رضا شریعتی، روزنامهنگار سالمند و سالمندی واژهای است که حتی در ادبیات کهن سرزمین ما هم به آن اهمیت داده شده است. البته توجه به این مهم تنها به ایران زمین خلاصه نمیشود و بر اساس تعریف جهانی و نظرکارشناسان، به دوران پس از ۶۰ سالگی سالمندی گفته میشود که این تعریف در علوم و […]
رضا شریعتی، روزنامهنگار
سالمند و سالمندی واژهای است که حتی در ادبیات کهن سرزمین ما هم به آن اهمیت داده شده است. البته توجه به این مهم تنها به ایران زمین خلاصه نمیشود و بر اساس تعریف جهانی و نظرکارشناسان، به دوران پس از ۶۰ سالگی سالمندی گفته میشود که این تعریف در علوم و کشورهای گوناگون بر اساس معیارهای هر کشور متفاوت است. اما به طور کلی سن پس از ۶۰-۶۵ سالگی به عنوان دوران بازنشستگی و سالمندی شناخته میشود. سالمندی با چالشها و تهدیدهای گوناگون همراه است. در قرنهای گذشته، به کمک پیشرفتهای پزشکی و تکنولوژی طول عمر بشر افزایش داده شد. اما اگر به فکر دوران سالمندی نباشیم، مشکلات این دوران که دایره گستردهای از محدودیتها را شامل میشود، هزینههای مالی و اجتماعی بسیاری را به جامعه تحمیل خواهد کرد. همین موضوع بهانهای میشود تا به سراغ سالمندان و مسئولان برویم.
سیستان دارای کمترین سالمند کشور
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشور در این باره در گفتوگو با خبرنگار جمله میگوید که سالمندی در حال حاضر تهدید بزرگی است که کشور را دچار چالش کرده است و در سال ۲۰۴۰ طبق کارشناسیهای به ازای هر سه فرد یک سالمند در کشور خواهیم داشت.
جمشید تقیزاده بر لزوم توجه به پدیده بهبود سلامت سالمندی در کشور اشاره میکند و میافزاید: گیلان استان اول در سالمندی، مازندران دوم و سیستان و بلوچستان در رده آخر این پدیده قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه خانههای امید برای سالمندان ساخته میشود، افزود: هدف این خانهها ارائه خدمت به سالمندان است.
افزایش ضریب امنیت سالمندان
محمد محمدی، مدیرکل بهزیستی استان زنجان هم در گفتوگو با خبرنگار جمله در زنجان با بیان اینکه سلامت سالمندی باید با توجه به مشکلاتی ازجمله هزینهای درمانی و ضریب امنیت افزایش یابد، گفت: با افزایش سلامت سالمندان شاهد تکریم سالمندان خواهیم بود، باید توجه داشت ما با پدیده سالمندی در چند سال آینده در کشور مواجه هستیم که مهمترین دلیل آن خروج جوانان استان به دلیل شغل و تحصیل است. مدیرکل بهزیستی استان زنجان با تاکید بر اینکه زنجان استان دهم در جمعیت سالمندی است، افزود: لازم است افزایش مستمری، توانمندسازی سالمندان، خدمات توانبخشی سرپایی، تجهیزات وسایل کمک توانبخشی C.B.R و مناسب سازی معابر مورد توجه قرار گیرد. محمدی اظهار کرد: ۶۲ درصد از قوانین ما به مسائل اقتصادی، ۲۲ درصد اجتماعی ۱۶ درصد رفاهی و بهداشتی و تنها ۱ درصد به مسائل سالمندی می پردازد.
فرزندانم رهایم کردند
شیرآقا برهمند، سالمند زنجانی که ۶۳ سال دارد، در پارک گلستان زنجان نشسته است. او به خبرنگار جمله میگوید که فرزندانش او را رها کردندو ادامه میدهد: علیرغم آنکه با سختی فرزندانم را بزرگ کردم اما آنها توجهی به من نمیکنند و حتی به من هفتهای یکبار هم به سختی سر میزنند. این سالمند با اشاره به تعداد فرزندان خود و شغل آنها اظهار کرد: دو پسرم یکی راننده تاکسی و دیگری برقکار و دخترانم کارمند هستند.
برهمند با اشاره به فوت همسرش افزود: از وقتی همسرم مرده است برای تهیه خورد و خوراک دچار مشکل هستم و از پس کارهای روزمره بر نمیآیم، فرزندانم هم با ازدواج مجدد من به دلیل سن بالایم مخالف هستند.
سالمندان نیازمند محبت هستند
رضا قدمی، روانشناس بالینی در گفتوگو با ما با بیان اینکه روانشناسان، معمولا دوره پیری را به عنوان دوره انحطاط در نظر میگیرند، گفت: افراد در دوره پیری با مجموعهای از ناتواناییهای جسمی و محرومیتهای اجتماعی روبهرو میشوند و نیرومندی و سلامت جسمانی آنها کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه سالمندان همراه با بازنشسته شدن از شغل خود تا حد زیادی درآمدشان را از دست میدهند و به مرور زمان، رابطهشان با همسر، خویشاوندان و دوستان کم میشود، افزود: همراه با این آسیبها آنها دچار اُفت جایگاه اجتماعی میشوند که به آنها احساس بیمصرف بودن دست میدهد و از این لحاظ نیاز به توجه ویژه و محبت دارند.
این روانشناس بالینی با تاکید بر اهمیت جایگاه سالمندان و تجربهشان اظهار کرد: هیچ دورهای از زندگی مانند سالخوردگی پر مساله و نگران کننده نیست، به همین دلیل سالخوردگان برای سالم زیستن به سازگاری فراوانی نیاز دارند.
قدمی همچنین بر ضرورت ایجاد زیرساختهای مناسب برای دوران سالمندی تاکید کرد و افزود: سالمندان به فضای آرام برای ورزش، نشاط و تفریح نیاز دارند و باید مکانهای مورد نیاز دیگر نظیر مراکز بهداشتی مطابق با تواناییهای آنها ساخته شود. این روانشناس با تاکید بر اینکه مسائل اجتماعی امروز جامعه ایران نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و مشارکت همگانی از سمت همه اعضای جامعه است، اظهار کرد: اگر مسائل تنها بر عهده دولت باشد قطعا مسائل اجتماعی به این صورت نمی توانند مدیریت شوند.