محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی ایران بیش از ۶۰۰۰ کیلومتر با کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و عراق مرز مشترک (خشکی) دارد. همچنین کشورمان دارای ۲۷۰۰ کیلومتر مرز آبی در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان میباشد. از سوی دیگر نیز ایران طولانیترین مرز را با عراق و کوتاهترین مرز […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
ایران بیش از ۶۰۰۰ کیلومتر با کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و عراق مرز مشترک (خشکی) دارد. همچنین کشورمان دارای ۲۷۰۰ کیلومتر مرز آبی در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان میباشد. از سوی دیگر نیز ایران طولانیترین مرز را با عراق و کوتاهترین مرز را با ارمنستان دارد. با این حال عدم تامین امینت از سوی حکومت های برخی از همسایگان، به کرار معضلات فراوانی برای امنیت کشور ما به وجود می آورد.
در سال های گذشته، تحرکات گروه های تروریستی مستقر در پاکستان، افغانستان و عراق، خسارات زیادی به کشور ما وارد آورده است. اما بیش از همه عدم کنترل مرز مشترک ایران و پاکستان از سوی دولت پاکستان موجب شده تا بخش هایی از مناطق مرزی این کشور به جولانگاه گروه های تروریستی تبدیل شود. گروه هایی که هرزگاهی با استفاده از غفلت دائمی نیروهای مرزی پاکستان پای خود را فراتر از گلیم خود گذاشته و به خاک سرزمین ما تعرض می کنند. این در حالی است که بارها مسئولین سیاست خارجه کشورمان نسبت به حضور گروهک های تروریستی در پاکستان و اقدامات آنان علیه امنیت کشورمان تذکر داده و مسئولین پاکستانی نیز هر بار وعده دادند تا با این معضل بین المللی برخورد خواهند کرد. به رغم تمام وعده های داده شده از سوی مقامات پاکستانی، روز گذشته بار دیگر شاهد گستاخی گروهک های مستقر در پاکستان بودیم.
تعرضی دیگر در مرز میرجاوه
شامگاه روز دو شنبه یک گروه تروریستی در اقدامی گستاخانه تعدادی از نیروهای هنگ مرزی را ربود.
در ساعت اولیه انتشار این خبر از نحوه ربایش و سرنوشت این افراد اطلاعی منتشر نشد، اما از همان دقایق اولیه برخی منابع خبری این عملیات را تروریستی دانستند که حدود ساعت چهار تا پنج بامداد دیروز در منطقه صفر مرزی لولکدان انجام شده است و ۱۴ نفر ربوده شدهاند. منطقه صفر مرزی لولکدان مربوط به بخش ریگ ملک شهرستان میرجاوه است که در ۵۰ کیلومتری شهر میرجاوه قرار دارد.
پس از آن بود که گروهک تروریستی جیشالعدل در کانال تلگرامی منتسب به این گروهک، مسئولیت ربوده شدن تعدادی از نیروهای هنگ مرزی میرجاوه را برعهده گرفت و در اطلاعیه ای که از سوی این گروهک تروریستی در این کانال منتشر شد نوشت که بامداد دیروز سه شنبه ۲۴ مهرماه یک پایگاه مراقبتی در شهرستان میرجاوه را بصورت کامل خلع سلاح کردهاند.
ظهر دیروز روابط عمومی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه «ربوده شدن تعدادی از بسیجیان بومی و مرزبانان در نقطه صفر مرزی» را تایید و خاطرنشان کرد که رد پای عوامل نفوذی در این حادثه وجود دارد.
این اطلاعیه در ادامه با اشاره به اینکه این پایگاه از استحکامات خوبی برخوردار بوده ، خاطرنشان کرده است:عوامل گروهک های تروریستی که از سوی سرویسهای بیگانه هدایت و پشتیبانی میشوند ، با فریب و تطمیع عوامل نفوذی، این حادثه را در نقطه صفر مرزی و روبه روی یکی از پاسگاه های مرزی کشور پاکستان صورت دادهاند.
چشمان بسته حکومت پاکستان بر مرزها
این اولین باری نیست که گروهک های تروریستی از خاک همسایه پر دردسر شرقی، علیه امنیت کشورمان اقدام می کنند. ۳۱ فروردین سال جاری نیز، گروهک های تروریستی طی عملیاتی از طریق مرز پاکستان، تعدادی از فرزندان غیور کشورمان را به خاک و خون کشیدند. با وجود ابراز اطمینان از سوی مقامات پاکستانی مبنی بر همکاری با ایران برای تامین امنیت در مرز مشترک، تروریست ها در این مرز چهار تن از مرزبان ایرانی را در نزدیکی مرز میرجاوه به شهادت رساندند.
اردیبهشت ماه سال گذشته نیز در پی کمین تروریستها در نقطه صفر مرزی ایران با پاکستان ۱۰ تن از مرزبانان پاسگاه «میل ۱۰۰» از گروهان «چاهندو» منطقه میرجاوه سیستان و بلوچستان حین گشتزنی به شهادت رسیدند.
در تاریخ های ۳۱ خرداد و ۵ تیرماه سال جاری نیز در دوحمله عناصر تروریست مستقر در پاکستان در منطقه میرجاوه ۵ نفر از مرزبانان کشورمان به شهادت رسیدند. همچنین در تاریخ ۱۶ تیرماه سال جاری تروریستها پس از درگیری مسلحانه با مرزبانان و شهادت ۴ تن از آنان به خاک کشور پاکستان متواری شدند.
