شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی مشکل پسماند در استانهای شمالی و ورود شیرابههای فاضلاب به رودخانهها و جنگلها صدمات زیستمحیطی جبرانناپذیری به طبیعت زیبای منطقه شمال وارد کرده است؛ به طوری که به گفته کارشناسان در حال حاضر پسماند و دپوی زباله در سطح مازندران سفیران مرگ برای آیندگان بوده، بهطوری که از ساحل دریای […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
مشکل پسماند در استانهای شمالی و ورود شیرابههای فاضلاب به رودخانهها و جنگلها صدمات زیستمحیطی جبرانناپذیری به طبیعت زیبای منطقه شمال وارد کرده است؛ به طوری که به گفته کارشناسان در حال حاضر پسماند و دپوی زباله در سطح مازندران سفیران مرگ برای آیندگان بوده، بهطوری که از ساحل دریای خزر تا رودخانه هراز و جنگلهای چالوس و شرق مازندران همه زیر بار زباله در حال جان دادن هستند.
استاندار مازندران که میهمان روزنامه جمله در تهران بود در این خصوص می گوید: استان مازندران یکی از پرچالش ترین استان ها در زمینه زیست محیطی، پسماند، انباشت، شیرابه زباله ها، آلودگی دریا و جنگل است.
محمد اسلامی می گوید: برنامه هایی برای رفع این معضل در دست اجراست که مطمئنا تا سال ۱۴۰۰ عملیاتی می شود و ما چیزی به عنوان معضل زباله در استان مازندران نخواهیم داشت. وی با اشاره به اینکه روزانه نزدیک به سه هزار تن زباله در روز در این استان تولید می شود می افزاید: طبق آمار روزانه حدود سه هزار تن زباله در مناطق شهری و روستایی این استان تولید می شود که در پیک مسافرت های تابستانی و نوروز بیشتر هم می شود و در حال حاضر۱۴۰۰ تن از این میزان را تعیین تکلیف کرده ایم.
اسلامی، محصور کردن محل دفن زباله، سرو سامان دادن به حجم ورود و خروج زبالهها در محل دپو، افزایش پیشرفت فیزیکی طرح های فراوری در دست اجرا و جمع آوری شیرآبه و جلوگیری از انتشار آن به آب های زیرزمینی را از برنامههای اجرایی در این مدت دانست. استاندار مازندران با اشاره به این که که طرح های در دست اجرا برای فرآوری زباله در اکثر شهرهای استان شامل ساری، نوشهر و تنکابن در دست اجراست می گوید: نیروگاه های زباله سوز یکی یکی و به زودی تکمیل و افتتاح می شود. وی ادامه می دهد: نیروگاه زباله سوز بهشهر بازسازی و نوسازی شد که جمعا روزانه ۲۵۰ تن زباله را می سوزاند.
به گفته استاندار مازندران، نیروگاه زباله سوز نوشهر در غرب مازندران در مراحل پایانی کار است که این واحد نیز می تواند روزانه ۲۵۰ تن زباله را بسوزاند و به زودی افتتاح و به بهره برداری خواهد رسید. وی ادامه می دهد: نیروگاه زباله تنکابن نیز با ۲۵۰ تن زباله سوزی به زودی به بهره برداری می رسد. اسلامی با بیان اینکه یک نیروگاه زباله سوز نیز در شهر ساری در دست برنامه است می افزاید: ما برای شهرهای گوناگون برنامه داریم و همگی در حال اجرا هستند که امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ به اتمام برسد و معضلی به نام زباله در استان مازندران نداشته باشیم.
نگاه کارشناسی
به گفته کارشناسان، اگر بخواهیم به زباله یک نگاه کارشناسی در استان داشته باشیم، این است که عموماً زبالههای استان شامل مواد آلی و فساد پذیر، شیشه، پلاستیک، لاستیک، فلزات، کاغذ و مقوا، منسوجات، چوب و نظایر این مواد است و در این بین بیشترین مقدار زبالههای شهرها و روستاهای استان که تقریبا بیش از ۷۰ درصد زباله را شامل میشود، مواد آلی و فساد پذیر بوده که میتواند، مشکلات عدیده زیست محیطی و بهداشتی و تأثیر منفی بر سفرههای آب زیر زمینی و آبهای سطحی را به همراه داشته باشد. تجارب ملی و جهانی نشان داده است که بازیافت زباله بهتر از دفن جمعی آن است. زیرا علاوه بر تخریب محیط زیست، شیرابههای آن اثرات مخرب محیطی و انسانی فراوانی را در حال و آینده به همراه خواهد داشت و علاوه بر تخریب محیط زیست طبیعی، مشکلات بهداشتی متعددی را در مناطق مختلف استان نیز به همراه دارد.
اجرای الگوهای سنتی و غیر علمی و غیر بهداشتی که تنها منتهی به جمعآوری، حمل و دفن زباله باشد، راه حل اساسی برای رفع مشکل زباله استان نیست، بلکه متولیان امر باید با تغییر نگرش، به این مسئله مهم نگاهی علمیتر داشته و با استفاده از تجارب سایر مناطق کشور و حتی کشورهای پیشرفته، از طریق برخی اقدامات مشروحه آینده و یا سایر اقدامات مورد نیاز، مشکل و یکی از دغدغه اساسی استان که همان معضل زباله آن است، را به صورت ریشهای حل کنند.