دولت باید بتواند مسائل خود را برای جامعه تبیین کند مرتضی مبلغ فعال سیاسی، درباره چرایی و علل معرفی نشدن سخنگو از جانب دولت گفت: از همان ابتدای دولت یازدهم، یکی از اشکالاتی که نسبت به دولت مطرح میشد، بحث رسانه و ارتباط رسانهای با جامعه به صورت دوسویه و موثر بود. البته در کنار […]
دولت باید بتواند مسائل خود را برای جامعه تبیین کند
مرتضی مبلغ فعال سیاسی، درباره چرایی و علل معرفی نشدن سخنگو از جانب دولت گفت: از همان ابتدای دولت یازدهم، یکی از اشکالاتی که نسبت به دولت مطرح میشد، بحث رسانه و ارتباط رسانهای با جامعه به صورت دوسویه و موثر بود. البته در کنار این اشکالات، دولت یازدهم مشکلات زیادی داشت و وارث خرابیهای گستردهای بود که به شدت گرفتار حل و فصل آنها بود.
وی افزود: در چهارسال اول دولت آقای روحانی، ضمن اینکه اقدامات بسیار مثبت و زیادی انجام شد، اما خلاءها و ضعفهای جدی نیز وجود داشت که دولت علیرغم تذکرات لازم، توجهی به آنها نکرد. از این رو، شاید بتوان گفت که چون گرفتاری ها و مشکلات بسیار زیاد بوده، رسیدگی و حل و فصل مسائل از اولویت بالاتری برخوردار بوده است. اما متاسفانه این مسائل در دولت دوازدهم هم تداوم پیدا کرده و هیچ راهی برای توجیه باقی نگذاشته است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در ادامه گفت: امروز که بعد از استعفای آقای نوبخت اقدامی در راستای انتخاب سخنگوی تازه صورت نگرفته، مشکل عدم ارتباط دوسویه دولت با بدنه اجتماع بیشتر نمایان شده است. در این شرایط که از همه سو، چه از خارج و چه از سوی بعضی افراطیون داخلی، هجمههایی به کشور و ملت و به ویژه دولت وجود دارد، هیچ امری واجبتر از این نیست که دولت بتواند به نحوی سازنده با بدنه جامعه ارتباط برقرار کند.
وی بیان کرد: ارتباط دولت با بدنه اجتماع تنها در این خلاصه نمی شود که سخنگوی دولت خبرها را اعلام کرده و حرف بزند، بلکه دولت باید با صاحبنظران، اندیشمندان، متفکران، احزاب و نیروهای مدنی ارتباطی سازنده و ارگانیک برقرار کرده و از توان جامعه استفاده کند. دولت باید بتواند مسائل خود را برای جامعه تبیین و خطرات و مشکلات را برای مردم تشریح کند.
مبلغ گفت: این امیدواری وجود دارد که دولت بهزودی فردی را به عنوان سخنگو انتخاب کند تا بتواند سازمان و سامانی کارآمد و موثر برای حل این معضل و خلاء بزرگ ایجاد کند. اما اینکه دولت برای بخش اقتصادی سخنگویی را انتخاب کرده، قابل فهم است. به این دلیل که امروز مسائل اقتصادی فوق العاده مهم و از مشکلات اصلی جامعه هستند. بنابراین، تعیین سخنگو در این بخش قابل فهم و درک است، منتها اینکه آقای رئیسجمهور وزیر کشور را که مسئول اداره حوزه سیاسی دولت است، سخنگوی تبلیغات اقتصادی معرفی کرده بسیار عجیب است.
وی در ادامه گفت: می تواند پیام چنین اقدامی از سوی رئیسجمهور این باشد که ظاهراً آقای روحانی در دستگاههای اقتصادی، فردی را که بتواند این مسئولیت را بر عهده گیرد، در اختیار ندارد و این می تواند یک نوع پالس منفی محسوب شود. زیرا فردی که می خواهد در اقتصاد صحبت کند باید تخصصش این بوده و مسئولیتش مرتبط با آن حوزه باشد و بتواند اطلاعات ریز آن را ارائه دهد. بنابراین رئیسجمهور بهتر است دلیل چنین اقدامی را توضیح دهد.