در سال های گذشته بارها تروریست های تکفیری مستقر در کشور همسایه، امنیت مرزهای کشورمان را به مخاطره انداخته اند و این در حالی است که انتظار می رفت با توجه به هشدارهای داده شده از سوی مسئولین کشورمان در این خصوص، اقدامی موثر از سوی مقامات پاکستانی انجام پذیرد.
برخی از صاحب نظران بر این اعتقادند که علت عدم برخورد حکومت پاکستان با گروهک های تروریستی مستقر در این کشور، ریشه در ماهیت این گروهک ها دارد چرا که این گروهک های تروریستی دست پروده بخشی از صاحبان قدرت در پاکستان هستند.
در واقع گروهک های تروریستی دست پرورده حکومت پاکستان ، ارتش و I.S.I سازمان استخباراتی این کشور هستند. از این رو گروهک های تروریستی سرمایه استراتژیک حاکمان پاکستان در مقابل هند و افغانستان و حتی برخی کشورهای دیگر محسوب می شوند. به همین دلیل است که گروهکهای تروریستی که با انجام عملیاتهای گوناگون ارتش پاکستان که در واقع عملیات هایی نمایشی است، ریشه کن نمی شوند و همچنان توانسته اند به جنایات خود ادامه دهند.
تروریست، محصول داخلی پاکستان
در اواخر سال ۲۰۱۶ جلسه ای محرمانه که بین سران حکومت و ارتش پاکستان برگزار شده بود. در آن جلسهآن چودری اعزاز احمد سفیر فعلی پاکستان در امریکا که آن هنگام معاون وزارت خارجه بود، به سران ارتش و I.S.I سازمان اسخباراتی پاکستان گفت: «که در سفری که به غرب داشته، کشورهای اروپایی شدیداً در رابطه با تروریسم از پاکستان گلایه دارند.» ژنرال رضوان اختر فرمانده وقت I.S.I گفت: «چرا دولت با تروریستها برخورد نمی کند؟» شهباز شریف وزیر ایالت پنجاب که در این جلسه حضور داشت در پاسخ گفت: «هرگاه با تروریستها برخورد می شود ارتش و I.S.I به کمک آنان می شتابند!» این موضوع بعداً رسانه ای نیز شد و سران ارتش نسبت به رسانه ای شدن به شدت عصبانی شده بودند و از دولت خواست که عامل رسانه ای شدن این موضوع را به ارتش معرفی کند که نخست وزیر نوازشریف برای آرام کردن ارتش ( پرویز رشید ) وزیر وقت اطلاعات و فرهنگ را قربانی و از کار برکنار کرد.
نسخه ای برای درد مرزهای شرقی
با توجه به ناتوانی کنترل مرزهای مشترک ایران و پاکستان توسط دولت این کشور ، و عدم برخورد حاکمان پاکستان با معضل تروریست و همچنین تبدیل نواحی مرزی داخل پاکستان به جولانگاه گروهک های تروریستی که امنیت کشور ما را تحت تاثیر قرار داده اند، شاید وقت آن رسیده باشد که برای درمان این زخم کهنه، از نسخه ای استفاده شود که در غرب کشور به کار رفته است و مسئولین نظامی – امنیتی کشورمان همانطور که درس خوبی به تروریست های غرب کشور دادند، درسی به یاد ماندنی به گروهک های مستقر در شرق کشور دهند تا دیگر جرعت نکنند پای خود را بر بیشه شیران بگذارند.
پاکستان اقدامات لازم را برای آزادی نیروهای مرزی ایران به کار گیرد
به گزارش مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه، بهرام قاسمی روز سه شنبه در پی ربایش تعدادی از نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران مستقر در پاسگاه میل مرزی ۱۰۳ از سوی یک گروهک تکفیری و تروریستی و انتقال آنها به داخل خاک پاکستان، ضمن ابراز انزجار از این اقدام تروریستی و شرارت آمیز، آن را محکوم کرد. وی با توجه به اقدامات صورت گرفته اظهار داشت: بعدازظهر امروز دستیار وزیر امور خارجه در غرب آسیا از سفیر پاکستان خواست دولت آن کشور در چارچوب روابط دو جانبه و اصل حسن همجواری و تعهدات ناشی از قراردادهای دوجانبه و مقررات حقوق بین الملل، بی درنگ تمامی امکانات و اقدامات لازم را برای آزادسازی نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و دستگیری تروریست های شرور به کار گیرد. سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: همچنین از سفیر پاکستان خواسته شد مراتب را هر چه سریعتر به دولت خود در اسلام آباد منعکس کرده و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را از نتایج اقدامات به عمل آمده مطلع نماید. قاسمی یادآور شد: سفیر پاکستان نیز با ابراز تاسف عمیق از این حادثه، تاکید کرد که موضوع را به اسلام آباد منعکس کرده و ضمن پیگیری، نتیجه اقدامات دولت پاکستان را در اسرع وقت گزارش نماید. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین خاطرنشان کرد: سفیر کشورمان در اسلام آباد نیز ضمن ملاقات با مقامات محل، خواستار اقدام جدی دولت پاکستان برای آزادسازی مرزبانان جمهوری اسلامی و برخورد قاطع با اشرار و گروه های تکفیری و تروریستی شد که از خاک پاکستان به نقاط مرزی کشورمان تجاوز کرده و دست به اقدامات خرابکارانه، آدم ربایی، قتل و جنایت می زنند.