سازمان ملل متحد روز پنجشنبه از عربستان سعودی خواست تا با مقام های ترکیه برای پی بردن به سرنوشت جماس خاشقچی روزنامه نگار سعودی همکاری کند. به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، «استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران، گفت: مسئولان بلندپایه سازمان ملل متحد در خصوص مساله این روزنامه نگار عربستانی تماس […]

سازمان ملل متحد روز پنجشنبه از عربستان سعودی خواست تا با مقام های ترکیه برای پی بردن به سرنوشت جماس خاشقچی روزنامه نگار سعودی همکاری کند. به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، «استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران، گفت: مسئولان بلندپایه سازمان ملل متحد در خصوص مساله این روزنامه نگار عربستانی تماس هایی با ریاض برقرار کردند. وی اضافه کرد: آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد که در اندونزی به سر می برد به دلیل اختلاف زمانی نتوانسته با مقام های سعودی تماس داشته باشد.
پیش تر ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرده بود که با پیشنهاد عربستان سعودی، یک گروه اقدام مشترک بین دو کشور برای بررسی و روشن شدن موضوع ناپدید شدن جمال خاشقچی روزنامه نگار عرب تشکیل می شود. خاشقچی هفته گذشته برای ثبت و دریافت مدارک مربوط به ازدواجش به کنسولگری عربستان در استانبول رفت اما از آنجا خارج نشده و هنوز خبری در مورد زنده بودن وی وجود ندارد. بر اساس شایعه منتشر شده، خاشقچی توسط ۱۵ ماموری که در روز و ساعت حضور او در کنسولگری، از عربستان به استانبول رفته بودند، به قتل رسیده است و قاتلان نیز به کشور خود باز گشته اند. خاشقچی ۵۹ ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این کشور را ترک کرده و به آمریکا رفته بود.

کنفرانس ریاض تحریم شد
به دنبال ناپدید شدن «جمال خاشقچی» روزنامه نگار عربستان در کنسولگری سعودی در استانبول، شمار زیادی از رسانه ها، روزنامه نگاران و سرمایه گذاران از شرکت در کنفرانسی در عربستان انصراف دادند. رسانه های مهمی مانند نیویورک تایمز، اکونومیست و لس آنجلس تایمز از جمله نشریاتی هستند که از حضور در کنفرانس «ابتکار سرمایه گذاری آینده» انصراف داده اند. این کنفرانس برای اواخر ماه جاری میلادی (اکتبر) در ریاض برنامه ریزی شده است.
«آرون راس سورکین» از خبرنگاران شبکه سی.ان.بی.سی نیز در حساب توئیتری خود نوشت که در کنفرانس ریاض شرکت نخواهد کرد. «زانی مینتون بدوز» سردبیر هفته نامه انگلیسی هم تصمیم خود برای انصراف از حضور در این کنفرانس را اعلام کرد. بدوز در سرمقاله ای نوشت: «قتل یک منتقد در خاک یک کشور خارجی رویه بسیار بدی ایجاد می کند.» وی افزود: «شاهزاده محمد بن سلمان طوری حکومت می کند که گویی جواب همه چیز را می داند».
خاشقچی از منتقدان بن سلمان به شمار می آید که پس از ولیعهد شدن وی، عربستان را ترک کرد و در آمریکا ساکن شد. خاشقچی هفته پیش برای ثبت ازدواج خود به کنسولگری عربستان رفت اما از آن هنگام ناپدید شد. بر اساس برخی گزارش های منتشر شده، خاشقچی توسط ۱۵ ماموری که در روز و ساعت حضور او در کنسولگری، از عربستان به استانبول رفته بودند، به قتل رسیده است و قاتلان نیز به کشور خود باز گشته اند.
بسیاری از نهادها و کشورها و سناتورهای آمریکا خواستار روشن شدن سرنوشت خاشقچی هستند. در همین حال، رسانه ها نیز فشار بر عربستان را افزایش داده اند. «کارن آتیا» از سردبیران روزنامه واشنگتن پست که یادداشت های خاشقچی را منتشر می کرد، خواستار تحریم کنفرانس سرمایه گذاری آینده در ریاض شد. فاکس بیزنس، سی.ان.بی.سی، سی.ان.ان و بلومبرگ از جمله رسانه هایی هستند که قرار است در کنفرانس ریاض شرکت کنند اما تاکنون اطلاعیه ای در مورد تحریم این کنفرانس منتشر نکرده اند. فایننشال تایمز، فاکس بیزنس و سی.ان.بی.سی گفته اند که در حضور خود در کنفرانس ریاض بازنگری کرده یا در حال بررسی شرایط هستند.

واکنش سنای آمریکا در مقابل عربستان
«باب کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در خصوص موضوع ناپدید شدن «جمال خاشقچی» روزنامه نگار عربستانی در ترکیه گفت: اگر قتل خاشقچی ثابت شود، باید مجازات های بزرگی علیه بالاترین مقام های سعودی اعمال شود. کورکر اضافه کرد: کنگره هرگز مجوز فروش سلاح به عربستان سعودی را نخواهد داد و کشته شدن خاشقچی خشم قانون گزاران را برمی انگیزد.
وی تهدید کرد اگر که ثابت شود که عربستان سعودی خاشقچی را کشته است، تغییرات زیادی در روابط دوجانبه ایجاد خواهد شد. پیش تر نیز بیش از ۲۰ سناتور جمهوریخواه و دمکرات آمریکا خواستار تحقیق درباره ناپدید شدن ‹جمال خاشقجی›، روزنامه نگار عربستانی شده بودند. خاشقچی هفته گذشته برای ثبت و دریافت مدارک مربوط به ازدواجش به کنسولگری عربستان در استانبول رفت اما از آنجا خارج نشده و هنوز خبری در مورد زنده بودن وی وجود ندارد.
بر اساس شایعه منتشر شده، خاشقچی توسط ۱۵ ماموری که در روز و ساعت حضور او در کنسولگری، از عربستان به استانبول رفته بودند، به قتل رسیده است و قاتلان نیز به کشور خود باز گشته اند. خاشقچی ۵۹ ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این کشور را ترک کرده و به آمریکا رفته بود.یک سال پیش خاشقچی در یادداشتی در واشنگتن‌پست نوشته بود: من خانه، زندگی و شغلم را برای اینکه صدایم شنیده شود در عربستان رها کردم… اکنون می‌توانم آزادانه سخن بگویم درحالی‌که خیلی‌ها نمی‌توانند.