رویا میرزایی، خبرنگار خشکسالی در کشور در سال جدید پیامدهای زیادی را به بار آورده و برخی از استان‌ها نظیر کرمان را با ریزگردها درگیر است تا جایی که این استان در حال حاضر به دومین استان کانون ریزگردها تبدیل شد. وجود ریزگردها پدیده ای است که هفته‌های اخیر در کرمان بیشتر از هر زمان […]

رویا میرزایی، خبرنگار
خشکسالی در کشور در سال جدید پیامدهای زیادی را به بار آورده و برخی از استان‌ها نظیر کرمان را با ریزگردها درگیر است تا جایی که این استان در حال حاضر به دومین استان کانون ریزگردها تبدیل شد. وجود ریزگردها پدیده ای است که هفته‌های اخیر در کرمان بیشتر از هر زمان دیگری خودنمایی می‌کند و حتی گاهی بدون چشم مسلح نیز می توان آنها را در آسمان کرمان به خوبی دید. آن‌هم در حالیکه این اتفاقات در چند سال گذشته تنها محدود به خوزستان بود. این موضوع به حدی شدت یافت که در روز گذشته علی بابایی، فرماندار کرمان به وضعیت قرمز شدن هوا اشاره کرد و گفت: چنین شرایطی در مرحله اول وضعیت گروه‌های حساس شامل سالمندان، کودکان و بیماران قلبی و ریوی مدنظر قرار می‌گیرد که با هماهنگی مدیریت بحران استان مدارس در شهر کرمان تعطیل شدند.

بابایی ادامه داد: براساس دستورالعمل در صورت اعلام اداره کل هواشناسی مبنی بر پایداری ۲۴ ساعته این وضعیت به صورت مرحله ای در خصوص تعطیلی ادارت تصمیم گیری می شود. بر این اساس در مرحله اول ادارات با دو ساعت تاخیر آغاز به کار می کنند و نهایتا در صورت ادامه وضعیت ناسالم هوا ادارات تعطیل می شوند.
وی در خصوص وضعیت محورهای مواصلاتی گفت: در حال حاضر تردد در محورهای مواصلاتی شهرستان کرمان جریان دارد و وضعیت دید افقی نسبت به ابتدای صبح بهبود یافته است.
حبیبی، رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی کرمان هم در این باره با بیان اینکه منشاء ریزگردهای اولیه در آسمان کرمان محلی نیست اما با توجه به افت دمای هوا و بروز بادهای شدید کانونهای محلی بیابانی موجب بروز طوفان شن خواهد شد، گفت: در صورت تداوم این شرایط با توجه به وضع موجود احتمال اختلال در راه‌های مواصلاتی استان کرمان – سیستان و بلوچستان، کرمان – یزد و کرمان – فارس وجود دارد.
وی بر لزوم آمادگی دستگاه‌ها برای مقابله با ریزگردهای احتمالی تاکید کرد.
رضا جزینی‌زاده، مدیرکل محیط زیست استان کرمان هم با تاکید بر اینکه استان کرمان در حال حاضر با خشکسالی و تشدید خشکسالی در سال جاری مواجه است و بخش های مختلف استان را درگیر کرده و همین امر موجب شده است ۳۳ درصد از کانون های ریزگرد کشور در کرمان وجود داشته باشد، افزود:در کنار عدم استفاده بهینه از منابع آب در گذشته و برداشت های بی رویه آب، خشکسالی و کاهش بارندگی که در سال جاری تشدید شده است بر مشکلات افزوده است، فقط تالاب جازموریان ۲۵ درصد از کانون ها را به خود اختصاص داده است.
وی بیان کرد: برخی از این کانون ها هم در سیرجان قرار دارند که در عرصه های معدنی هستند و از سوی دیگر بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و بلوچستان را هم نباید فراموش کرد که شرق استان کرمان در برمی گیرند که شامل شهرستانها فهرج و ریگان می شود. جزینی‌زاده با اشاره به اعتبارات و لزوم حمایت برای کنترل کانون های بحرانی بیابانی گفت: در این زمینه همه دستگاه های باید در کنار یکدیگر کار کنند تا بتوان بر بحران خشکسالی و توسعه بیابان ها غلبه کرد
محمد قربان زاده، فعال محیط زیست چندی پیش در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌های کرمان افزود: بارندگی در کرمان نسبت به سال های گذشته به شدت کاهش یافته، اکثر رودخانه‌های استان کرمان در سال جاری برای یک بار هم جاری نشده‌اند و سال آبی جاری یکی از بحرانی ترین سال‌های استان طی ۵۰ سال گذشته است.
وی افزود: همه از آب شرب می گویند اما آب شرب هر گونه که باشد تامین می‌شود و طبیعت در نهایت بیشترین آسیب را خواهد خورد که شامل گونه های جانوری و گیاهی می شود و هم اکنون نیز هشت شهرستان استان کرمان به صورت جدی با خشکسالی و ریزگردها مواجه هستند.
قربان زاده بیان کرد: میزان بارندگی در جنوب کرمان به شدت کاهش یافته بطوریکه برخی از شهرستانها کمتر از ۱۰ درصد مدت مشابه سال قبل باران دیده اند و حالا جازموریانی که روزگاری منبع آب جنوب شرق کشور بود بیابانی شده که با وزش کوچکترین بادی به دشتی پر از خاک تبدیل می شود که استان های هرمزگان و سیستان را فرا می گیرد، این در حالی است که روزگاری این کرمان بود که تحت تاثیر بادهای ۱۲۰ روزه قرار می گرفت.
این فعال محیط زیست ادامه داد: حدود ۷ درصد از بیابان های کرمان فرسایش بادی شدید دارند که خشکسالی بر میزان بیابان های کرمان هر سال می افزاید و روستاها از جمعیت خالی می شوند.
قربان زاده بیان کرد: مساحت کانون های بحرانی فرسایش بادی ۴۳۲ هزار و ۹۳۰ هکتار است که بیشتر در کرمان، بم، ریگان، فهرج، زرند، رفسنجان، انار، راور وجود دارند.