حمیدرضا حافظی مفقود شدن جمال خاشقچی به عنوان یکی از اصلی ترین منتقدان دولت سعودی و بن سلمان، بازتاب گسترده ای در رسانه های مختلف داشته است و مشاهده ی آخرین عکس او که وارد کنسولگری عربستان شده، همه را به این فکر وا داشته که بن سلمان در مفقود شدن و قتل احتمالی او […]

حمیدرضا حافظی
مفقود شدن جمال خاشقچی به عنوان یکی از اصلی ترین منتقدان دولت سعودی و بن سلمان، بازتاب گسترده ای در رسانه های مختلف داشته است و مشاهده ی آخرین عکس او که وارد کنسولگری عربستان شده، همه را به این فکر وا داشته که بن سلمان در مفقود شدن و قتل احتمالی او نقش داشته است. در همین راستا جرمی هانت وزیر امور خارجه انگلیس از عربستان درباره وضعیت خبرنگار مفقود شده سعودی در کنسولگری ریاض در استانبول توضیح خواست. او خواهان آن شد که عربستان درباره آنچه برای جمال خاشقجی، خبرنگار برجسته سعودی رخ داده است، توضیح دهد.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی انگلیس در صفحه توئیتر خود نوشت: به تازگی با سفیر عربستان دیدار کردم و خواستار پاسخ‌های فوری درباره جمال خاشقجی شدم. هانت ادامه داد: خشونت علیه خبرنگاران در سراسر جهان افزایش می‌یابد و تهدیدی جدی علیه آزادی بیان است. اگر گزارش رسانه‌ها درست از آب در بیاید، ما با این رویداد به طور جدی برخورد خواهیم کرد – مبنای دوستی‌ها ارزش‌های مشترک است.
پیش‌تر، فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد: انتظار ما انجام بررسی کامل با شفافیت کامل از سوی مقام‌های سعودی درباره اتفاقات رخ داده است. مقام‌های ارشد آمریکا نیز در مورد ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول به ابراز نگرانی پرداخته‌اند.
رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده است، شنیدن خبرهای مربوط به جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار ناپدیدشده سعودی «مایه نگرانی» است. معاون ترامپ نیز در این زمینه گفت: جهان آزاد حق دارد که پاسخی بشنود. در همین حال، قانون‌گذاران جمهوری‌خواه و دموکرات نیز به گزارش‌ها درباره کشته‌شدن این روزنامه‌نگار سعودی واکنش نشان داده‌اند. وزیر خارجه آمریکا پیش‌تر خواستار حمایت از انجام تحقیقات گسترده درباره مفقود شدن این روزنامه‌نگار سعودی شد.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز خواستار آن شد که عربستان ماجرای مفقود شدن خبرنگار سعودی در کنسولگری خود در ریاض را بررسی کند. او اعلام کرد که این اتحادیه به طور کامل از مواضع مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا حمایت می‌کند که خواستار انجام بررسی از سوی عربستان درباره وضعیت جمال خاشقجی، خبرنگار مفقود شده سعودی شده بود. موگرینی در این باره به خبرنگاران گفت: ما در این باره کاملا با موضع آمریکا هم‌راستا هستیم. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: انتظار ما انجام بررسی کامل با شفافیت کامل از سوی مقام‌های سعودی درباره اتفاقات رخ داده است. مقام‌های ارشد آمریکا در مورد ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول به ابراز نگرانی پرداخته‌اند. رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده است، شنیدن خبرهای مربوط به جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار ناپدیدشده سعودی «مایه نگرانی» است. معاون ترامپ نیز در این زمینه گفت: جهان آزاد حق دارد که پاسخی بشنود. در همین حال، قانون‌گذاران جمهوری‌خواه و دموکرات نیز به گزارش‌ها درباره کشته‌شدن این روزنامه‌نگار سعودی واکنش نشان داده‌اند. وزیر خارجه آمریکا پیش‌تر خواستار حمایت از انجام تحقیقات گسترده درباره مفقود شدن این روزنامه‌نگار سعودی شد. سخنگوی وزارت خارجه ترکیه نیز از موافقت ریاض برای تفتیش و بررسی کنسولگری عربستان در استانبول خبر داد. شبکه خبری سی ان‌ان ترک در همین راستا گزارش کرده است: حامی آکسوی، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه درباره مرگ مشکوک جمال خاشقجی گفت: از همان ابتدای ماجرا، تحقیقات در این باره آغاز شده است و مقامات قضایی، امنیت و اطلاعات ترکیه وارد عمل شده‌اند.
وی ادامه داد: همانطور که می‌دانید ساختمان‌های دیپلماتیک بر اساس کنوانسیون وین از مصونیت قضایی برخوردار هستند اما با موافقت انجام شده، ساختمان کنسولگری توسط مقامات کشور میزبان مورد تفتیش و بررسی قرار می‌گیرد. او افزود: سعودی‌ها اعلام کرده‌اند که آماده همکاری هستند و ساختمان کنسولگری می‌تواند مورد تفتیش و بررسی قرار گیرد. از سوی دیگر، منابع رسانه‌ای ترکیه از جزئیات جدیدی درباره دو هواپیمای سعودی که اخیرا وارد استانبول شدند،‌ خبر دادند. به نوشته روزنامه حریت ترکیه، این دو هواپیما متعلق به شرکت هواپیمایی خصوصی «وی آی پی» بودند که دفتر اصلی‌اش در ریاض است و آنها طی ساعاتی که خاشقجی ناپدید شد، وارد استانبول شدند. برای اولین بار روزنامه حریت نوشت، این دو هواپیما در فرودگاه آتاتورک استانبول به زمین نشستند و بین نشستن و برخاستن هواپیماها چند ساعت فاصله وجود داشت یعنی به فاصله زمان ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری تا اعلام مفقودیت وی در عصر همان روز. به نوشته این روزنامه، هواپیمای اول یک ساعت بعد از نشستن در استانبول به عربستان بازگشت در حالی که هواپیمای دوم در عصر استانبول را ترک کرد.
در هر صورت، به نظر می رسد مسئله اصلی در حال محو شدن است، و آن هم اینکه جمال، چه اطلاعاتی در دست داشته و یا روی چه مقاله ای کار می کرده. چه ماجرایی بوده که بن سلمان و سعودی ها، او را تهدید دانستند. جمال به راستی که بوده و چه قرار بوده به ما بگوید؟ کاش رسانه ها روی این موضوع بیشتر تمرکز کنند.