سرویس گفتوگو «زهرا کریمی» عضو هیات علمی دانشگاه مازندران است که در دانشگاههای «تهران» و «علامه طباطبایی» اقتصاد خواند و در سال ۱۳۷۲ با مدرک دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه علامه طباطبایی فارغالتحصیل شد. وی سپس برای حضوردر دورههای آموزشی به آلمان و آمریکا سفر کرد و «برنامهریزی آموزش فنی و حرفهای برای اشتغال زنان»، […]
سرویس گفتوگو
«زهرا کریمی» عضو هیات علمی دانشگاه مازندران است که در دانشگاههای «تهران» و «علامه طباطبایی» اقتصاد خواند و در سال ۱۳۷۲ با مدرک دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه علامه طباطبایی فارغالتحصیل شد. وی سپس برای حضوردر دورههای آموزشی به آلمان و آمریکا سفر کرد و «برنامهریزی آموزش فنی و حرفهای برای اشتغال زنان»، «جنسیت، اقتصاد کلان و اقتصاد بینالملل» و «نیروی کار و مدیریت جهانی» را در دانشگاه جهانی کار، بانک جهانی و دانشگاه یوتا خواند. کریمی علاوه بر تدریس در دانشگاه علامه، مازندران و دانشگاه آزاد، تجربه تدریس در دانشگاه ساندرلند انگلستان را نیز کسب کرده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به رشد پایین و پرنوسان اقتصادی بعد از انقلاب، گفت: توان اشتغال زایی ما کاهش یافته است، تکنولوژیهای ما فرسوده شده و توان رقابت با تولیدات خارجی را ندارد که باید در برنامهریزیهای کلان اقتصادی به آن توجه کنیم.
کریمی فاصله گرفتن از سیاستهای تجربه شده عوام فریبانه را راهکار اصلی رشد اقتصادی در کشور دانست وگفت: باید در این زمینه یک تفاهم اساسی در کشور صورت گیرد.
کریمی با بیان اینکه ما راهی جز این نداریم که بگوییم تجربه جهان چیست، افزود: در نهایت این سیاستمداران هستند که از بین راههای ارائه شده بهترین را انتخاب کنند.
وی گفت: متاسفانه در ایران بعضی گروههای سیاسی برای شکست جریان رقیب حاضرند به اقتصاد کشور لطمه بزنند در صورتی که نهادهای ناظر در کشور نباید اجازه این امر را بدهند.
وی با اشاره به ریسک بالای کسب و کار در ایران، افزود: تنشهای داخلی و بین المللی مردم را از سرمایه گذاری دور کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه رکود در کشور ما هم طرف عرضه است و هم طرف تقاضا، اظهار کرد: این دو همدیگر را تشدید میکنند و ما انتظار داریم یک رکود تورمی دیگر را از امسال داشته باشیم.
کریمی با بیان اینکه نگرانی از تشدید تحریمها باعث بروز مشکلاتی شده است، گفت: بنگاهها وحشت زده هستند، ما باید در نظر داشته باشیم هر قدر بنگاهها دچار مشکل باشند، این موضوع روی خانوارها و بیکاری خود را نشان میدهد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در سالهای ۹۴ تا ۹۶ ویژگی اشتغال این است که سهم زنان بالاست و در این سال ها شمار زنان شاغل افزایش یافته که البته پایدار نیست، افزود: شمار بیکاران بین سال های ۸۵ تا ۹۵ افزایش یافته است و شکاف بین جمعیت فعال و شاغل بین سال های ۹۴ تا ۹۵ بیشتر شده است.
وی با بیان اینکه عملکرد اقتصادی کشور در بازار کار دیده میشود، تصریح کرد: در ۴۰ سال گذشته از نظر ایجاد اشتغال نمره قبولی نگرفتهایم.
کریمی افزود: بازار کار ما در وضعیت نامناسبی قرار دارد و تبعات آن بر ازدواج جوانان و سایر زمینههای اجتماعی قابل مشاهده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: تعداد زیاد جوانان بیکار که خانوادههای آنها به امید یافتن شغلی مناسب برای فزرندانشان، هزینه تحصیل آنها را تحمل کردهاند، پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی جدی به دنبال خواهد داشت چرا که ممکن است بسیاری از بنگاهها تعطیل شوند و حتی افرادی که دارای شغل هستند، کار خود را از دست بدهند.
