محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی دولت دوازدهم سال گذشته در حالی شروع به کار کرد که حسن روحانی رییس جمهور کارنامه به نسبت موفقی از عملکرد خود در دولت یازدهم ارائه داده بود. هرچند برخی از مطالبات عمومی و وعده های داده شده آقای روحانی در رقابت های انتخاباتی سال ۹۲ تحت تاثیر […]
محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی
دولت دوازدهم سال گذشته در حالی شروع به کار کرد که حسن روحانی رییس جمهور کارنامه به نسبت موفقی از عملکرد خود در دولت یازدهم ارائه داده بود. هرچند برخی از مطالبات عمومی و وعده های داده شده آقای روحانی در رقابت های انتخاباتی سال ۹۲ تحت تاثیر مذاکرات هسته ای، نادیده انگاشته شده بود اما در مجموع دست آورد مهمی همچون برجام در دولت یازدهم به مصابه وزنه ای سنگین در عملکرد دولت تدبیر و امید تلقی می شد. از این رو در انتخابات سال ۹۶ جریان اصلاحات با تمام امکانات خود از پیروزی حسن روحانی در انتخابات استفاده کرد تا بلکه بتواند بار دیگر گفتمان مردمسالاری و جامعه مدنی را احیا کند. اما وقایع و رویدادهای پس از انتخابات به نحوی پیش رفت که نه تنها وعده های داده شده توسط رییس جمهور محقق نشد بلکه در بسیاری موارد جریان اصلاحات که تمام سرمایه های معنوی و اجتماعی خود را به پای دولت خرج کرده بود، از طرف دولت نادیده گرفته شد. هفته گذشته فاطمه ذوالقدر نماینده مردم تهران در مجلس و عضو فراکسیون امید، با حضور در دفتر روزنامه «جمله»، پیرامون این موضوع و دیگر مسائل روز کشوربه اظهار نظر پرداخت که در ادامه می خوانید.
نماینده مردم تهران در مجلس پیرامون حمایت هایی که نمایندگان مجلس از آقای روحانی در دوران انتخابات اظهار داشت: در واقع نمایندگان مجلس به خصوص نمایندگان فراکسیون امید در پیروزی مجدد آقای روحانی در سال ۹۶ نقش بسزایی داشتند. نمایندگان الحق و الانصاف در رقابت های انتخاباتی سال ۹۶ با تمام وجود از آقای روحانی و عملکرد او حمایت کردند. به خاطر دارم در روزهای منتهی به انتخابات شخصاً از عسلویه تا بوشهر روستا به روستا سفر کرده و مردم را به انتخاب مجدد آقای روحانی دعوت کردم. نمایندگان شهرستان ها نیز به همین ترتیب عمل کردند تا این دولت به پیروزی برسد. در چنین شرایطی و بعد از تلاش های فراوانی که نمایندگان در جهت پیروزی مجدد آقای روحانی انجام دادند، مشاهده کردیم که افرادی توسط دولت به عنوان فرماندار، استاندار دیگر پست ها توسط دولت دوازدهم انتخاب شدند که نه تنها با گفتمان اصلاحات قرابتی نداشته بلکه با نمایندگان وابسته به جریان اصلاحات نیز دارای تضاد فاحشی هستند. متاسفانه به رغم تلاش هایی که نمایندگان اصلاح طلب برای پیروزی آقای روحانی انجام دادند اما آقای روحانی با نظر جریان مخالف اصلاحات و جریان رقیب، فرمانداران، استانداران و مدیران کل استانی را انتخاب کردند.
