جمله، گروه محیط زیست پروفسور علی یخکشی، پدر دانش محیط زیست کشور که پیشتر بخش اول مصاحبه با او را در روزنامه منتشر کردیم «در بخش بعدی همان مصاحبه که منتشر نشد» با اشاره به وضعیت منابع آب در کشور گفت: بحران آب، يك بحران جهانی است که در کتاب شناخت، حفاظت و بهسازی محيطزيست […]
جمله، گروه محیط زیست
پروفسور علی یخکشی، پدر دانش محیط زیست کشور که پیشتر بخش اول مصاحبه با او را در روزنامه منتشر کردیم «در بخش بعدی همان مصاحبه که منتشر نشد» با اشاره به وضعیت منابع آب در کشور گفت: بحران آب، يك بحران جهانی است که در کتاب شناخت، حفاظت و بهسازی محيطزيست ايران توجه تصميمگيران مملكت را به اين سمت معطوف کردم که بايد به تفكر مديريت در اين مملكت، سامان داد.
پدر دانش محیط زیست در ایران با بیان اینکه در طی سالها چاههای عمیق غیرمجاز زیادی در سطح کشور احداث شد که بحران آب را تشدید کرد، گفت: بیش از ۱۰۰ سد در استان آذربایجان احداث شد و آبهای سطحی را جمع آوری کرد که موجب خشک شدن رودخانهها، تالابها و پارک ملی دریاچه ارومیه شد. بررسیهای علمی نشان میدهد که در مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری مانند ایران ۲۰ درصد آبهای پشت سدها در اثر تابش نور خورشید تبخیر می شود.
یخکشی عنوان کرد: دولت به دنبال راهی برای مدیریت و حل بحران آب کشور است اما در صورت ادامه روند خشکسالی، ازدیاد جمعیت در ایران و مصرف آب بی رویه، این بحران شدیدتر میشود. ممکن است در آینده نه چندان دور بسیاری از شهرهای ایران فاقد آب شوند و مردم آن مناطق به ویژه مردم فلات مرکزی ایران مجبور به مهاجرت شوند و اگر به استانهای دیگری که آب بیشتری در اختیار دارند مهاجرت کنند قطعا بحران شدید فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و کمبود منابع آبی در این استانها به وجود میآید.
وی با تاکید بر اینکه باید دولت بحران آب کشور را پیشبینی کند و راهکارها و تمهیدات لازم را برای جلوگیری از تشدید این بحران انجام دهد، افزود: ما خودمان آب را در مملکتمان مدیریت نمیکنیم و کار را به دست متخصصان نمیسپاریم. قرن ۲۱ عصر تفکر و تعقل و فناوری است. نباید در این زمان سلیقهای کار کرد. اشتباه ما در همین کار سلیقهای است. ما پانصد میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی داریم. این رقم برخی سالها کاهش مییابد ولی درمجموع حدود ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد آن را مصرف میکنیم و باقی این میزان را براثر سوءمدیریت از دست میدهیم.
پدر دانش محیط زیست ایران در ادامه با انتقاد از وضعیت دفع پسماند در کشور گفت: مدتهاست میگویم شهرداریها به جای دفع بهداشتی زباله، آنها را به جنگلها میبرند که این موضوع باعث میشود شیرابهها به ریشه درختان و آبهای زیرزمینی آسیب برساند.
نویسنده کتاب شناخت، حفاظت و بهسازی محیط زیست با بیان اینکه دفع زباله در جنگل بارها عامل آتشسوزی شده است، افزود: این موضوع در شمال به دلیل حجم مسافر بیشتر احساس میشود و باید سه استان شمالی مازندران، گیلان و گلستان در این زمینه با جلسه مشترک به راهکاری منطقی در زمینه کمپوست و دفن بهداشتی برسند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در پاسخ به سوالی در زمینه علت استقبال نکردن دولت از طرحهای مربوط به استفاده بهینه از زباله نظیر اختراع ثبت شده توسط اسماعیل خاتمینژاد مخترع بهشهری« سیستم تبدیل زبالههای پت به دیوارهای آماده سبک» گفت: ما معضل فرهنگی داریم و در دستگاههای خدمترسان کارهای دسته جمعی را دوست نداریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه گوتینگن آلمان با بیان اینکه عضو کمیته اکوتوریستی بوده است، افزود: بومگردی و طبیعتگردی به شکل فعلی در کشور مشکلات عدیدهای ایجاد میکند، چراکه روستائیان و شهرنشینان، با دو فرهنگ متضاد تفاوتهای فرهنگی هم را یاد نگرفتند و صرفا راه را باز میکنیم تا به سبک غربی به روستاها بروند.
وی با بیان اینکه طبیعتگردی درمان بسیاری از دردهای ما است، تصریح کرد: مردم ایران به دلیل شرایط موجود دچار مشکلات روانی زیادی شدند که میتوان به جای داروی شیمیایی آنها را به سمت این روش درمانی برد.
پدر دانش محیط زیست کشور با تاکید بر اینکه اگر پرسشنامه درست کنیم درصد بالایی تعریف جنگل را نمیدانند، افزود: در کتاب شناخت، حفاظت و بهسازی محیط زیست هیجده وظیفه جنگل از تولید اکسیژن تا حفاظت خاک را به صورت ارزش ریالی بیان کردم.
پروفسور یخکشی با بیان اینکه از سه هزار سال پیش پادشاهان هخامنشی به درختکاری اهمیت میدادند، گفت: در دوران ابتدایی در کتابها خواندم انوشیروان ساسانی فردی را در حال کاشت درخت گردو میبیند و میگوید تو که نمیتوانی اکنون از آن برداشت کنی فرد جواب میدهد «دیگران کاشتند ما خوردیم ما میکاریم دیگران بخورند» وی با بیان اینکه آب مهریه حضرت زهراست و امام رضا(ع) ضامن آهو است، ادامه داد: توسعه پایدار در فرهنگ ایرانی اسلامی قرنها پیش تعریف شده است نه آنچه سازمان ملل در قرن بیستم تعریف کرد.