درپی نوسانات ارزی، قیمت مسکن درپایتخت نیز همانند قیمت بسیاری از کالاها و خدمات کاهش یافته است.طی ماههای اخیر و با افزایش نرخ ارز در داد و ستدهای غیر رسمی متاسفانه بر روی بسیاری از کالاها و خدمات تاثیر گذاشته و حوزه مسکن نیز از این حیث مستثنی نبوده و حوزه مسکن نیز چه در […]
درپی نوسانات ارزی، قیمت مسکن درپایتخت نیز همانند قیمت بسیاری از کالاها و خدمات کاهش یافته است.طی ماههای اخیر و با افزایش نرخ ارز در داد و ستدهای غیر رسمی متاسفانه بر روی بسیاری از کالاها و خدمات تاثیر گذاشته و حوزه مسکن نیز از این حیث مستثنی نبوده و حوزه مسکن نیز چه در بخش اجاره بهاء و چه در بخش خرید و فروش دچار افزایش قیمت کاذب شده بوداما در روزهای اخیر و با کاهش قیمت ارز در بازار و داد و ستدهای غیر رسمی قیمت مسکن نیز کاسته شده و مالکان برای فروش املاک خود به ناچار قیمتها را تا ۳۰ درصد کاهش داده تا بتوانند ملک خود را به فروش برسانند. البته در بخش اجاره نیز چون در فصل اجاره نیستیم قیمتها مشخص نیست اما آنچه مبرهن است قطعا در این بخش نیز دچار افت قیمت اجاره در مقایسه با ماههای پیش شدهایم.البته فاصله گرفتن هیجان از بازار ارز قیمت ها را منطقی کرده و خریداران با آرامش بهتری مایحتاج خود را از بازار تهیه میکنند و خوشبختانه بخش مسکن نیز به آرامش نسبی رسیده است و خریداران و فروشندگان با آرامش به داد و ستد میپردازند.
به منظور بررسی بازارمسکن پس از نوسانات ارزی با چند تن از کارشناسان وفعالان بازار مسکن گفتگو کرده ایم تا از نظرات آنها مطلع شویم.
فعالیت ۴۰ درصد از ظرفیت بخش مسکن در ۵ سال گذشته
یک کارشناس حوزه مسکن با اشاره به اینکه در پنج سال گذشته تنها ۴۰ درصد از ظرفیت بخش مسکن در کشور فعالشده است، گفت: متأسفانه سیاستهای دولت موجب شده است تا بخش مسکن در کشور مانند ده سال گذشته فعال نباشد.
فرهاد بیضایی با بیان اینکه درپنج سال گذشته تنها ۴۰ درصد از ظرفیت بخش مسکن در کشور فعال بوده است،گفت: در پنج سال گذشته شاهد کاهش بیش از ۵۰ درصدی صدور پروانههای ساختمانی در کشور بودهایم.
وی افزود: در شرایط کنونی شاهد بازگشت بخش مسکن به دهه ۷۰ شمسی هستیم، بهطوریکه بین سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ شاهد اعمال سیاستهایی در بخش مسکن بودهایم که موجب ایجاد رکود سنگین و بیسابقهای در حوزه ساختوساز شده است.
بیضایی تصریح کرد: عدم پیروی دولت تدبیر و امید از سیاستهای بخش مسکن دولت نهم و دهم موجب شد تا در شرایط کنونی، شاهد ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بخش مسکن باشیم.
این کارشناس حوزه مسکن تصریح کرد: در زمان دولت دهم و با اجرای پروژههای بزرگی همچون مسکن مهر شاهد عرضه بیش از یکمیلیون واحد مسکونی مازاد در کشور بودیم.
وی گفت: به نظر من دولت تدبیر و امید در بخش مسکن کارنامه درخشانی ندارد؛ درحالیکه این دولت میتوانست با فعالسازی بخش مسکن علاوه بر ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا، موجب اشتغالزایی مستقیم برای ۳۰۰ شغل و غیرمستقیم برای بیش از هزار شغل شود.
حدود ۳ میلیون مسکن در تهران خالی است
حسن صرافی کارشناس برجسته اقتصادی، گفت: در بسیاری از کشورها مشاورهای املاک وجود نداشته و تنها یک حوزه متولی مسکن است.
وی افزود: به این شیوه که تنها یک حوزه وظیفه دارد مسکن را تهیه و به خریداران واگذار کند و همان حوزه نیز وظیفه دارد تا مسکن را از فروشندگان خریداری کرده و در اختیار دیگر متقاضیان قرار دهد.
