شبنم قدمی سریال طنز «مرد هزار چهره» ساخته مهران مدیری است که در دهه ۸۰ به روی آنتن رفت. ساقی زینتی در نقش همسر سرگرد ریاحی با بازی اسماعیل سلطانیان در یکی از داستانهای این مجموعه که بخشی از آن در کلانتری میگذرد ایفای نقش کرده است. او را بیشتر در نقشهای جدی دیدهایم اما […]
شبنم قدمی
سریال طنز «مرد هزار چهره» ساخته مهران مدیری است که در دهه ۸۰ به روی آنتن رفت. ساقی زینتی در نقش همسر سرگرد ریاحی با بازی اسماعیل سلطانیان در یکی از داستانهای این مجموعه که بخشی از آن در کلانتری میگذرد ایفای نقش کرده است. او را بیشتر در نقشهای جدی دیدهایم اما پیش از اینکه با مدیری وارد کار طنز شود، در مجموعه پر بیننده «کوچه اقاقیا» بازی کرده و در دو کار طنز به کارگردانی شاهد احمدلو نیز حضور داشته است. از این بازیگر نقشی به یادماندنی در سریال «پس از باران» در خاطرهها باقی مانده و حضورش در «شهرزاد» هم قابل توجه بوده است. به بهانه پخش «مرد هزار چهره» از شبکه آی فیلم انگلیسی گفتوگویی با او انجام دادیم.
چطور شد که به تیم «مرد هزار چهره» پیوستید؟
یک روز آقای مدیری با من تماس گرفت و گفت تشریف بیاورید سر لوکیشن تا برای یکی از نقشها در خدمتتان باشیم، و من تعجب کردم، چون شنیده بودم هر کسی بخواهد با آقای مدیری کار کند باید رابطه خیلی نزدیکی داشته باشد چون کمی در انتخاب بازیگر سختگیر است. به لوکیشین کلانتری در خیابان ملاصدرا رفتم و آقای مدیری من را به اتاق کارشان دعوت کرد و جمله جالبی که گفت این بود که؛ خانم زینتی من شما را از سریال «پس از باران» برای یکی از کارهایم نشان کرده بودم و همیشه دوست داشتم قسمت شود در خدمتتان باشیم و از آنجا بازی خوبتان یادم بود و اینکه شما در سینما خیلی مظلوم واقع شدید. این حرفش برایم خیلی جالب بود و گفتم پس من از این به بعد در خدمت شما خواهم بود.
چقدر از نقشتان راضی بودید؟
نقشم در مرد هزار چهره خوب بود ولی آنقدر اجازه مانور نداشتم و همه چیز کنترل شده بود. یعنی رهایی بازیگر در این کار برای من اتفاق نیفتاد. وقتی به من اجازه آزادی در کار میدهند خیلی بهتر از پس نقش برمیآیم.
یعنی دوست داشتید در نقش پررنگتری ظاهر میشدید؟
نقش پررنگ و کمرنگ در سریالها برای من اصلا ملاک نیست. در این ۲۷ سال کار، اگر حتی در یک سکانس بازی کردم که چه یک خط یا چه یک صفحه دیالوگ داشت سعی کردم خودم را نشان دهم. برای من مهم این است که بازی خودم را با توانمندی ارائه بدهم.
کار با مهران مدیری چطور بود؟
قبل از مرد هزار چهره، هیچ تجربه کاری با آقای مدیری نداشتم. کار کردن با ایشان برایم جالب بود، بهویژه اینکه اگر تذکری میخواست بدهد یا مشکلی داشت هیچوقت جلوی همه بر سر بازیگر داد نمیزد. بعضیها احساس خودنمایی دارند و میخواهند بگویند که از توِ بازیگر بهتر بلد هستند و داد و فریاد میکنند، ولی این مرد با متانت و به شکل حرفهای صحبت میکرد و نه تنها با من بلکه با همه بازیگرانش این طور بود. کاش همه کارگردانان ما رفتار با بازیگر را یاد بگیرند و بفهمند که در کنار بازی خوب بازیگر، به نام و مشهور میشوند. آقای مدیری واقعا خصوصیت خیلی خوبی داشت و خیلی دوست دارم که یکبار دیگر با او کار کنم.
