رضا شریعتی / روزنامه‌نگار روستا دیگر بوی زندگی نمی‌دهد. اینجا شاهد تنگناها و فقری هستیم که زندگی روستائیان را شب و روز درگیر خودش کرده است. یک روستا دلش راه ارتباطی می‌خواهد و روستای دیگر درگیر غمنامه‌ای از زنان و مردان روستاها است. در روستاها یا شغل مردم کشاورزی است و یا دامداری. تا چند […]

رضا شریعتی / روزنامه‌نگار
روستا دیگر بوی زندگی نمی‌دهد. اینجا شاهد تنگناها و فقری هستیم که زندگی روستائیان را شب و روز درگیر خودش کرده است. یک روستا دلش راه ارتباطی می‌خواهد و روستای دیگر درگیر غمنامه‌ای از زنان و مردان روستاها است. در روستاها یا شغل مردم کشاورزی است و یا دامداری. تا چند سال پیش جوانان روستاها هم شغل آزاد داشتند و بیکار نبودند اما امروز امان از وضعیت ناپایدار اقتصاد. اینجا کهگیلویه و بویر احمد با روستانشینانی که با همکاری دوستانمان در این دیار با آنها هم کلام می‌شویم.

 

اُلمان زراعت پیشه که در روستای سردو کهگیلویه و بویر احمد زندگی می‌کند، کمبود آب آشامیدنی را مشکل اساسی روستا بیان می‌کند و می‌گوید: در تأمین آب آشامیدنی مشکلات فراوانی داریم. به طوری‌که در تابستان آب آشامیدنی این روستا قطع است.
وی یکی از مهم‌ترین مشکلات این روستا مانند بسیاری از روستاهای دیگر کهگیلویه و بویراجمد کمبود بودجه و اعتبارات عنوان می‌کند و می‌گوید: راه ارتباطی مناسبی نداریم و در برخی روستاها دانش‌آموزان ناچار می‌شوند تا از طریق پل‌های غیر استاندارد و رد شدن از صخره‌ها به مدرسه بروند.
زراعت‌پیشه زندگی با جیب‌های خالی را مشکل می‌داند و می‌گوید: بسیاری از روستاهای ما از لحاظ بهداشتی دارای مشکل هستند.
بشگار احمدی هم که از اهالي روستای الگن کهگیلویه بویر احمد است درباره وضعيت روستایشان به جمله می‌گويد: به دليل اين‌كه در روستا لوله‌كشي گاز و آب و همچنين دكل مخابراتي وجود ندارد تقريباً اكثر اهالي آن را ترك كرده‌اند، هرچند روز‌هاي پاياني هفته همه به روستا باز‌مي‌گردند.
احمدی می‌افزاید: وضعيت جاده و راه روستا مناسب نيست و به دليل اين‌كه تقريباً اكثر خانه‌هاي روستا خالي از سكنه شده، ديوار‌ها و ساختمان‌هاي روستا تخريب شده‌اند، در گذشته روستا رونق زيادی داشت
این جوان که دیپلم فنی دارد می‌گوید: « بیش‌تر جوانان روستا مهاجرت كرده و به شهر رفته‌اند و روستاهايي كه بيش از ۹۰ نفر جمعيت داشتند الان در تنها ۳ خانواده دارد.»
وی و بسیاری از اهالی روستاهای کهگیلویه جاده‌های سخت‌گذر و خطرناك روستاها را عامل مهاجرت می‌دانند و می‌گویند: اهالی روستا خودشان برای کمک به توسعه روستاها اقدام می‌کنند و اگر دولت کمکی کند ناچیز است.
کم شدن اعتبارات
پاسره مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه و بویراحمد در این باره به خبرنگار جمله می‌گوید که در برخی از روستاهای استان اعتبارات امسال به نسبت اعتبارات سال گذشته کمتر شده است و برخی از چشمه‌های آب و چاه‌های تامین آب به دلیل خشکسالی‌های چند سال اخیر از مدار تولید خارج شده و امکان افزایش در صورت ادامه خشکسالی‌ها وجود دارد.

ما آب نداریم
رئیس اداره مدیریت مصرف شرکت آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه و بویراحمد هم در این باره به خبرنگار جمله می‌گوید: در شمال ایران باران تندی می‌بارد و سیل می‌شود اما اینجا درگیر خشکسالی و تنش آبی هستیم.
سیید عادل محمودی با تاکید بر اینکه در حال حاضر به ۲۲۵ روستای کهگیلویه با جمعیتی بیش از ۲۹ هزارو ۶۰۶ نفر در این استان به صورت سیار و با تانکر آبرسانی می‌شود، افزود: این در حالی است که سال گذشته ۱۵۹ روستا با جمعیتی بیش از ۱۳ هزارو ۷۵۴ نفر با مشکل آب مواجه بودند.
وی اظهار داشت: هم اکنون ۱۴ تانکر روزانه ۳۵۰ متر مکعب آب آشامیدنی به این روستاها آبرسانی سیار انجام می‌دهد.
محمودی گفت: در مجموع آب روستاهای استان از طریق ۲۴۰ منبع آب تأمین می‌شود که از این تعداد ۱۲۷ چاه و مابقی چشمه هستند.
وی افزود: کم آبی روستاهای این استان را تهدید می‌کند به گونه‌ای که خشکسالی‌های چند سال اخیر موجب کاهش سطح آب‌های زیر زمینی و خشک شدن چشمه‌های فراوانی در کهگیلویه و بویراحمد شده است.

۱۲ هزار میلیارد هزینه اشتغال روستایی
بی بی عصمت سرفرازی معاون سرمایه گذاری، فرهنگی و اجتماعی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم هم در این باره گفته است که قانون اشتغال و توسعه روستایی با پیگیری‌های دولت تصویب و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات به همین منظور در کشور تخصیص یافت.
این مسئول در مورد مشکلات مردم هنگام دریافت تسهیلات خاطرنشان کرد: دولت، نمایندگان خود در استانها و شهرستانها را مکلف کرده تا اعطای تسهیلات از طرف بانکها و صندوق های حمایتی را رصد کنند و اگر بانک یا صندوقی در اعطای تسهیلات به مردم کوتاهی کند و یا باعث نگرانی مردم شود به طور جد با آن ها برخورد خواهد شد.
باید توجه داشت حفظ بافت روستاها به دلايل مختلف اعم از ملزومات مسير توسعه متوازن است و در صورتي كه بافت روستايي با همين روند شتابنده با مهاجرت و تخريب مواجه شود، به‌زودی دیگر شاهد روستایی نخواهیم بود.