دولت نمی تواند خواستههای خودش را به مردم انتقال دهد
در همین رابطه دکتر امیر محبیان فعال سیاسی و تئوریسین اصولگرا، با اشاره به عدم انتخاب سخنگوی دولت از سوی رئیسجمهور پس از گذشت نزدیک به دوماه گفت: یک زمانی فروغ فرخزاد میگفت، «چراغهای رابطه تاریک اند». این سخن اکنون به نظر می رسد در مورد رابطه دولت با افکار عمومی صادق است؛ دولت هنوز اهمیت ویژه ارتباط با افکار عمومی را در این مقطع خاص درک نکرده است. زیرا بسیاری از مشکلاتی که برای دولت ایجاد شده به این بازمیگردد که دولت نمی تواند خواستههای خودش را به مردم انتقال داده و خواستههای مردم را آنگونه که باید و شاید دریابد.
وی افزود: این مسأله نشان میدهد که کانالهای ارتباطی، اگر نگوییم مسدودند اما بی تردید به خوبی عمل نمیکنند. پیش از این نیز بارها در دوره اول ریاستجمهوری آقای روحانی مطرح کردیم که هرچند دولت چهرههای مطلعی را در حوزه رسانه خود بهکار گرفته، اما فاقد استراتژی رسانه ای است. به عبارتی، ما در شرایط جدید بیشتر از نگاه به روابط عمومی و ارتباطات، باید مدیریت ادراک و برداشت داشته باشیم.
این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه گفت: دولت باید بتواند منطق رفتار خودش را به مردم انتقال دهد، نه اینکه صرفاً یکسری دادهها و اطلاعات را منتقل کند. ذهن مردم به دلیل وقایع و تحولاتی که وضعیت آینده را تاریک ترسیم می کنند، دچار بدبینی شده است. این مسائل باعث شده که مردم با شک و تردید با اخبار و اطلاعات برخورد کنند. اگر دولت نتواند ذهن افکار عمومی را در این زمینه آماده و اقناع کند، طبیعتاً اطلاعات و دادههایی که به جامعه انتقال پیدا میکنند، اثری منفی خواهند داشت.
وی بیان کرد: دقیقاً کابینه دولت در موضوعاتی که اشکالات جدی دارد، یعنی در حوزه شغل و کار و اقتصاد، وزیر ندارد یا اینکه سیستم ارتباطی دولت یعنی سخنگوی دولت که باید بتواند به صورت رسمی ارتباطاتش را با افکار عمومی بیان کند، تعطیل است. متاسفانه زمانی هم که می خواهند سخنگویی انتخاب کنند، بیشتر از آنکه نگاهی حرفهای داشته باشند به دنبال این هستند که فلان کسی که در کاری نیست یا از کاری کنار رفته، مسئولیت را برعهده گیرد.
وی افزود: سخنگوی دولت نباید تنها به دنبال این باشد که تعدادی از دادهها را برحسب وظیفه انتقال دهد. زیرا افکار عمومی نیازی به دادههایی ندارد که عمدتاً با واقعیت های زندگی آنها در تعارض است. مردم میخواهند به گونهای از ثبات در رفتار و روشنی در آینده دست یابند.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: متاسفانه هر حرکت دولت این نگرانی را به وجود می آورد که هیچ آگاهی لازم درباره مسأله ندارد. وزیر کشور تنها در حوزه مسائل کشور می تواند نظر دهد آنهم نه به عنوان سخنگو، چرا که وزارت کشور خودش باید سخنگویی داشته باشد که نکات را مطرح کند، نه اینکه شدیداً گرفتار باشد و نتواند حوزه مربوط به خودش را پوشش خبری و حرفهای دهد. از این رو، معرفی وزیری که در حوزه خودش گرفتار مشکلات تعامل با افکار عمومی هست؛ به عنوان سخنگوی اقتصادی، نمی تواند قابل توصیف و درک باشد./جماران