این واحدهای چربیگیری غیرمجاز با جوشاندن چربیهای کشتارگاهی و آلایش طیور همراه با برخی مواد شیمیایی ضمن ایجاد بوی بسیار نامطبوع، آلودگی آب، خاک و تهدید سلامت عمومی ساکنان منطقه را دامن زدهاند. در کنار مشکلاتی مانند نشت نفت در برخی زمینهای کشاورزی و جریان فاضلاب در نهر فیروزآباد شهرستان ری، بخشی از ساکنان این […]
این واحدهای چربیگیری غیرمجاز با جوشاندن چربیهای کشتارگاهی و آلایش طیور همراه با برخی مواد شیمیایی ضمن ایجاد بوی بسیار نامطبوع، آلودگی آب، خاک و تهدید سلامت عمومی ساکنان منطقه را دامن زدهاند.
در کنار مشکلاتی مانند نشت نفت در برخی زمینهای کشاورزی و جریان فاضلاب در نهر فیروزآباد شهرستان ری، بخشی از ساکنان این مناطق باید بوی نامطبوع کارگاههای غیرمجاز و سنتی چربیسوزی و سایر آلودگیهای زیستمحیطی آنها را هم تحمل کنند.
بیشتر این واحدها در روستاهای گلحصار، قوچ حصار و عظیمآباد بخش کهریزک در امتداد نهر آلوده فیروزآباد قرار دارند.
این کارگاههای غیرمجاز با جوشاندن، چربیهای کشتارگاهی، ضایعات گوشت قرمز، سفید، پوست و آلایش مرغ را بازیافت میکنند. کارگاههای چربیگیری استاندارد باید سامانههای دفع فاضلاب داشته باشند ولی واحدهای غیرمجاز فعال در کهریزک تمامی فاضلاب خود را با این استدلال که آب نهر فیروزآباد آلوده است، داخل آن تخلیه میکنند.
پای صحبت اهالی منطقه
زهرا یگانه یکی از ساکنان روستای عظیمآباد کهریزک گفت: بوی نامطبوع کارگاههای چربیگیری به حدی است که استشمام آن کودکان و بزرگسالان روستا را بیمار میکند.
وی افزود: زندگی اهالی روستای عظیمآباد که اغلب از قشر بسیار ضعیف جامعه هم هستند به علت سودجویی برخی افراد مختل شده است و نهادهای متولی باید با آنها برخورد کنند.
یگانه، افزایش جانوران موذی و حشرات را نیز یکی دیگر از تبعات فعالیت کارگاههای چربیگیری در روستای عظیمآباد عنوان و خاطرنشان کرد: اکثر منازل این روستا محل زندگی موش و سوسک شده است.
وی ادامه داد: جمعآوری مقدار زیادی استخوان و وجود آلایش مرغ در کارگاههای چربیگیری، سگهای ولگرد منطقه را افزایش داده است که سبب رعب و وحشت اهالی به ویژه بانوان و کودکان و نیز انتقال بیماریهای مشترک انسان و حیوان میشود.
رئیس اداره محیطزیست شهرستان ری با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ واحد غیرمجاز چربیگیری و زهتابی در این منطقه فعالیت میکنند افزود: تمامی این واحدها در ابتدای سال ۱۳۹۵ با دستور قضایی پلمپ شدند و بعد از گذشت چند ماه توسط صاحبان این مشاغل دوباره به صورت غیرقانونی به فعالیت خود ادامه دادند.
وی افزود: محیطزیست از عمل غیرقانونی این واحدها به علت فعالیت مجدد شکایت و اکنون تمامی واحدهای غیرمجاز را به دستگاه قضایی معرفی کرده و در انتظار حکم دادگاه است.
عبادتی گفت: در صورت نهایی شدن حکم دادگاه با همکاری بخشداری مرکزی، این واحدها پلمپ یا تخریب میشوند.
وی اظهار داشت: تعدادی از مالکان واحدهای چربیگیری با تاسیس تعاونی «گلحصار» و خرید زمین به دنبال راهاندازی کارخانه استاندارد و تصفیهخانه هستند که امیدواریم به زودی به سرانجام برسد.
وی تاکید کرد: واحدهای چربیگیری و زهتابی (آماده سازی رودههای گوسفند) باید به صورت اصولی مجهز به تصفیهخانه و فیلتراسیون صنعتی برای جلوگیری از انتشار بوی نامطبوع شوند.
وی با اشاره به اینکه در هر واحد چربیسوزی غیرمجاز بین پنج تا ۱۰ نفر به صورت مستقیم مشغول فعالیت هستند، افزود: عمده کارگران واحدهای چربیسوزی غیرایرانی هستند.
مصطفی صفایی، مدیرعامل شرکت تعاونی گلحصار نیز به عنوان مجری طرح ساماندهی تبدیل ضایعات کشتارگاهی دام و طیور ری گفت: روزانه ۴۰۰ تُن ضایعات گوشت قرمز و سفید، ۱۰۰ تُن ضایعات چربی کشتارگاهی و ۱۰۰ تُن استخوان در تهران تولید میشود که کارگاههای چربیگیری در شهرستان ری آنها را فرآوری میکنند.
گرچه برخی مسئولان نهادهای دولتی آمار این ضایعات را در کل افزون بر ۳۰۰ تن اعلام میکنند اما مدیرعامل تعاونی گلحصار با اشاره به ضایعات وارد شده به هرکدام از این کارگاههای غیرمجاز و نیز کامیونهایی که این مواد را از پایتخت و شهرستانهای اطراف به این منطقه میآورند، آمار کلی حدود ۶۰۰ تُنی در روز را اعلام میکند.
صفایی افزود: واحدهای چربیگیری با وجود آلودگی زیستمحیطی تمام ضایعات گوشت و مرغ را بازیافت و وارد چرخه اقتصاد میکنند که اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم افراد زیادی را به همراه دارد.
وی اظهار داشت: چربیهای تولید شده در کارگاههای چربیسوزی در صنعت صابونسازی، تولید انواع روانکارهای صنعتی(گریس) و خوراک طیور مصرف میشود.
صفایی عنوان کرد: طرح ساماندهی واحدهای چربیگیری جنوب تهران از سال ۹۳ در فرمانداری ری مطرح شد و تاکنون بیش از ۵۰ جلسه با حضور مسئولان مختلف استانی و شهرستانی برگزار شده است.
صفایی یادآور شد: فرآیند جواب استعلام از اداره منابع طبیعی و آبخیزداری پس از ۱۳ ماه صادر شد و اکنون در امور اراضی جهاد کشاورزی استان تهران برای استعلام زراعی نبودن زمین مسکوت مانده است.