رجب طیب اردوغان گفت، توافق روسیه و ترکیه برای ایجاد منطقه غیرنظامی شده در ادلب با موفقیت درحال اجرا است و سازمان اطلاعات ملی ترکیه در این روند نقش فعالی داشته است. وی ادامه داد: به نظر می‌رسد وضعیت ادلب در حال عادی شدن است. روز گذشته حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار مهاجر به خانه‌های […]

رجب طیب اردوغان گفت، توافق روسیه و ترکیه برای ایجاد منطقه غیرنظامی شده در ادلب با موفقیت درحال اجرا است و سازمان اطلاعات ملی ترکیه در این روند نقش فعالی داشته است. وی ادامه داد: به نظر می‌رسد وضعیت ادلب در حال عادی شدن است. روز گذشته حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار مهاجر به خانه‌های خود بازگشتند. امیدواریم این شرایط در آینده تغیر نکند. ما اهمیت قابل توجهی را برای خروج تسلیحات سنگینی که در دست گروه‌های افراطی ادلب قرار دارند، قائل می‌شویم. بخش‌ گسترده‌ای از این اقدامات به دوش سازمان اطلاعات ملی ترکیه است.

رییس جمهور ترکیه همچنین افزود، درخصوص بازسازی سوریه با روسیه گفت‌وگو کرده و طی مذاکراتش با آلمان نیز بر این موضوع متمرکز شده است. اردوغان در ادامه اظهار کرد که امیدوار است سربازان دولت سوریه در ادلب عملیات نظامی صورت ندهند. این رییس جمهور گفت: اکنون هیچ احتمالی برای بروز چنین عملیاتی وجود ندارد و امیدواریم این اتفاق رخ ندهد. این تعهدی است که از سوی ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به ما داده شده است. اردوغان همچنین ادامه داد، تاریخ نشست چهارجانبه روسیه، ترکیه، فرانسه و آلمان در استانبول هنوز مشخص نشده است.
در همین حال، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان درخصوص برگزاری نشستی با حضور سران این چهار کشور در ماه اکتبر ابراز امیدواری کرده است. همچنین یک گروه جهادی در ادلب سوریه می‌گوید توافق روسیه و ترکیه را قبول ندارد. گروه حراس‌الدین که البته اصلی‌ترین گروه ستیزه‌جو در ادلب سوریه به شمار نمی‌رود از دیگر گروه‌های جهادی دعوت کرده است تا عملیات نظامی جدید راه بیندازند. گروه حراس‌الدین گفته است که توافق میان روسیه و ترکیه را قبول ندارد و دست به اقدامات متقابل خواهد زد.
این درحالیست که گروه تحریر الاشام که اصلی‌ترین گروه شورشی در آن منطقه است هنوز واکنشی نسبت به توافق روسیه و ترکیه نشان نداده است. اما اعلام موضع گروه حور‌الدین می‌تواند کار را برای اجرای توافق میان روسیه و ترکیه دشوار کند. تحریر الاشام گروهی از ائتلاف‌های اسلامگرا هستند که قبلا تحت عنوان جبهه النصره شناخته می‌شدند و تا سال ۲۰۱۶ هم بخشی از شبکه رسمی القاعده به شمار می‌رفتند.
حراس‌الدین شامل «جیش الملاحم، جیش البادیة، جیش الساحل و گروه موسوم به گردان‌های البتار در حومه شمالی لاذقیه است و بیشتر اعضای آن از «مهاجرین» و گروه «غرباء» در شهرک تلمنس و حومه آن در جنوب ادلب هستند.
همچنین گروه موسوم به گردان‌های کابل و گروهان الغوطه و دوما در شرق دمشق و گروهان‌های عبدالرحمن‌بن عوف در غرب ادلب و الساحل از جمله گروه‌هایی هستند که «حراس الدین» را تشکیل می‌دهند. این گروه از سوی ستیزه‌جویانی تشکیل شد که در تحریر الاشام و و جبهه نصرت حضور داشتند و روابط خود را با القاعده قطع کردند. حراس‌الدین می‌گوید توافقنامه میان روسیه و ترکیه بخشی از برنامه از بین بردن پروژه جهادی در منطقه است. در بیانیه‌ای که این گروه روز شنبه ۳۱ شهریور منتشر کرد آمده است: «ما از برادران و مجاهدین راه خدا می‌خواهیم در این مرحله خطرناک و تعیین کننده دست به عملیات‌های جهادی دیگری علیه دشمنان دین خدا بزنند.»گفتنی است منطقه‌ای که قرار است از سوی روسیه و ترکیه منطقه حائل غیرنظامی تعریف شود، ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر عمق خواهد داشت و توسط نیروهای ترک و روس تحت کنترل قرار گیرد.
ولادمیر پوتین گفته است که باید تا تاریخ ۱۰ اکتبر تمام تسلیحات گروه‌های شورشی شامل خمپاره، مخازن و سیستم‌های موشکی از این منطقه خارج شود. از سوی دیگر جبهه ملی آزادی که بخشی از گروه بزرگتر ارتش آزاد سوریه هستند و حالا روابط خوبی با ترکیه دارند در بیانیه‌ای می‌گویند که در کنار ترکیه تلاش خواهند کرد تا آثار تروریسم را پاک کنند و شهروندان را از جنگ نجات دهند.
در این بیانیه همچنین آمده است: «ما هشدار می‌دهیم که هرنوع خیانت از سوی رژیم بشار اسد، ایران و روسیه باید مد نظر قرار گیرد. ما سلاح‌ها انقلاب و سرزمین‌مان را رها نخواهیم کرد.» طبق توافقی که ترکیه و روسیه در سوچی به آن دست یافتند، قرار شده منطقه حايل غیرنظامی برای نجات شهروندان غیرنظامی در شمال ادلب در دستور کار قرار گیرد. این در حالیست که هنوز به صورت مشخص، معلوم نیست که ایران و روسیه چه برنامه‌ای برای حمله به ادلب دارند.
همچنین معاون وزیر خارجه روسیه گفت که مسکو ایجاد گذرگاه انسانی برای خارج کردن غیرنظامیان از ادلب را بررسی می‌کند. میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: هرچقدر که گشودن این گذرگاه سریع‌تر انجام شود، بهتر است.
وی افزود: من معتقدم که این مساله مورد بررسی قرار می‌گیرد. ما به صورت مداوم تماس‌هایی داریم. بوگدانوف تصریح کرد: طبیعتاً همه این مسائل مورد بررسی و مناقشه قرار می‌گیرد و من معتقدم که این امر به آمادگی‌ها از جمله آمادگی شرکای ترک ما بستگی دارد.