علاقه خودتان برای بازی در آثار طنز چقدر است؟
برای من فرقی نمیکند. دوست دارم همه ژانرها را تجربه کنم و خدا را شکر تا به اینجا همه نوع نقشی را تجربه کردهام و تقریبا سربلند بیرون آمدهام. تاکید ندارم که حتما در کار طنز باشم، بلکه مهم برای من ارائه کار خوب است.
فکر میکنید با توجه به تواناییهایتان نقش شما از طرف مردم چقدر دیده شد؟
خدا را شکر هر جا بازی کردم به دید مردم خیلی خوش نشسته است. یک روز در یک سریالی مشغول بازی بودم و به قدری اشتیاق مردم برای دیدنم زیاد بود که همه تعجب کرده بودند و خانم «شهره لرستانی» گفت که؛ «ساقی، مردم بیشتر تو را میشناسند». این امتیاز بسیار بالایی است که خدا به من داده است. من با این نقشهای هر چند کوچک حسابی در دل مردم نشستم و خدا را شاکرم.
در دهههای گذشته بهخصوص در دهه ۷۰ آثار طنز از موفقیت و محبوبیت بیشتری برخوردار بودند. به نظرتان چرا در سالهای اخیر چنین اتفاقی کمتر میافتد؟
آن زمان طنز موقعیت بیشتر کار میشد و هر دیالوگ هجوی نیز گفته نمیشد. الان به خاطر اینکه مردم را بخندانند هر دیالوگی را به زبان می آورند، انگار که به تکرار رسیدهاند و چیزی در چنته ندارند که بروز دهند. مردم و بهویژه بچهها از رفتار بازیگران الگو میگیرند، در چنین صورتی وقتی بازیگر این همه دیالوگ هجو را به زبان میآورد و حرکات ناشایست انجام میدهد آن بچه چه میخواهد یاد بگیرد؟! برای همین است که امروز، دیگر بعضی از آثار طنز جایی در دل مردم ندارند و کاش نویسندهها و کارگردانان برای ارائه کارهایشان تعمق بیشتری داشته باشند. درست نیست که برای خنداندن مردم دست به هر کاری بزنیم. متاسفانه این مسئله در سینما هم رسوخ کرده است.
اگر باز هم به شما کار طنز پیشنهاد شود میپذیرید؟
بله. اگر پیشنهاد شود قبول میکنم ولی حتما ذهنیت خودم را هم در کار دخالت میدهم.
در حال حاضر سریال مرد هزار چهره از شبکه آی فیلم انگلیسی پخش میشود. به نظرتان شبکه آی فیلم در دوبله و پخش تولیدات داخلی برای مخاطبان فرامرزی چقدر موفق بوده است؟
مرد هزار چهره و کارهایی از این دست که خوشساخت هستند، اگر به زبان انگلیسی برای کشورهای دیگر پخش شوند فکر میکنم بازتاب خوبی داشته باشند. یکبار به کانال کردی شبکه سحر دعوت شده بودم. کارهای من به زبان کردی برای کردهای عراق و ترکیه پخش میشد و مردم همزمان به صورت زنده، در برنامه از من سوال میپرسیدند. سوالهایشان خیلی جالب بود و احساس میکردم آن منظوری که در پسِ بازیام بوده به مردم رسیده است. بعضی از کارها به زبانهای مختلف هم که دوبله و پخش شوند جای خودشان را در دل بینندهها باز میکنند.
در کل نظرتان درباره بازپخش سریالها از آی فیلم چیست؟
مردم حتی بازپخش کارها را از آی فیلم با حوصله نگاه میکنند. سریال «پس از باران» چند بار پخش شد و مردم هر بار با اشتیاق نگاه میکردند. اینکه آی فیلم سریالهایی را که مردم با آنها خاطره دارند پخش میکند حرکت زیبا و پسندیدهای است.