وی افزود: برخی از نمایندگان فراکسیون زنان مجلس گاهی اوقات اظهار می داشتند که آنقدر ما از این دولت حمایت کردیم که برخی به ما می گویند شما دولتی هستید نه مجلسی. با این حال ما به دلیل حفظ منافع و مصالح کشور لازم دیدیم تا از انتخاب مجدد آقای روحانی حمایت کنیم و این کار را کردیم. در مقابل نیز این انتظار را داشتیم تا نظر نمایندگان حامی دولت در انتخاب و انتصاب مدیران ارشد استانی لحاظ گردد. این کمترین توقعی بود که نمایندگان از دولت دوازدهم داشتند. ذوالقدر تاکید کرد: به رغم تمام حمایتی که نمایندگان امید از آقای روحانی داشتند، آقای روحانی در بیشتر انتصاب هایی که انجام دادند به نوعی نظر جناح رقیب را اعمال کردند و حتی می توان گفت در انتخاب وزیران دیدگاه نمایندگان فراکسیون امید را کمتر توجه قرار داده و بیشتر بر اساس نظر جرییان مخالف اصلاحات افراد را انتخاب کردند.
عضو فراکسیون امید در مجلس پیرامون وضعیت بحرانی اقتصاد کشور اظهار داشت: نه تنها فراکسیون امید بلکه دیگر فراکسیون های مجلس ابتدا تلاش کردند با نامه نگاری به دولت هشدار داده و عواقب عملکرد تیم اقتصادی را به دولت گوشزد کنند. وی ادامه داد: طی چند نامه فراکسیون امید از آقای روحانی درخواست کرد نسبت به ترمیم کابینه و تغییر داوطلبانه تیم اقتصادی اقدام کند. ما به خوبی می دانستیم که تا جایی که ممکن است نباید کار به استیضاح وزیران بکشد چرا که استیضاح وزیران دولت جدای از آنکه وقت مجلس را به شدت می گیرد، دارای حواشی های زیادی است که ناخواسته هزینه هایی را به کشور تحمیل می کند. بنابراین امیدوار بودیم آقای روحانی درخواست نمایندگان را در نظر گرفته و نسبت به تغییرات لازم در تیم اقتصادی اقدام کند. اما در کمال تاسف رئیس جمهور هیچ واکنشی نسبت به درخواست نمایندگان از خود نشان نداد. ما بارها از آقای رئیس جمهور تقاضا کردیم برای تعامل بیشتر دولت و مجلس داوطلبانه به خانه ملت بیاید و از نزدیک با نمایندگان تعامل داشته باشند. اما این درخواست نمایندگان نیز مورد بی تفاوتی رئیس جمهور قرار گرفت. برای این منظور ما حتی تعطیلات مجلس را لغو کردیم تا فرصت گفت و گو میان دولت و مجلس از دست نرود اما با این حال هیچ حرکت مثبتی از طرف دولت دیده نشد.
سیاست های اخیر دولت در بحث اقتصادی، سیاست های خوبی ارزیابی می شود اما به دلیل عدم وجود ساختار مناسب، سوء مدیریت و عدم نظارت بر اجرای سیاست های اقتصادی، بار دیگر ما شاهد این واقعیت تلخ بودیم که اجرای این سیاست ها نیز برای عده ای تبدیل به رانت شده و نتیجه مثبتی در جامعه از خود نشان نداد. در چنین شرایطی وقتی مردم شاهد سوء مدیریت و عدم شفافیت در عرصه های مختلف اقتصادی همچون بازار ارز ، سکه ، خودرو و مایحتاج عمومی هستند، طبیعی است که بی اعتمادی در جامعه رشد چشمگیر و فزاینده ای پیدا می کند. در کنار فضای بی اعتمادی در جامعه و افزایش چشمگیر قیمت مایحتاج ضروری، رسانه های خارجی و بعضاً داخلی نیز به این بی اعتمادی دامن زده و جامعه را به سمت بحران هدایت می کنند. اما با این حال با برخی اقداماتی که دولت در چند هفته اخیر انجام داد، تا حد زیادی از التهابات اولیه بازار کاسته و آرامشی نسبی در بازار حاکم شده است. دولت تلاش دارد تا در بازار مواد اولیه و مایحتاج ضروری مردم ورود پیدا کرده و از التهاب مجدد این بازارها جلوگیری کند.
