مسجد جامع محمدآباد با ۲۰۰سال قدمت گوهری است در دل شهرستان کویری آران و بیدگل که همچنان پا برجاست. رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل گفت: یکی از شگفتی های این مسجد این است که گنبد آن جدای از مسجد بنا شده و در دوران قاجار به چهار ستون اصلی […]

مسجد جامع محمدآباد با ۲۰۰سال قدمت گوهری است در دل شهرستان کویری آران و بیدگل که همچنان پا برجاست.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل گفت: یکی از شگفتی های این مسجد این است که گنبد آن جدای از مسجد بنا شده و در دوران قاجار به چهار ستون اصلی آن متصل شده است.
مجیدنوری با بیان اینکه سقف بلند و بنای مرتفع رواق اصلی این بنا با معماری و تزیینات دوره ایلخانی شکوه و زیبایی خاصی به این مسجد بخشیده است گفت: به دنبال مرمت محیط داخلی این بنای تاریخی، بعد از برداشتن چند لایه از سفید کاری های دوره های قبلی، بر روی آخرین لایه سفیدکاری شده نقوش مختلف و کتیبه های دست نوشت نمایان شد که تاریخ نگارش این دست نوشته ها بر چهار ستون اصلی مسجد، حدودا ۱۵۰تا۲۰۰ سال قبل است.
مسجد و گنبد تاریخی ۲۱متری محمدآباد سال۱۳۷۹ با شماره ۳۶۲۲ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

 

خانه تاریخی سردار «جلیل» شهر ساری

خانه تاریخی سردار «جلیل» در مرکز شهر ساری قرار دارد که مربوط به دوران قاجار است. این بنا خشتی ۳ طبقه در سال ۱۳۸۰ ثبت ملی رسید. لطفلی خان سردار جلیل از بزرگ‌ترین مالکان مازندران و یکی از ثروتمندان ایران در عصر قاجار بود.
این بنا  پیش از انقلاب مدتی هم به عنوان دبیرستان غیر انتفاعی مهرگان استفاده میشد. در سال ۱۳۵۹ شخصی به نام میرنژاد این ملک را خریداری کرد و تا همین چند سال قبل درآنجا سکونت داشتند. پس از فوت وی تا مدت‌ها این خانه بلا استفاده بود. حدود دو سال قبل این ملک به شرکت عمران و مسکن سازان استان مازندران جهت مرمت بناو کاربری فرهنگی فروخته شد.
علی رغم تلاشهای فراوان هیچ گونه بودجه به این بنا تاریخی که پتانسیل بسیار بالای گردشگری و توریستی دارد تخصیص نیافت. و این میراث فراموش شده با وجود عوامل تخریبی فراوان و نادیده گرفتن متولیان همچنان استوار ایستاده است.