محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی امروز در حالی قرار است یکی از لوایح مرتبط با FATF در مجلس شورا مورد بررسی قرار می گیرد که صدا و سیما طی یک برنامه ریزی حساب شده، شب های گذشته گزارش هایی درمورد لوایح چهارگانه مبارزه با پولشویی، تروریسم، سازمان FATF و لایحه الحاق دولت ایران به […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
امروز در حالی قرار است یکی از لوایح مرتبط با FATF در مجلس شورا مورد بررسی قرار می گیرد که صدا و سیما طی یک برنامه ریزی حساب شده، شب های گذشته گزارش هایی درمورد لوایح چهارگانه مبارزه با پولشویی، تروریسم، سازمان FATF و لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم(CFT) پخش کرد. یکی از این گزارش با عنوان «سراب»، روایتی از داستان FATF در پاکستان بود. روایتی که بر مبنای آن پاکستان پس ازهمکاری با FATF و پیوستن به کنوانسیون های مورد نظر، به دلیل آزادی رهبر یکی از گروهک های تروریسیتی از زندان، بار دیگر به فهرست خاکستری FATF بازگشته است.
بیش از این بسیاری از فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس و همچنین اعضای دولت از عملکرد جناحی صدا و سیما انتقاد داشته و دارند. سازمان صدا و سیما که نام رسانه ملی را بر روی خود گذارده است در طول سالهای گذشته همواره منشی جناحی را در پیش گرفته و به تریبون یک جناح خاص تبدیل شده است. اکنون نیز این سازمان پرهزینه و در عین حال عریض و طویل همراه با جریان دلواپس، با فرافکنی و جریان سازی تبدیل به بلندگوی رسانه ای دلواپسان شده است. روایت صداوسیما پیرامون FATF در چند روز اخیر با واکنش کارشناسان رسانه و صاحبنظران سیاسی همراه شد. این کارشناسان پخش چنین گزارش هایی را بی ارتباط با در دستور کار قرار گرفتن و بررسی CFT در مجلس ندانستند و آن را فضاسازی رسانه ای ارزیابی کردند.
عملکرد میلی صدا و سیما در انعکاس اخبار
قاسم میرزایی نیکو عضو فراکسیون امید مجلس در واکنش به گزارش صدا و سیما علیه گروه ویژه اقدام مالی (FATF ) و لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم(CFT) اظهار داشت: صدا و سیما در مسائل مختلف کشور خصوصا موضوع CFT و FATF کاملا میلی عمل گرده و فقط بخش های مربوط به مخالفان این لوایح را پخش می کند.
وی افزود: در این زمینه هیات دولت و نمایندگان مجلس باید کارهای کارشناسی انجام می دانند که این اقدامات انجام شده و بحث های کارشناسی خوبی در این زمینه ها صورت گرفته است.
این نماینده مردم در مجلس یادآور شد: امروز همه کشور به این نتیجه رسیدند که CFT و دیگر لوایح مرتبط با FATF یک سری معایب و محاسنی دارد ولی محاسن آن از معایب آن بیشتر است، از این رو می تواند در مجلس تصویب شود.
میرزایی نیکو خاطرنشان کرد: تجربه ثابت کرده که صدا و سیما هر چه نشان دهد دیگران برعکس آن عمل می کنند، بهتر است رسانه ملی دست از اقدامات میلی بردارد.
پاکستان نمی تواند الگوی ما باشد
غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی، درباره پخش مستند سراب علیه لوایح دولت در زمینه FATF تاکید کرد: FATF یا هر موضوع تخصصی دیگری در جهان پیچیده امروز، با تجارب بشری ارتباط تنگاتنگی دارد. تجارب بشری هم گزینشی نیست، بر همین اساس می توان گفت به عنوان مثال کشور پاکستان در خیلی از زمینه ها نمی تواند الگوی ما باشد.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار بود ما الگوی پاکستان هسته ای را مبنا قرار دهیم که جز فقیرترین کشورهای جهان است، می شد این نتیجه را گرفت که نباید به سمت برنامه هسته ای رفت به این اعتبار که پاکستان رفته است و اکنون در شرایط مطلوبی قرار ندارد. چنین برنامه و نگاه هایی در زبان فلسفه مغلطه نامیده می شود.