ذوالقدر اظهار داشت: یکی از انتظاراتی که مردم از دولت دارند این است که نتیجه سیاست های اتخاذ شده را در بازار ببینند. اگر در اثر التهاب بازار یکی از اقلام مانند مرغ از ۸ هزار تومان به ۱۵ هزار تومان می رسد، وقتی دولت اعلام می کند نیاز بازار را تامین کرده ، مردم توقع دارند قیمت مرغ به قبل بازگردد. یعنی در واقع مردم انتظار دارند شاهد ارزان شدن اقلام نیز باشند.
عضو فراکسیون بانوان مجلس با اشاره به عملکرد مثبت دولت یازدهم اظهار داشت: در دولت اول آقای روحانی، اقتصاد کشور به یک ثبات نصبی رسیده بود و رشد اقتصادی خوبی را در کشور شاهد بودیم و به همین دلیل بود که نمایندگان اصلاح طلب نیز با افتخار از انتخاب مجدد آقای روحانی دفاع می کردند. اما متاسفانه با خروج آمریکا از برجام و ایجاد فضای ملتهب روانی تاثیر بسیار بدی بر اقتصاد کشور گذاشت و وضعیت را به آنجایی کشید که امروز شاهد آن هستیم. باید بر این نکته تاکید داشته باشم که بیشتر از خروج آمریکا از برجام، این فضای رسانه ای و عملیات روانی دشمن بود که تاثیر بیشتری بر اقتصاد کشور گذاشت. تا قبل از این التهابات گمان می رفت در بدترین وضعیت پس از خروج آمریکا از برجام، دلار حداکثر تا ۸ هزار تومان بالا برود اما فضای ایجاد شده در کشور موجب شد تا قیمت دلار به طور لجام گسیخته ای افزایش یابد.
وی تاکید کرد: اگر اروپا آنچنان که وعده داده است بر سر تعهدات خود بماند امیدواریم در مدت زمان کوتاهی شاهد بازگشت آرامش به اقتصاد کشور باشیم. اگر با مدیریتی صحیح نظارتی دقیق پیش برویم کمتر از شش ماه می توانیم بار دیگر ثبات را به اقتصاد کشور بازگردانیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به عدم تحقق وعده های دولت دوازدهم گفت: آقای روحانی در رقابت های انتخاباتی سال ۹۶ وعده هایی به مردم دادند و نمایندگان حامی دولت نیز بر اساس همین وعده ها از او حمایت کردند. اما این وعده ها به دلایل مختلفی محقق نشد. امروزه افراد زیادی به ما کنایه می زنند که چرا به رغم آنکه از آقای روحانی در انتخابات حمایت کردید، امروز منتقد او هستید؟! در پاسخ این افراد باید گفت درست است که ما از انتخاب مجدد آقای روحانی حمایت کردیم اما نمی توانیم فراموش کنیم که ما قبل از آنکه حامی دولت باشیم، نمایندگان ملت هستیم. بنابراین نمی توانیم نسبت به مشکلات موجود در کشور بی تفاوت ظاهر شده و از دولت انتقاد نکینم. وظیفه نمایندگان ملت با هر گرایشی این است که در وحله اول از حق مردم دفاع کند. نمایندگان اصلاح طلب مجلس در چندین مورد جزء منتقدین اصلی دولت بودند. از جمله این موارد می توان به موضوع موسسات مالی و اعتباری اشاره کرد که نمایندگان فراکسیون امید در این مساله ورود پیدا کرده و با انتقاد از عملکرد دولت، مطالبات ملت را پیگیری کرد. مساله دیگر این است که انتقاد از دولت به معنای مخالفت با دولت نیست. بلکه هدف اصلاح امور و یاری رساندن به دولت است.