اگرچه حاکمان مختلف از آل سعودی همیشه و در همه حال هر نوع صدای مخالفی را در عربستان در نطفه خفه کرده اند، اما شاید اقدامات سرکوبگرانه یک سال اخیر که توسط ‘محمد بن سلمان’ انجام شده را نتوان با هیچ دوره ای از حکمرانی این خاندان مقایسه کرد. رژیم سعودی از ۱۰ سپتامبر سال […]
اگرچه حاکمان مختلف از آل سعودی همیشه و در همه حال هر نوع صدای مخالفی را در عربستان در نطفه خفه کرده اند، اما شاید اقدامات سرکوبگرانه یک سال اخیر که توسط ‘محمد بن سلمان’ انجام شده را نتوان با هیچ دوره ای از حکمرانی این خاندان مقایسه کرد.
رژیم سعودی از ۱۰ سپتامبر سال ۲۰۱۷ تاکنون نزدیک به ۲۵۰ نفر از افراد نخبه ، روحانیون ، مخالفان سیاسی، فعالان مدنی، شعرا و کارشناسان اقتصادی و دانشگاهیان را با وجود مخالفت های داخلی و خارجی دستگیر کرده و هر روز هم بر دامنه این دستگیری ها افزوده است . دستگیری ها، طیف های مختلف جامعه عربستان را در بر گرفته، از ‘سلمان العوده ‘ و ‘عایض القرنی’ که سالها تعلیمات آنها نقل محافل دانشگاهی و سلفی بوده تا خطیبان و سخنرانان حرم نبوی و مسجدالحرام که دایره سخنان آن از توصیه به فضایل اخلاقی و دوری از رذایل فراتر نمی رود.
زنان به ویژه حقوقدانان و فعالان مدنی طیف دیگری هستند که در یک سال اخیر هدف حمله و دستگیری و در مواردی اعدام قرار گرفته اند . نادیده گرفتن حقوق زنان به رغم ادعای سران این کشور در مورد اعطای آزادی بیشتر به آنان است . عربستان نه تنها عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل است که رئیس کمیته وضعیت زنان در این سازمان نیز هست و این در حالی می باشد که این قشر در عربستان تقریبا از هیچ حقوقی برخوردار نیست و فعالان زن مستبدانه بازداشت می شوند.
رژیم سعودی طی دو سال اخیر با وضع برخی قوانین و اعطای آزادی ظاهری به زنان این کشور ، تلاش دارد، رژیم را از مدافعان حقوق بشر معرفی کند. دولت در این راستا ، به زنان اجازه رانندگی داد ، ورود آنها به ورزشگاه ها را آزاد کرد ، به کارگیری زنان در برخی مشاغل را مجاز نمود و در زمینه حقوق مدنی برخی امتیازها را برای آنان قائل شد . این اقدامات که دولت از آنها به عنوان اصلاحات یاد کرد، در همین حد باقی ماند و هرگز اجازه داده نشده همین حداقل ها هم به حوزه سیاست تسری یابد.
رژیم عربستان نه تنها فعالیت در حوزه سیاسی را تنگ تر از گذشته کرد، بلکه تمامی زنانی را که پیشتر به اتهام درخواست های مدنی دستگیر می کرد ، این بار به اتهامات سیاسی از جمله جاسوسی متهم و به زندان انداخت.
یکی از این زنان ‘اسراء الغمغام’ نام دارد . اسراء ، فعال زن ۲۹ ساله سعودی دسامبر ۲۰۱۵ ( آذرماه ۹۴) به همراه همسرش ‘موسی الهاشم’ به اتهام آنچه تدارک برای برپایی تظاهرات ضد دولتی در ‘قطیف’ عربستان نامیده شده، بازداشت شد.
الغمغام تنها زن دربند سعودی نیست که به دلیل عقاید و فعالیت های خود در مخالفت با رژیم ریاض زندانی است، بلکه ۱۳ تن دیگر نیز در زندان به سر می برند که کسانی چون ‘لجین الهذلول’، ‘عزیزه الیوسف’، ‘ایمان النفجان’ و ‘سمر بدوی’ نیز در انتظار حکم اعدام هستند.
در آخرین مورد دهم مرداد ماه گذشته نیروهای امنیتی با حمله به منازل برخی زنان فعال مدنی شماری از آنها را دستگیر کردند. در میان دستگیر شدگان سمر بدوی و ‘نسیمه الساده’ حضور داشتند. دستگیری این افراد بود که به بروز تنش در روابط ریاض و ‘اوتاوا’ منجر شد. گزارش های منتشره از سوی مخالفان سعودی حاکی است که بازداشت شدگان از کمترین توجه در زمینه پزشکی برخوردارند و حتی برخی از روحانیون دستگیر شده مانند العوده و الحوالی از وضعیت جسمی مناسبی برخوردار نیستند، اما به آنها اجازه درمان خارج از زندان داده نشده است .
علاوه بر این بسیاری از زندانیان علاوه بر اینکه از حق دسترسی به وکیل و تماس با خانواده خود محروم هستند، تحت شدیدترین شکنجه ها قرار می گیرند. حساب کاربری ‘معتقلی الرای’ در توئیتری که متعلق به مخالفان سعودی است ، اواخر مرداد ماه نوشت: بر اساس اخبار موثقی که به دست آومده، یکی از مبلغان مذهبی با نام ‘شیخ سلیمان الدویش’ در زندان بر اثر اعمال شکنجه جان خود را از دست داده است .
الدویش که یکی از مبلغان سعودی است ۲۲ آوریل ۲۰۱۶ (۲ اردیبهشت ۱۳۹۵) دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال داده شد . خانواده وی هم می گویند که از محل نگهداری او خبر ندارند.
بی توجهی رژیم سعودی به مسایل حقوق بشری تنها به دستگیری فعالان مدنی خلاصه نمی شود. گزارش گروه های مخالف سعودی حاکی است علاوه بر بدرفتاری با افراد و اعضای خانواده در حین دستگیری ، بستگان فعالان مدنی از محل نگهداری و کوچک ترین امکان ارتباطی با آنها محروم می شوند و بعضا ماه ها زمان می برد تا محل نگهداری افراد دستگیر شده، اعلام شود، هر چند موارد زیادی هم هست که اعضای خانواده نه تنها از وضعیت عزیز خود بی خبرند، بلکه چنانچه درخواستی برای اطلاع از محل بازداشت آنها داشته باشند یا با آنها ابراز همدردی کنند، خود هم دستگیر می شوند.