظامی یمنی، هیچ افق روشنی برای پایان این جنگ به چشم نمی خورد.

ائتلاف نظامی در حالی هیچ دستاوردی از این جنگ نداشته که هر روز با انتقاد بیشتر مجامع جهانی و حقوق بشری هم مواجه می شود .  هدف قرار دادن اتوبوس حامل کودکان یمنی در ماه آگوست (مرداد/شهریور) که منجر به کشته شدن نزدیک به ۴۰ کودک شد و نیز حمله دیگری که در آن هم حدود ۲۲ کودک یمنی کشته شدند، عربستان را با مشکلات زیادی روبه رو کرده است. در پی این رویداد ریاض در معرض محکومیت های تند بین المللی قرار گرفت تا جایی که حتی شماری از اعضای کنگره آمریکا نیز این اقدام را محکوم کردند.