ظریفیان تصریح کرد: این طرح زمانی که در صحن علنی مجلس بررسی می شود، یعنی پیش از رسیدن به این مرحله مورد بحث و تحقیق های دقیق کارشناسی قرار گرفته است، جنجال سازی علیه آن در شرایطی که فرایندهای لازم را طی کرده است، ایجاد یک فضای رسانه ای برای آسیب زدن به آن کار کارشناسی و نوعی آتش تهیه است.
این فعال سیاسی تاکید کرد: موضوع FATF هم مانند برجام است، کسانی که درد کشور را دارند باید مراقب باشند که این لوایح در بسترهای علمی، تقنینی و تطبیقی و در یک فضای غیرهیجانی و به دور از فشارهای سیاسی اقلیت، مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت آن جا روشن شود که این موضوع تا چه اندازه در راستای منافع ملی است.
وی ادامه داد: در این صورت است که جامعه می تواند اطمینان پیدا کند که اگر چیزی تصویب یا رد شد، در یک بستر علمی کار به سرانجام رسیده است. در این فضا سازی ها جامعه با یک تردید عظیم روبرو خواهد شد که آیا فشارهای جریانات اقلیت مانع تصویب FATF شده، یا واقعا این موضوع در راستای منافع ملی ما نبوده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تاکید کرد: در فضای جنگ رسانه ای ایجاد شده که متکی بر کار تحقیقی و علمی نیست، حتی اگر FATF از نظر کارشناسی به ضرر ایران باشد و یا به نفع کشور، به تصمیم گیری در این زمینه آسیب خواهد زد. این فضاهای غیرعلمی و نامرتبط با تجارب درست، سبب می شود که ما به درستی متوجه منافع ملی خود نباشیم و نتوانیم در چنین فضایی بفهمیم که FATF به نفع کشور است یا نه.
دلیل مخالفت، نداشتن علم کافی است
سید محمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درباره پیگیری خط تخریبی بر علیه FATF ازسوی برخی نهادها از جمله صدا و سیما اظهارداشت: خوشبینانه ترین حالت این است که این افراد نسبت به این قضیه اطلاعات کافی ندارند و نمی دانند که اگر این لوایح تصویب نشود چه مشکلاتی را برای ایران به همراه خواهد داشت.
وی با بیان این که از آقایان می خواهم که موضوع را درک کنند، افزود: نداشتن علم کافی باعث این نوع مخالفت ها می شود البته امیدوارم موضوع فقط همین باشد و مورد دیگری نباشد.
مشاور وزیر امور خارجه درباره بررسی لوایح مرتبط به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم یادآور شد: برخی اعضای مجمع نسبت به این لوایح نظر موافقی ندارند اما به عنوان عضو این نهاد فکر می کنم مصلحت در این است که این لوایح تصویب شود.
صدر خاطرنشان کرد: در حال حاضر این لوایح در دست بررسی است و مخالفان و موافقان در حال ارائه نظرات خود هستند اما باید این موضوع را در نظر گرفت که اگر تصویب نشود تحریم مجددا بر ایران تحمیل می شود.
وی ادامه داد: آمریکا و ترامپ به دنبال این هستند که تحریم های جدیدی را علیه ایران شروع کنند – چنانچه که شروع هم کرده اند – و اگر ما این لوایح را تصویب نکنیم، تمام روابط بانکی و تجاری با دیگر کشورها دچار مشکل می شود.
زورآزمایی موافقان و مخالفان FATF
با این حال به رغم فضاسازی های ایجاد شده در روزهای اخیر و با توجه به ضرورت حفظ کانال های ارتباطی بین بانکی ایران و جهان با نگاهی کلی به این تحولات و اتفاقات می توان جلسه امروز مجلس را محلی برای زورآزمایی دلواپسان، محافظه کاران، نزدیکان به دولت و اصلاح طلبان دانست کما اینکه گفته میشود یکی از اهداف برگزاری جلسه غیرعلنی هم ایجاد اجماعی بین نمایندگان برای تصویب CFT است.
اما در نهایت آنچه که در اذهان پرسشگر باقی خواهد ماند این موضوع است که با توجه به این موضوع که کمکها و حمایتهای سیاسی و مالی جمهوری اسلامی ایران از گروههای منطقهای و فرامنطقهای در چهل سال گذشته هیچگاه با استفاده از مسیر رایج شبکه بانکی بینالمللی انجام نگرفته است، چرا برخی این موضوع را مستمسکی برای نپیوستن ایران به کنوانسیون “مقابله با تامین مالی تروریسم” (CFT) قرار میدهند؟!