صرافی با بیان اینکه این حوزه نقشی در افزایش قیمت مسکن ندارد، ادامه داد: با این شیوه به هیچ عنوان قیمت خانه و املاک افزایش نیافته و همواره قیمت مسکن در این نوع کشورها در یک سطح منطقی باقی میماند.
این کارشناس اضافه کرد: متاسفانه تعداد سرمایهداران و سرمایهگذاران در کشور بسیار کم بوده و ما فقط پولدار در کشور داریم و این افراد قصدی برای سرمایهگذاری نداشته و تنها به دنبال افزایش پول خود هستند.
صرافی تصریح کرد: سیاستهای اشتباه دولتها در حوزه مسکن سبب بروز مشکلاتی از جمله افزایش قیمت مسکن در کشور شده که باید این رویه اصلاح شود.
یک کارشناس اقتصادی گفت: بسیاری از مسئولان حوزه اقتصادی همانند جراحی عمل کرده که سر جراحی اقتصاد بیمار کشور سکته کرده و جراح دیگری وارد جراحی شده و در واقع نمیداند چهکاری باید انجام دهد.
صرافی با بیان اینکه مطمینم که کمبود مسکن در کشور نداریم، تصریح کرد: عدهای مالک در این حوزه در حال کاسبی بوده و سود میبرند.
یک کارشناس اقتصادی گفت: بسیاری از افراد نیزخارج از تخصص خود وارد ساخت و ساز مسکن شده و این حوزه را با مشکل مواجه کردهاند.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۳ میلیون مسکن خالی در پایتخت وجود دارد و عدهای راه درآمد خود را در این حوزه دنبال میکنند و سود کلانی را به جیب میزنند.
این کارشناس با بیان اینکه در سالهای اخیز نیز عدهای به دنبال خرید ویلا در مناطق شمالی هستند، اضافه کرد: این افراد با خرید ویلا تنها به بازار هیجان کاذب وارد کرده و عملا هیچ استفاده مطلوبی از آن نبرده و پول را از حالت سرمایه خارج کرده و بلا استفاده میکنند.
طرح احیای بافت های فرسوده همچنان روی کاغذ
علی قائدی کارشناس مسکن با اشاره بهاینکه برخی پروژههای دولت در بخش مسکن نیازمند تخصیص منابع مالی است گفت: متأسفانه طرح نوسازی بافتهای فرسوده همچنان بلاتکلیف است.
وی با بیان اینکه تأمین مسکن برای اقشار کمدرآمد و نوسازی بافتهای فرسوده از برنامههای مهم دولت تدبیر و امید بود، گفت: متأسفانه بسیاری از طرحهای مسکن دولت، بدون اجرایی شدن همچنان روی کاغذ است.
قائدی عدم تخصیص منابع مالی و کمبود نقدینگی را مهمترین عامل عدم اجرای طرحهای دولت تدبیر و امید در بخش مسکن دانست و افزود: متأسفانه افزایش قیمت مصالح ساختمانی هم نقش مهمی در عدم اجرای پروژههای بخش مسکن دولت در کشور داشته است.
این کارشناس مسکن تصریح کرد: با توجه به اینکه کشور در شرایط تحریم قرار دارد، اگر بخواهیم شاهد رشد و شکوفایی در بخش مسکن باشیم، باید به آن توجه ویژه کنیم که متأسفانه در چند سال گذشته چنین اتفاقی رخ نداده است.
وی افزود: حدود ۳۰۰ شغل بهطور مستقیم و بیش از یک هزار شغل بهصورت غیرمستقیم به بخش مسکن وابسته هستند که اگر این بخش در کشور فعال شود، میتوان به رفع معضل بیکاری در کشور امیدوار بود.
قائدی ابراز امیدواری کرد که دوباره رونق به بخش مسکن برگردد و تا زمانی که بخش مسکن در رکود به سر میبرد، نمیتوان به رشد و توسعه اقتصاد کشور امیدوار بود.
سخن آخر
بنابراین با توجه به سخنان فعالان وکارشناسان بازار مسکن به نظر می رسد حوزه مسکن در پنج سال اخیر نه تنها رشد وتوسعه نیافته است بلکه در خوابی عمیق رفته است به طوری که شاهد رواج بیکاری در مشاغل مرتبط با مسکن در کشور هستیم که این تعداد مشاغل شامل ۳۰۰ شغل مستقیم وبیش از یک هزار شغل غیر مستقیم است.از طرف دیگر نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که بازار مسکن با شروع کار دولت تدبیر وامید با رکودی سنگین روبرو شده است که این رکود همچنان ادامه دارد.