وی افزود: نرخ بیکاری در بین کارکنان کمسواد و بیسواد بسیار کمتر از نرخ بیکاری افراد باسواد است و از طرفی افراد کمسواد انتخابهای بیشتری نیز برای اشتغال دارند و مرتبا شغل عوض میکنند ولی در مورد نیروی کار تحصیلکرده این حق انتخاب چندان وجود ندارد.
کریمی ادامه داد: اگر به مدت بیکاری این افراد هم نگاه کنید، درخواهید یافت مدت بیکارماندن افراد کمسواد بسیار کمتر از نیروی کار تحصیلکرده است. بهطورکلی وضعیت نیروی کار تحصیلکرده و فرصت اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی بهمراتب نگرانکنندهتر از وضعیت اشتغال نیروی کار ساده و کمسواد است و مهاجرت بالای کارگران ساده خارجی به ایران نیز تأییدکننده همین ادعاست.
کریمی تاثیر تحریمها بر وضعیت اقتصاد و بازار کار ایران را در امکان نیافتن بروز اقتصادی در شرایط بیثبات، نگرانی از آینده و هجوم به بازار ارز و طلا، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم، توقف سرمایه گذاریها، افزایش فقر، احتمال بروز ناآرامی ها و… دانسته است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اقتصاد کشور بد عمل کرده است اتفاق نظر وجود دارد اما بحث بر سر راه برون رفت از مشکلات است، افزود: آموختن تجربه از کشورهایی مانند چین لازم است، وگرنه ونزولایی شدن تجربه خوبی نیست.
وی به کشور چین به عنوان یکی از کشورهای توسعه یافته در زمینه اقتصاد اشاره کرد و گفت: سیاستمداران امنیت کامل ورود و خروج سرمایه در کشور چین را تضمین کردند به گونه ای که هم اکنون که چین با کشور تایوان روابط خصومت آمیز سیاسی دارد اما امنیت سرمایه گذاری در آن حفظ میشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سیاست باید زمینه سازی و در میان مدت منافع اقتصادی را تامین کند، اظهار کرد: ملاکی که دکتر سریع القلم مطرح میکند این است که سیاست خارجی برای اقتصاد شرایط مناسبی فراهم کند. چون سیاست، اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داده مردم ارز میخرند.
وی افزود: ما به هرکس مجوز داشت ارز دولتی و سهمیه بندی دادیم. ثبت نام کردند در سامانه و ارز گرفتند. مردم هم آمدند ارز خریدند تا ارزش سرمایه شان کم نشود و امروز نتیجهاش را دیدیم.
کریمی بابیان اینکه پیامد تحریمها یک شرایط رکود تورمی است، گفت: اشتغال آیینهای از عملکرد اقتصادی است، اگر سیاستهای اقتصادی درست بود، امنیت، ثبات و چشم انداز قابل تاملی در این زمینه وجود داشت.
وی گفت: برجام تا حدی از وضعیت اقتصادی را بهبود بخشید. این امر لازم بود و کافی نبود.
کریمی با اشاره به روی کار آمدن دولت ترامپ در امریکا گفت: انتخابات ریاست جمهوری در ایران و آمدن افرادی که تمایلی به این روند نداشتند مانع سرمایه گذاری و ثبات امنیت سرمایه گذاری در ایران شد.
استاد دانشکده علوم اقتصادی دانشگاه مازندران نقش رسانه.ها را در مقابله با فساد مهم و اساسی ارزیابی کرد و گفت: محدود شدن رسانهها و مطبوعات در کشور در سالهای گذشته یکی از دلایل نهادینه شدن فساد اقتصادی و اداری بوده است.
وی از رسانهها به عنوان نورافکن مبارزه با فساد یاد کرد و افزود : وقتی مطبوعات به عنوان چشم بینای افکار عمومی نتوانند نظارت را انجام بدهند و دستگاههای نظارتی نیز بی توجهی کنند ، فرصت طلبان و سوء استفاده کنندگان در اقتصاد کشور جولان می دهند.
کریمی توضیح داد: هزاران دلار و میلیاردها تومان وام های ارزان قیمت بدون حساب و کتاب در دولت حیف و میل شد که همچنان بازگشت نکرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه بر ضرورت بهبود وضعیت اقتصادی هرچه سریعتر تاکید کرد و به صفر رساندن فروش نفت ایران را به صفر دور از انتظار دانست.
وی گفت: این اقدام بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.