رضا شریعتی، روزنامه‌نگار شاید خنده دار به نظر برسد اگر در یک شرکت تولید قطعات ماشین کار کنی و آنگاه به جای سنوات بازنشستگی به تو چرخ ماشین یا وسایلی از این دست بدهند یا در دفتر یک نشریه کار کنی و به جای حقوق به تو روزنامه بدهند. اما این موضوع در کشور ما […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

شاید خنده دار به نظر برسد اگر در یک شرکت تولید قطعات ماشین کار کنی و آنگاه به جای سنوات بازنشستگی به تو چرخ ماشین یا وسایلی از این دست بدهند یا در دفتر یک نشریه کار کنی و به جای حقوق به تو روزنامه بدهند. اما این موضوع در کشور ما اصلا خنده‌دار نیست اگر بدانید در شمال ایران و کارخانه نساجی مازندران کارگران به جای طلبشان، سهام کارخانه ورشکسته می‌گیرند و در گرگان کارگران شرکت زمزم، به جای دریافت مطالبات نوشابه می‌گیرند تا بفروشند و طلبشان را دریافت کنند. همینقدر مضحک. انگار مشکلات کارگران تمامی ندارد در همین رابطه شنبه این هفته حمید خیرخواه دبیر کانون بازنشستگان شهرستان گرگان در گفت‌وگو با ایلنا گفته بود: «مدتی است وضع به‌صورتی درآمده که کارگرانی که بازنشسته می‌شوند به‌جای سنواتشان، معادل آن نوشابه دریافت می‌کنند تا در سطح شهر بفروشند. بسیاری از بازنشستگان این شرکت برای کسب درآمد -به‌جای سنواتی که به آنها داده نشده- مجبورند با ماشین در شهر دور بزنند تا نوشابه‌شان را بفروشند. دلیل این موضوع هم مشکلات مالی کارفرما است.»
همین موضوع سبب شد تا به سراغ کارگران کارخانه و نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی برویم. نورمحمد تربتی‌نژاد، نماینده مردم آق قلا و گرگان رئیس اسبق دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بوده و دارای مدرک دکترای در رشته علوم دامی از کشور استرالیا است. وی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار جمله با بیان اینکه در خصوص دریافت نوشابه به جای سنوات چیزی نشنیده است و اطلاع دقیقی ندارد، گفت: در حال جمع آوری مدارک و پیگیری مشکلات این کارخانه هستیم تا ببینیم موضوع از چه قرار است.
تربتی‌نژاد با بیان اینکه باید ظرفیت‌های گلستان در بخش صادرات شناسایی شود نه اینکه با مشکلات این چنینی دست از پا درازتر در بازار صادرات باشیم، افزود: برای وارد کردن کالا به بازار بین‌المللی حداقل استانداردها لازم است تا کالا مرجوع نشود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه باید دولت با همکاری مجلس گام مهمی را در تصویب لایحه‌هایی در جهت حرکت استاندارد صنایع غذایی و بسته بندی به بازارهای بین المللی بردارد، افزود: بیش از ۹۰ درصد مراجع ما به دفاتر در زمینه شغل است و به همین جهت باید علاوه بر جذب سرمایه‌گذار به ماندگار بودن آن هم توجه کنیم.
وی همچنین با اشاره به اینکه از گرگان به عنوان مرکز استان توقع بالایی وجود دارد، افزود: مسائلی را در خصوص مشکلات صنایع در استان گلستان شنیدم و با همکارانم در مجلس در حال پیگیری موانع موجود هستیم، اینکه حقوق کارگران به موقع پرداخت نشود زیبنده نظام نیست.
هرچند موضوع دریافت نوشابه به جای طلب به طور کلی توسط مدیر روابط عمومی شرکت زمزم _به نقل از روزنامه شهروند_ رد شده است اما محسن ربیعی که وعده داده بود تا تکذیبه کارخانه را در این رابطه منتشر کند تا این لحظه چنین اقدامی را انجام نداده است و همین موضوع تردید را نسبت به صحت ادعای کارخانه ایجاد کرده است. البته احمد مشیریان معاون روابط کار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی طی گفت‌وگویی با اشاره به اینکه این موضوع از سوی وزارت کار بررسی می‌شود، اظهار داشت: سنوات سالی یک ماه است و کارفرمایان هم باید بعد از اتمام قرارداد این سنوات را پرداخت کنند. اینکه کارفرمایی نوشابه برای فروش به کارگران داده است باید از سوی اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی بررسی شود و اگر این موضوع اثبات شود طبق قانون با کارفرما برخورد خواهد شد.
مشیریان می‌گوید: سنوات یا مزایای پایان کار مبلغی است معادل یک ماه آخرین حقوق دریافتی کارگران که کارفرمایان مکلفند در صورت خاتمه قرارداد به هریک از طرق مندرج در ماده ۲۱ قانون کار به آنها پرداخت کنند.
یکی از کارگران این کارخانه که به دلیل ترس از پیامدهای موجود حاضر به بردن نامش نیست به خبرنگار جمله گفته است: کارخانه زمزم گلستان ۲۱۵ کارگر دارد و در حال حاضر برای پرداخت حقوق این کارگران با مشکلات فراوانی روبرو است. او مدعی است که گاهی کارگران تا چند ماه حقوق نمی گیرند و بعد از چند ماه حقوق یک ماه‌شان را به صورت اقساطی دریافت می‌کنند. وی می‌گوید کارخانه زمزم در رقابت با کوکاکولا و سایر برند‌ها عقب مانده است و دلیل این موضوع هم سیاست‌های غلط مدیران کارخانه است. این کارگر کارخانه مدعی است که چون مدیریت فروش و سود در شهرستان‌ها به مرکز داده شد، شاهد کاهش فروش هستیم. او همچنین با تائید اظهارات دبیر کانون بازنشستگان شهرستان گرگان که خود از کارگران بازنشسته زمزم بوده است می‌گوید: این موضوع کاملا صحت دارد.
این کارگر کارخانه زمزم با بیان اینکه این شرکت یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نوشابه در ایران بود، گفت: زمزم در سال در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی تاسیس شد و اکنون ۱۳ شرکت در آبادان، آذربایجان، اصفهان، تهان، رشت، شیراز، کرمان، کرمانشاه، گرگان، مشهد و…. دارد.