فرونشست زمین در ورامین که مسئولان می‌گویند با سالانه ۳۶ سانتیمتر نشست، رتبه نخست جهان را از آن خود کرده آنقدر حاد شده که رفته رفته درحال نزدیک شدن به مناطق مسکونی شهری در این شهرستان و نیز خط سراسری راه‌آهن مشهد- تهران است. پدیده فرونشست زمین در ورامین موضوع تازه‌ای نیست و از چند […]

فرونشست زمین در ورامین که مسئولان می‌گویند با سالانه ۳۶ سانتیمتر نشست، رتبه نخست جهان را از آن خود کرده آنقدر حاد شده که رفته رفته درحال نزدیک شدن به مناطق مسکونی شهری در این شهرستان و نیز خط سراسری راه‌آهن مشهد- تهران است.
پدیده فرونشست زمین در ورامین موضوع تازه‌ای نیست و از چند سال پیش خبرهای آن منتشر شده و هر روز در زمین‌های کشاورزی این شهرستان شکاف‌های عمیقی به وجود می‌آید، آبخوان‌ها نابود می‌شود و کشاورزی بدون آب در معرض نابودی قرار می‌گیرد. طی سال‌های اخیر به دلیل برداشت‌های بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی، شکاف‌های عمیقی در دشت ورامین به وجود آمده و بسیاری از زیرساخت‌های شهرستان‌های ورامین و پیشوا از جمله تیرهای برق، دیواره‌های دامداری‌ها، میله‌های چاه‌ها و کانال‌های انتقال آب از بین رفته است.
شکاف‌های ایجاد شده در زمین‌های کشاورزی روستای معین‌آباد پیشوا و ابردژ ورامین تا آنجا ادامه یافته که کشاورزی در این زمین‌ها امکان‌پذیر نیست و پر کردن چاله‌های ایجاد شده با خاک نیز نمی‌تواند جلوی پیشروی آن را بگیرد.
فرونشست زمین در منطقه ابردژ ورامین تا نزدیکی راه‌آهن سراسری تهران – مشهد امتداد یافته و ادامه این روند می‌تواند خطرات پیش‌بینی‌نشده‌ای را برای قطارهای عبوری از این مسیر هم به وجود آورد. گرچه این فرونشست‌ها تاکنون زمین‌های کشاورزی را تحت‌تاثیر قرار می‌داد و به دلیل دور بودن از مناطق مسکونی، خطری برای ساکنان مناطق مختلف دشت ورامین به همراه نداشت، اما این بار بروز پدیده فرونشست در روستای تقی‌آباد ورامین، زنگ خطر فرونشست زمین در نزدیکی شهر را به صدا درآورده و اگر امروز برای آن چاره‌ای اندیشیده نشود ممکن است فردا هیچ اقدامی برای پیشروی این پدیده نتوان انجام داد.
معاون فنی اداره‌کل محیط‌زیست استان تهران در همین باره گفت: شهرستان ورامین با سالانه ۳۶ سانتیمتر نشست زمین رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده است. مهرداد کتال محسنی، در جلسه مشترک استاندار با صاحبان صنایع و کشاورزان ورامین اظهار داشت: برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی در دشت ورامین باعث بروز پدیده فرونشست شده است.
وی افزود: حد مجاز برداشت آب از سطح آب‌های زیرزمینی، بر اساس استانداردهای موجود، ۴۰ درصد مخزن است در صورتی که امروز میزان برداشت آب از منابع قابل استحصال تا ۱۲۰ درصد رسیده که نتیجه آن بروز پدیده فرونشست زمین‌های دشت ورامین است. این مسئول تأکید کرد: اگر امروز برای رفع این مشکل و جلوگیری از افزایش میزان برداشت، چاره‌ای اندیشیده نشود، در آینده نه چندان دور از اثرات منفی فرونشست زمین در دشت ورامین کل استان متأثر می‌شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ورامین نیز برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی را عامل مهمی در نابودی کشاورزی این شهرستان اعلام کرد.
محمدحسین تاجیک، گفت: کمبود منابع آبی در دشت ورامین باعث شده از ۸۰ هزار هکتار زمین قابل کشت، تنها ۳۷ هزار هکتار زیرکشت انواع محصولات زراعی و باغی برود. وی اظهار داشت: کمبود منابع آبی باعث شده برخی افراد سودجو، بیش از حد مجاز نسبت به استحصال آب از منابع زیرزمینی اقدام کنند که این امر باعث خالی شدن آبخوان از آب شده و در اثر آن زمین نشست کند.