«خالد الفالح» وزیر نفت عربستان و رئیس کمیته مشترک وزارتی اوپک گفت، قیمت کنونی نفت برای همه رضایت بخش است و پیوسته باید میان عرضه و تقاضا توازن برقرار باشد. وی در نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک (JMMC) در الجزایر با اعلام […]

«خالد الفالح» وزیر نفت عربستان و رئیس کمیته مشترک وزارتی اوپک گفت، قیمت کنونی نفت برای همه رضایت بخش است و پیوسته باید میان عرضه و تقاضا توازن برقرار باشد. وی در نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک (JMMC) در الجزایر با اعلام این مطلب افزود ، باید به اندازه نیاز بازار به آن نفت تزریق کرد. ما اطمینان داریم عرضه نفت پس از اتخاذ اقدام های طولانی مدت کافی خواهد بود، باید اطمینان لازم را به بازار داد و تلاش‌ها را ادامه دهیم.
الفالح همچنین خواستار گفت و گوی همه کشورهای تولید کننده نفت در اوپک و خارج از آن و ایجاد ساز و کارهایی برای همکاری میان آنها جهت مقابله با نوسانات بازار شد. وزیر نفت عربستان اضافه کرد، اوپک و شرکای آن نتایج خوبی به دست آورده‌اند .وی افزود، همه می‌دانند بازار نفت اهمیت زیادی برای بخش انرژی و اقتصاد کشورهای ما دارد اما بازار همچنان نیاز به تولید بیشتر کربوهیدرات دارد .الفالح در ادامه گفت، اوپک نقش مهمی در ایجاد ثبات در بازار نفت ایفا کرد و در این چارچوب در ماه ژوئن تصمیم به افزایش تولید نفت گرفت که اقدامی مثبت بود .
وزیر نفت عربستان با اشاره به تاثیرگذاری دو عنصر عرضه و تقاضا در بازار در خصوص نتایج ایجاد توازن میان این دو ابراز خوش بینی کرد و گفت، افزایش تقاضای یک و نیم میلیون بشکه ای وجود دارد و این شاخصی تشویق کننده است. وی در عین حال گفت باید هوشیار و بیدار بود و دانست چالش های پیش روی کشورهای در حال توسعه چیست و این چالش ها چه تاثیراتی بر اقتصاد و بازار بزرگ نفت می گذارد.
الفالح در ادامه خواستار این شد که کشورهای تولیدکننده در خصوص تحولات بازار نفت دست‌ بسته نمانند و شرایط ژئوپلتیک را در نظر بگیرند و راهبردی مناسب داشته باشند و مقادیری که بازار نفت به آن نیازمند دارد ، فراهم کنند تا بازار نه از جهت عرضه و تقاضا دچار آسیب نشود.
وی در ادامه بر ضرورت گفت و گوی تولیدکنندگان با هم و همچنین گفت و گوی آنها با مصرف کنندگان تأکید کرد. الفالح در مورد توافق ۲۰۱۶ الجزیره هم گفت، این توافق ثابت کرد کار مشترک ضرورتی انکار ناپذیر است. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه گذشته در توییتی تحقیر آمیز از کشورهای حاشیه خلیج فارس خواست تا قیمت نفت را پایین نگه دارند. وی نوشت› ما از کشورهای خاورمیانه حمایت می‌کنیم. آنها بدون ما مدت چندانی در امان نخواهند بود و با این حال همچنان قیمت‌های نفت را بالا و بالاتر می‌برند! ما این را به خاطر خواهیم سپرد. اوپک باید قیمت‌های نفت را اکنون پایین بیاورد.’
به دنبال اقدام ترامپ مبنی بر خروج از توافق هسته ای و تصمیم او برای بازگرداندن اقدامات ضد ایرانی که احتمالا به کاهش سطح صادرات نفت کشور منجر می‌شود، قیمت نفت برای اولین بار از نوامبر ۲۰۱۴ به ۸۰ دلار در هر بشکه رسید؛ چرا که این اقدام در شرایطی که عرضه برخی تولیدکنندگان نفت جهان از جمله ونزوئلا در حال کاهش است و ریسک‌ کاهش تولید کشورهایی چون لیبی و نیجریه همچنان باقی است، موجب شد نگرانی از کاهش عرضه به شدت افزایش یابد. در اجلاس امروز شرکت کنندگان در خصوص افزایش تولید تا سقف یک میلیون بشکه توافق کردند اما تحلیلگران و کارشناسان نفتی برآورد می کنند که قیمت نفت برنت از ۸۰ دلار نیز افزایش یابد.
دهمین جلسه کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت اوپک و غیراوپک (JMMC) صبح یکشنبه در الجزیره آغاز به کار کرد. این کمیته به ریاست عربستان و با حضور نمایندگانی از ۲۴ کشور و از جمله جمهوری اسلامی ایران برگزار شده است. گفته شده وزیران انرژی ۱۰ کشور در این اجلاس حضور دارند. «حسین کاظم پور اردبیلی » نماینده ایران در هیات عامل اوپک ، ریاست هیات ایرانی شرکت‌کننده در این اجلاس را بر عهده دارد. بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پیش از این اجلاس گفته بود ایران بر این باور است که کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت اوپک و غیراوپک (JMMC) هیچ گونه حق تصمیم‌گیری و اختیار قانونی ندارد.
نوسانهای شدید قیمت نفت خام از پدیده های مهم اقتصادی و سیاسی تلقی می گردد و مناظرات و مباحثات علمی بی شماری را بر می انگیزد. در یک بازار رقابتی یا انحصاری، قیمتهای واقعی متناسب با افزایش یا کاهش هزینه های نهایی تغییر می یابد و اصولا افزایش یا سقوط شدید قیمتها دور از انتظار است. آیا نظریه اقتصادی نحوه بهره برداری از منابع طبیعی پایان پذیر قادر به توضیح نوسانهای شدید قیمت نفت خام در گذشته می باشد؟ اگر بتوان به علل واقعی نوسانهای قیمت نفت خام در گذشته پی برد، ارایه تصویر واقع بینانه ای از قیمتهای نفت خام در آینده نیز امکان پذیر خواهد شد.