رضا شریعتی، روزنامهنگار پائیز که فرا میرسید شمال ایران را عطر پرتقالها و نارنگیها فرا میگیرد. اما باغدار بیچاره به جای آنکه شاد از پائیز و برداشت محصول باشد باید مراقب باشد تا دزدها شبانه به باغش حمله نکنند. گاهی ناچار میشود تا پرتقالها و نارنگیها را نرسیده وارد بازار کند و با رنگآمیزی و […]
رضا شریعتی، روزنامهنگار
پائیز که فرا میرسید شمال ایران را عطر پرتقالها و نارنگیها فرا میگیرد. اما باغدار بیچاره به جای آنکه شاد از پائیز و برداشت محصول باشد باید مراقب باشد تا دزدها شبانه به باغش حمله نکنند. گاهی ناچار میشود تا پرتقالها و نارنگیها را نرسیده وارد بازار کند و با رنگآمیزی و انبار کردن به حاصل یکسال دسترنج خود چوب حراج بزنند. از طرفی دلالها به قیمت ناچیزی این میوههای نرسیده را میخرند و درنتیجه کیفیت مرکبات کاهش میابد. از طرفی قند میوه به حالت طبیعی نرسیده و باعث میشود تا میوه با رنگ آمیزی مصنوعی قابلیت صادرات را نداشته باشند و با برنامه توسعه محصولات فاصله بگیریم. این موضوع حتی صدای مسئولان استانهای شمالی را در آورده و سبب شده تا در رسانهها خواستار همکاری دستگاههای انتظامی با باغداران شوند تا میوه در فصل مناسب برداشت کند. موضوع سرقت از باغ مرکبات تنها مربوط به تنها یک استان شمالی نیست و هر سه استان مازندران، گیلان، گلستان و حتی استانهای دیگر در فصل برداشت درگیر این مسئله هستند. از طرفی باغدار بیچاره اگر از گزند دزدها در امان بماند با موانعی نظیر سرمازدگی، سیل و یخبندان مواجه خواهد شد.
کمال اونق باغدار گنبدکاووسی در گفتوگو با جمله در این باره میگوید: از ترس لخت کردن درختان ناچار هستیم تا محصولاتمان را زودتر برداشت کنیم تا دزدها بیچارهمان نکنند.
وی با بیان اینکه در توابع این شهرستان محصولات سیاه ریشه و مرکباتی همچون پرتقال، نارنگی، تامسون و حتی کیوی کشت میشود، اظهار کرد: بعضی باغداران محصولات خود را زودتر از موعد برداشت میکنند، دلالها این محصولات را میخرند و به انبار میبرند.
علی یوسفی، باغدار نوکندهای استان گلستان در این باره به ما گفت: زحمت یکسال تو را دلال میخورد و تو ناچاری بین بد و بدتر، بد را انتخاب کنی. وی با بیان اینکه در برخی سالها نارنگی را با قیمت ۴۰۰ تومان و پایینتر از آن هم فروختیم، افزود: در همان سال مرکبات در بازار بالغ بر ۲ تا سه هزار تومان به فروش رساندند.
این باغدار ادامه میدهد: اگر شب مراقب باغ میوههایت نباشی دزد آنها را میچیند و بیچاره میشوی، ناچاریم از ترس دزدها بیدار بمانیم و آخر سر هم با قیمتهای ناچیز محصولات را بفروشیم، برای مثال اکنون قیمت نارنگی تخم ژاپنی بین سه تا هفت هزار تومان در بازار به صورت نوبرانه است اما از ما حتی هزار تومان هم نمیخرند.
* سرقت از باغها ضربه به تولید داخلی است
مهدی وطندوست، کارشناس کشاورزی با بیان اینکه سارقان هر سال اقدام به سرقت مقداری زیادی از محصولات مرکبات باغها میکنند، گفت: سرقت مرکبات در استانهای شمالی به محصولات باغی، موتورآب و ادوات کشاورزی ختم نمیشود .
وی با بیان اینکه این رویداد با نابودی تولید داخلی منجر شده و نتایجی جز وضع نامساعد بازار به همراه ندارد، اظهار کرد: انتظار میرود امسال تولید مرکبات کشور رشد مناسبی داشته باشد .
این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه مصرف گاز اتیلن مشکلی برای مصرف کنندگان ندارد و تنها باعث زیبا شدن رخ میوه میشود، خاطرنشان کرد: با شناختی که مردم درسالهای گذشته از مرکبات رنگ آمیزی شده پیدا کردهاند، تقاضا برای خرید آنها کمتر شده است و مردم به دنبال خرید میوه، همزمان با فصل خود هستند، زیرا میوههای رنگ آمیزی شده ممکن است دارای ظاهری رسیده، اما خود میوه کال باشد.
وطندوست با بیان اینکه تامین عناصر غذایی از طریق استفاده از کودهای مناسب برای افزایش ظرفیت و نگهداری رطوبت خاک و جلوگیری از تبخیر زیاد آب از سطح خاک برای افزایش تولید در طول سال بسیار موثر خواهد بود، خاطرنشان کرد: برخی با نظرات غیر کارشناسی تیشه بر ریشه باغداری میزنند که نتایج منفی پرداختن به اینگونه موضوعات بدون تحقیق از کارشناسان خبره مغایر با حمایت از تولید داخل و تامین کننده منافع فرصت طلبان است.
این کارشناس کشاورزی با اشاره به دیگر پدیده مرسوم در مرکبات ( ترکیدگی محصولات و مرکبات) افزود: تغییرات آب و هوا از جمله دما، رطوبت نسبی هوا، وزش باد گرم و خشک موجب ترکیدگی پوست میوه مرکبات میشود اما با مدیریت مناسب میتوان از این اتفاق جلوگیری کرد
وطندوست با اشاره به اینکه سورتینگها اقداماتی را با موضوع رنگزدایی مرکبات انجام میدهند، افزود: در این بخش مشکلاتی با علوم پزشکی و باغداران و سورتینگ داران وجود دارد که باید رفع شود. با توجه به اینکه زمان چیدن مرکبات ۵۰ تا ۶۰ روزه است برای دارندگان مرکبات این فرصت کمی است و ظاهرا رنگ کردن مرکبات برای ماندگاری بیشتر آن استفاده میشود.